Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Musiikkidokumenttien syksyssä soi kapina, punk, bluegrass, reggae, ska, pop – ja maailman suurin rockbändi

Paul Simonon The Clash -yhtyeestä lavallav selin, edessä yleisömeri. Kuva vuodelta 1978, dokumenttielokuvasta White Riot.
Kuvateksti White Riot: The Clash lavalla 1978. Dokumentti tulee Areenaan 1.10. ja se esitetään Teemalla 9.10.

Teeman ja Areenan syksyn musiikkidokumenteissa virtaa roppakaupalla muutosenergiaa. Ääniraidoilla soivat niin punk, ska, reggae ja bluegrass kuin tietysti pop ja rock. Faneja unohtamatta!

Ylen musiikkidokumenttien syksy avataan tyylikkäästi jo 28.8. Paul Wellerin ja Style Councilin seurassa. Wellerille on omistettu Teeman koko lauantai-ilta.

Syysohjelmistossa on luvassa aseistariisuvaa amerikkalaista pelimannimusiikkia (Fiddlin’), reggaen keinuntaa (Inna de Yard), brittipunkin poliittista taustaa ja rasismin vastaista liikettä (White Riot), legendaarisen levy-yhtiön Trojan Recordsin historiaa (Rudeboy – Trojan Recordsin tarina), niinikään legendaarisen levytysstudion Rockfieldin tarinaa (Rockfield – maitotilasta hittifarmiksi) ja muotokuva X-Ray Spex -yhtyeen kuvia kumartelemattomasta keulakuvasta Poly Styrenesta (I Am a Cliché). Maailman suurinta rockbändiä unohtamatta: We Are The Thousand!

Poly Styrene laulaa klubilla. Kuva dokumenttielokuvasta.
Kuvateksti Oh bondage, up yours! Poly Styrene -dokumentti julkaistaan Areenaan 1.10. ja esitetään Teemalla 16.10.

Musiikkidokumentit julkaistaan Areenaan paketteina aina kuukauden alussa, jos vain sopimukset sen sallivat. Teemalla ne nähdään tuttuun tapaan lauantai-illoissa, useimmiten kello 20, toisinaan loppuillasta.

Myöhemmin syksyllä on luvassa muun muassa elektronisen musiikin edelläkävijänaisia sekä kiitellyt ja festivaaleja kiertäneet dokumenttielokuvat The Bandistä ja Frank Zappasta. Loppuvuoden ohjelmisto julkistetaan myöhemmin.

Kaikki dokumentit ovat ensiesityksiä.

Syksyn musiikkidokumentit

Musiikkidokumenttien syksy avataan Paul Wellerille omistetulla musiikki-illalla Teemalla lauantaina 28.8. klo 20–23.15.

Paul Weller ja Mick Talbot poseeraavat mustavalkokuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta.
Kuvateksti Tyylineuvosto: Paul Weller ja Mick Talbot.

Long Hot Summers – Style Councilin tarina

Energisen The Jam -yhtyeen hajottamisen jälkeen Paul Weller alkoi tehdä coolia musiikkia. The Style Council yhdisti mannereurooppalaista tyyliä ja Blue Noten jazzsävyjä 1960-luvun souliin ja 1980-luvun popsoundeihin. Yhtye nousi suoraan huipulle omaperäisellä popillaan ja Music Televisioniin sopivalla imagollaan.
Uusi dokumenttielokuva Long Hot Summers kertoo Style Councilin musiikista, tyylistä, sanomasta, vaikutteista ja seitsemästä menestyksen vuodesta 1980-luvulla. Haastateltavina Paul Weller, Mick Talbot, Steve White, Dee C Lee sekä Boy George, Gary Crowley ja Martin Freeman. Ohjaus Lee Cogswell. Ensiesitys.
(Long Hot Summers: The Story of the Style Council, Britannia 2020)

Areena 28.8. alkaen 16 kk
Teema 28.8. klo 20

Paul Weller Royal Festival Hallissa

Konserttidokumentti Paul Wellerin ainutkertaisesta keikasta Royal Festival Hallissa Lontoossa, ison orkesterin kanssa. Ohjaus Joe Connor. Ensiesitys.
(Paul Weller: May Love Travel With You. Live At The Royal Festival Hall London, Britannia 2019)

Areena 28.8. alkaen 60 vrk
Teema 28.8. klo 21.15

Nuori nainen cowboybootseissa ja -hatussa kitara kädessä mets'ss, kuvan päällä otsikko Fiddlin'.

Fiddlin’ – koko kansan pelimannijuhla

Bluegrass, old time music, hillbilly… Amerikan sydänmailla Appalakkien vuoristossa kehittynyt pelimannimusiikki elää ja voi hyvin, ja se kelpaa myös nuorille! Tämä käy ilmi hyväntuulisesta dokumenttielokuvasta Fiddlin', jossa seurataan suurta Old Fiddler’s Convention -tapahtumaa Virginiassa. “Foot-stomping celebration of true Americana and artistic expression.” Ohjaus Julie Simone. Ensiesitys.
(Fiddlin’, USA 2018)

Areena 1.9. alkaen 22 kk
Teema 4.9. klo 20

Rockfield-dokumenttielokuvan key image, paljon porukkaa photoshopattuna kuvassa plus otsikko Rockfield The Studio on the Farm

Rockfield – maitotilasta hittifarmiksi

Tositarina siitä, miten kaksi walesilaisveljestä muutti maitotilansa yhdeksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä levytysstudioista. Neljän vuosikymmenen aikana Rockfieldin maatilalla ovat taltioineet rockia muun muassa Black Sabbath, Hawkwind, Queen, Simple Minds, Iggy Pop, Robert Plant, Oasis, The Stone Roses, The Charlatans, Manic Street Preachers ja Coldplay. Dokumenttielokuvan ohjasi Hannah Berryman. Ensiesitys.
(Rockfield: The Studio on the Farm, USA 2020)

Areena 1.9. alkaen 21 kk
Teema 11.9. klo 20

Iso joukko iloisia ihmisiä kitarat kädessä. Kuva dokumenttielokuvasta We Are The Thousand.
Kuvateksti Maailman suurin rockbändi.

We Are The Thousand

Näin syntyi maailman suurin rockbändi! Tuhat fania kerääntyi italialaisen pikkukaupungin pellolle soittamaan Foo Fightersia ja luomaan maailmanlaajuista viraali-ilmiötä, johon Dave Grohlin oli reagoitava. Dokumenttielokuva We Are The Thousand todistaa väkevästi musiikin yhdistävästä voimasta ja tosifanien kyvystä tehdä ihmeitä. Kun Learn to Fly soi pellolla tuhannen ihmisen voimalla, siitä syntyvä energia saa paatuneenkin katsojan liikuttumaan. Ohjaus Anita Rivaroli. Ensiesitys.
(Italia 2020)

Areena 3.9. alkaen 23 kk
Teema 18.9. klo 20

Kolme vanhaa reggaeäijää poseeraa. Kuva dokumenttielokuvasta Inna de Yard.
Kuvateksti Jamaikan sielu asuu näissä herroissa.

Inna de Yard – reggaen esi-isät

Reggaen veteraanit Ken Boothe, Kiddus I, Winston McAnuff, Cedric Myton ja Judy Mowatt palaavat Jamaikalle uuden levyn tekoon. He jammailevat yhtä innokkaasti kuin nuoruudessaan, mutta heillä on myös henkilökohtaisia kokemuksia reggaen poliittisesta ja sosiaalisesta voimasta. Dokumenttielokuva Inna de Yard on nautittava musiikillinen matka reggaen juurille, ja sitä voi suositella sekä faneille että vasta-alkajille. Ohjaus Peter Webber. Ensiesitys. (Inna de Yard: The Soul of Jamaica, Britannia 2019)

Areena 1.9 alkaen 90 vrk
Teema 25.9. klo 20

Dandy katsoo kameraa, kuva dramatisoidussa musiikkidokumentissa Rudeboy.
Kuvateksti Rudeboy.

Rudeboy – Trojan Recordsin tarina

Jamaikalaista musiikkia tuottanut levy-yhtiö Trojan Records toimi 1960–70-luvuilla suuren mullistuksen ytimessä, muuttamassa Britanniaa monikulttuuriseksi maaksi yksi ska-, rocksteady- ja reggaetahti kerrallaan. Osin dramatisoitu dokumenttielokuva Rudeboy kertoo tästä muutoksesta sekä musiikin kyvystä ylittää rotu- ja yhteiskuntarajoja ja tanssittaa nuorisoa väristä välittämättä. Ohjaus Nicolas Jack Davies. Ensiesitys.
(Rudeboy – The Story of Trojan Records, Britannia 2018)

Areena 1.10. alkaen 20 kk
Teema 2.10. klo 20

Rock-konsertin yleisöä lähikuvassa. 1978 Lontoo, kuva dokumenttielokuvasta White Riot.
Kuvateksti White Riot: yleisöä rasismia vastustavassa konsertissa Lontoossa 1978.

White Riot

Lontoon elokuvajuhlien dokumenttisarjan pääpalkinnon voittanut White Riot kuvaa vastaansanomattomalla voimalla ja energialla Britanniassa 1970-luvulla vaikuttaneen Rock Against Racism -liikkeen syntyä ja vaikutusta. Se oli aikaa, jolloin uusnatsit, skinit ja punkkarit kävivät katusotaa, ääniraitanaan punk The Clashistä X-Ray Spexiin. Ohjaus Rubika Shah. Ensiesitys.
(Britannia 2019)

Areena 1.10. alkaen 19 kk
Teema 9.10. klo 20

Poly Styrene katsoo peiliin. Kuva dokumenttielokuvasta (alun perin BBC:n ohjelmasta).
Kuvateksti Poly Styrene.

Poly Styrene: I Am a Cliché

Oh bondage, up yours! Inspiroiva dokumenttielokuva kertoo Britannian ensimmäisestä ruskeasta naisrokkarista. Punkbändi X-Ray Spexin keulakuva Poly Styrene (1957–2011) lauloi kapinasta, identiteetistä ja konsumerismista 1970-luvun Britanniassa ja raivasi samalla tilaa afropunkin ja feministisen riot grrrl -liikkeen synnylle. Dokumenttielokuvan ohjasivat Celeste Bell, joka on Poly Styrenen tytär, ja Paul Sng. Ensiesitys.
(Britannia 2021)

Areena 1.10. alkaen 21 kk
Teema 16.10. klo 22.20

Loppusyksyn ohjelmisto julkistetaan myöhemmin.

Keskustelu

Keskustelu sulkeutuu 16.10.2021.