Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Musiikkidokumenttien syksyssä soivat punk, The Band, Zappa, Suede ja elektronisen musiikin edelläkävijänaiset

Vuodelta 2021
Päivitetty 19.10.2021 11:03.
The Band -yhtye seisoo avarassa maisemassa. Kuva dokumenttielokuvasta Once Were Brothers.
Kuvateksti Once Were Brothers. Dokumentti tulee Areenaan 1.12., ja se esitetään Teemalla 11.12.
Kuva: Shed, Bell Media Studios, Imagine Documentaries

Teeman ja Areenan syksyn musiikkidokumenteissa virtaa roppakaupalla muutosenergiaa. Ääniraidoilla soivat muun muassa punk, ska, reggae ja elektroninen musiikki.

Ylen musiikkidokumenttien syksyssä on luvassa aseistariisuvaa amerikkalaista pelimannimusiikkia (Fiddlin’), reggaen keinuntaa (Inna de Yard), brittipunkin poliittista taustaa ja rasismin vastaista liikettä (White Riot), legendaarisen levy-yhtiön Trojan Recordsin historiaa (Rudeboy – Trojan Recordsin tarina), niinikään legendaarisen levytysstudion Rockfieldin tarinaa (Rockfield – maitotilasta hittifarmiksi) ja muotokuva X-Ray Spex -yhtyeen kuvia kumartelemattomasta keulakuvasta Poly Styrenesta (I Am a Cliché).

Maailman suurinta rockbändiä unohtamatta: We Are The Thousand!

Alex Winterin vuosia työstämä Zappa-dokumentti tulee meille heti Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin esitysten jälkeen. Sueden Coming Up -albumi täyttää 25 vuotta ja saa Rockin klassikkolevyt -sarjan käsittelyn. Sarjan aivan uusin jakso käsittelee Zappan ja The Mothers of Inventionin esikoislevyä Freak Out!, ja se esitetään meillä joulukuussa.

Marraskuussa tutustutaan elektronisen musiikin (Sisters with Transistors) ja äänitaiteen (Raw Chicks Berlin) edelläkävijänaisiin. Teeman elokuvafestivaalin musiikkidokumenttiensi-illat ovat David Byrne's American Utopia ja Moby Doc.

Joulukuussa nähdään vielä The Band -dokumentti Once Were Brothers.

Poly Styrene laulaa klubilla. Kuva dokumenttielokuvasta.
Kuvateksti Oh bondage, up yours! Poly Styrene -dokumentti julkaistaan Areenaan 1.10. ja esitetään Teemalla 16.10.
Kuva: Utopia Select LLC

Musiikkidokumentit julkaistaan Areenaan paketteina aina kuukauden alussa, jos vain sopimukset sen sallivat. Teemalla ne nähdään tuttuun tapaan lauantai-illoissa, useimmiten kello 20, toisinaan loppuillasta.

Kaikki dokumentit ovat ensiesityksiä.

Syksyn musiikkidokumentit

Musiikkidokumenttien syksy avataan Paul Wellerille omistetulla musiikki-illalla Teemalla lauantaina 28.8. klo 20–23.15.

Paul Weller ja Mick Talbot poseeraavat mustavalkokuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta.
Kuvateksti Tyylineuvosto: Paul Weller ja Mick Talbot.
Kuva: Kevin Cummins / Getty Images White Light International Media

Long Hot Summers – Style Councilin tarina

Energisen The Jam -yhtyeen hajottamisen jälkeen Paul Weller alkoi tehdä coolia musiikkia. The Style Council yhdisti mannereurooppalaista tyyliä ja Blue Noten jazzsävyjä 1960-luvun souliin ja 1980-luvun popsoundeihin. Yhtye nousi suoraan huipulle omaperäisellä popillaan ja Music Televisioniin sopivalla imagollaan.
Uusi dokumenttielokuva Long Hot Summers kertoo Style Councilin musiikista, tyylistä, sanomasta, vaikutteista ja seitsemästä menestyksen vuodesta 1980-luvulla. Haastateltavina Paul Weller, Mick Talbot, Steve White, Dee C Lee sekä Boy George, Gary Crowley ja Martin Freeman. Ohjaus Lee Cogswell. Ensiesitys.
(Long Hot Summers: The Story of the Style Council, Britannia 2020)

Areena 28.8. alkaen 16 kk
Teema 28.8. klo 20

Paul Weller Royal Festival Hallissa

Konserttidokumentti Paul Wellerin ainutkertaisesta keikasta Royal Festival Hallissa Lontoossa, ison orkesterin kanssa. Ohjaus Joe Connor. Ensiesitys.
(Paul Weller: May Love Travel With You. Live At The Royal Festival Hall London, Britannia 2019)

Areena 28.8. alkaen 60 vrk
Teema 28.8. klo 21.15

Nuori nainen cowboybootseissa ja -hatussa kitara kädessä mets'ss, kuvan päällä otsikko Fiddlin'.

Fiddlin’ – koko kansan pelimannijuhla

Bluegrass, old time music, hillbilly… Amerikan sydänmailla Appalakkien vuoristossa kehittynyt pelimannimusiikki elää ja voi hyvin, ja se kelpaa myös nuorille! Tämä käy ilmi hyväntuulisesta dokumenttielokuvasta Fiddlin', jossa seurataan suurta Old Fiddler’s Convention -tapahtumaa Virginiassa. “Foot-stomping celebration of true Americana and artistic expression.” Ohjaus Julie Simone. Ensiesitys.
(Fiddlin’, USA 2018)

Areena 1.9. alkaen 22 kk
Teema 4.9. klo 20

Rockfield-dokumenttielokuvan key image, paljon porukkaa photoshopattuna kuvassa plus otsikko Rockfield The Studio on the Farm
Kuva: Autlook Filmsales

Rockfield – maitotilasta hittifarmiksi

Tositarina siitä, miten kaksi walesilaisveljestä muutti maitotilansa yhdeksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä levytysstudioista. Neljän vuosikymmenen aikana Rockfieldin maatilalla ovat taltioineet rockia muun muassa Black Sabbath, Hawkwind, Queen, Simple Minds, Iggy Pop, Robert Plant, Oasis, The Stone Roses, The Charlatans, Manic Street Preachers ja Coldplay. Dokumenttielokuvan ohjasi Hannah Berryman. Ensiesitys.
(Rockfield: The Studio on the Farm, USA 2020)

Areena 1.9. alkaen 21 kk
Teema 11.9. klo 20

Iso joukko iloisia ihmisiä kitarat kädessä. Kuva dokumenttielokuvasta We Are The Thousand.
Kuvateksti Maailman suurin rockbändi.
Kuva: Indyca

We Are The Thousand

Näin syntyi maailman suurin rockbändi! Tuhat fania kerääntyi italialaisen pikkukaupungin pellolle soittamaan Foo Fightersia ja luomaan maailmanlaajuista viraali-ilmiötä, johon Dave Grohlin oli reagoitava. Dokumenttielokuva We Are The Thousand todistaa väkevästi musiikin yhdistävästä voimasta ja tosifanien kyvystä tehdä ihmeitä. Kun Learn to Fly soi pellolla tuhannen ihmisen voimalla, siitä syntyvä energia saa paatuneenkin katsojan liikuttumaan. Ohjaus Anita Rivaroli. Ensiesitys.
(Italia 2020)

Areena 3.9. alkaen 23 kk
Teema 18.9. klo 20

Kolme vanhaa reggaeäijää poseeraa. Kuva dokumenttielokuvasta Inna de Yard.
Kuvateksti Jamaikan sielu asuu näissä herroissa.
Kuva: Borsalino Productions ITV

Inna de Yard – reggaen esi-isät

Reggaen veteraanit Ken Boothe, Kiddus I, Winston McAnuff, Cedric Myton ja Judy Mowatt palaavat Jamaikalle uuden levyn tekoon. He jammailevat yhtä innokkaasti kuin nuoruudessaan, mutta heillä on myös henkilökohtaisia kokemuksia reggaen poliittisesta ja sosiaalisesta voimasta. Dokumenttielokuva Inna de Yard on nautittava musiikillinen matka reggaen juurille, ja sitä voi suositella sekä faneille että vasta-alkajille. Ohjaus Peter Webber. Ensiesitys.
(Inna de Yard: The Soul of Jamaica, Britannia 2019)

Areena 1.9 alkaen 90 vrk
Teema 25.9. klo 20

Dandy katsoo kameraa, kuva dramatisoidussa musiikkidokumentissa Rudeboy.
Kuvateksti Rudeboy.
Kuva: Jonas Mortensen

Rudeboy – Trojan Recordsin tarina

Jamaikalaista musiikkia tuottanut levy-yhtiö Trojan Records toimi 1960–70-luvuilla suuren mullistuksen ytimessä, muuttamassa Britanniaa monikulttuuriseksi maaksi yksi ska-, rocksteady- ja reggaetahti kerrallaan. Osin dramatisoitu dokumenttielokuva Rudeboy kertoo tästä muutoksesta sekä musiikin kyvystä ylittää rotu- ja yhteiskuntarajoja ja tanssittaa nuorisoa väristä välittämättä. Mukana muun muassa Lee "Scratch" Perry, Don Letts, Marcia Griffiths ja Pauline Black. Ohjaus Nicolas Jack Davies. Ensiesitys.
(Rudeboy – The Story of Trojan Records, Britannia 2018)

Areena 1.10. alkaen 20 kk
Teema 2.10. klo 20

Rock-konsertin yleisöä lähikuvassa. 1978 Lontoo, kuva dokumenttielokuvasta White Riot.
Kuvateksti White Riot: yleisöä rasismia vastustavassa konsertissa Lontoossa 1978.
Kuva: Syd Shelton / Ed Gibbs / Smoking Bear Productions

White Riot

Lontoon elokuvajuhlien dokumenttisarjan pääpalkinnon voittanut White Riot kuvaa vastaansanomattomalla voimalla ja energialla Britanniassa 1970-luvulla vaikuttaneen Rock Against Racism -liikkeen syntyä ja vaikutusta. Se oli aikaa, jolloin uusnatsit, skinit ja punkkarit kävivät katusotaa, ääniraitanaan punk The Clashistä X-Ray Spexiin. Ohjaus Rubika Shah. Ensiesitys.
(Britannia 2019) (K16)

Areena 1.10. alkaen 19 kk
Teema 9.10. klo 22.30

Poly Styrene katsoo peiliin. Kuva dokumenttielokuvasta (alun perin BBC:n ohjelmasta).
Kuvateksti Poly Styrene.

Poly Styrene: I Am a Cliché

Oh bondage, up yours! Inspiroiva dokumenttielokuva kertoo Britannian ensimmäisestä ruskeasta naisrokkarista. Punkbändi X-Ray Spexin keulakuva Poly Styrene (1957–2011) lauloi kapinasta, identiteetistä ja konsumerismista 1970-luvun Britanniassa ja raivasi samalla tilaa afropunkin ja feministisen riot grrrl -liikkeen synnylle. Dokumenttielokuvan ohjasivat Celeste Bell, joka on Poly Styrenen tytär, ja Paul Sng. Ensiesitys.
(Britannia 2021)
Myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistossa 2021.

Areena 1.10. alkaen 21 kk
Teema 16.10. klo 22.20

Frank Zappa hymyilee puolilähikuvassa puiston penkillä.
Kuvateksti Frank Zappa.

Zappa

Mitä helvettiä tuo musiikki on? Rockia? Jazzia? Poppia? Se on Zappaa. Frank Zappa (1940–1993) oli musiikin monitoiminero, kitaristi, säveltäjä, laulaja, orkesterinjohtaja, elokuvaohjaaja ja edelläkävijä. Alex Winterin kuusi vuotta työstämä dokumenttielokuva tuo oman tiensä kulkijan värikkään ja kurittoman elämän esiin muun muassa Zappan valtavan kotiarkiston, lähisukulaisten ja työtovereiden kautta. Ensiesitys.
(USA 2020) (K12)
Myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistossa 2021.

Areena 1.10. alkaen 21 kk
Teema 23.10. klo 22.25

Suede-yhtyeen Comin Up -levyn kansi
Kuvateksti Coming Up -albumi täyttää 25 vuotta.
Kuva: Mercury Studios Media / The Who Group

Rockin klassikkolevyt: Suede

Dokumentti Sueden Coming Up -albumista, joka ilmestyi syksyllä 1996 ja merkitsi yhtyeelle uutta alkua ja kansainvälistä läpimurtoa. Levyltä löytyy yhtyeen jättihitti Trash. 25 vuotta täyttävän levyn tekoa muistelevat Brett Anderson ja muut Sueden jäsenet. Ensiesitys.
(Classic Albums: Suede: Coming Up, Britannia 2021)

Areena 25.10. alkaen 22 kk
Teema 30.10. klo 20

Vaaleatukkainen nainen on kyykistynyt kelanauhurin äärelle. Kuva dokumenttielokuvasta Sisters with Transistors.
Kuvateksti Sisters with Transistors.
Kuva: Monoduo Films

Sisters with Transistors

Dokumenttielokuva elektronisen musiikin edelläkävijänaisista, jotka ottivat käyttöönsä tietokoneet ja muuttivat sen, miten musiikkia tuotetaan ja kuunnellaan tänä päivänä. Delia Derbyshiren, Wendy Carlosin ja muiden pioneerien radikaalit kokeilut määrittivät uudelleen musiikin rajat. Kertojana Laurie Anderson. Ohjaus Lisa Rovner. Ensiesitys Ylessä. (USA 2020)

Areena 1.11. alkaen
Teema 13.11. klo 22.30

Kuvakollaasi dokumenttielokuvasta Raw Chicks Berlin. Osa elokuvan julisteesta.
Kuvateksti Raw Chicks Berlin.
Kuva: B K Productions

Raw Chicks Berlin

Yksitoista taiteilijaa eri puolilta maailmaa tekee Berliinissä ihan omanlaistaan musiikkia, äänitaidetta, noisea ja avantgardea. Ohjaus Beate Kunath. Ensiesitys Ylessä. (Raw Chicks.Berlin, Saksa 2017)

Areena 1.11. alkaen
Teema 27.11. klo 22.30

Muusikko Moby katsoo kameraa. Kuva dokumenttielokuvasta Moby Doc.
Kuvateksti Moby Doc.
Kuva: Universal Music

Moby Doc

Surrealistinen ja rehellinen muusikkoelämäkerta Moby Doc kertoo Mobyn tiestä alakulttuurihahmosta elektronisen musiikin edelläkävijäksi ja supertähdeksi, tuhon partaalla roikkumisesta, musiikin taianomaisesti vaikutuksesta ja aktivismista. Mobyn itsensä lisäksi tärkeitä henkilöitä hänen tarinassaan ovat David Lynch ja David Bowie. Ohjaus Rob Gordon Bralver. Ensiesitys Ylessä. (USA 2021)

Areena 16.11. alkaen 22 kk, Teema 20.11. klo 12 ja 4.12. klo 20

Harmaapukuinen David Byrne laulaa puolikuvassa lavalla aivot kädessä
Kuvateksti David Byrne tanssittaa aivoja.

David Byrne’s American Utopia

Tyylikäs, liikkumaan ja toimimaan kutsuva konserttielokuva David Byrnen Broadway-showsta, jossa koko bändi tanssii lavalla niin Talking Headsin hittien kuin Byrnen uusien biisien tahdissa. Mukana toivoa, paljaita jalkoja ja hieno koreografia. Ohjaus Spike Lee. Ensiesitys Ylessä. (USA 2020)

Areena 16.11. alkaen 30 vrk, Teema 20.11. klo 22 ja 21.11. klo 15.30

The Band eli viisi muusikkoa istuu pihalla soittimet kädessä vihreää taustaa vasten.
Kuvateksti Once Were Brothers: The Band.

Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band

Martin Scorsesen ja Ron Howardin tuottamassa dokumenttielokuvassa kitaristi Robbie Robertson kertoo legendaarisen The Band -yhtyeen tarinan. Bändi tunnettiin myös Bob Dylanin taustayhtyeenä. Ohjaus Daniel Roher. Ensiesitys Ylessä. (Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band, Kanada 2019)

Areena 1.12. alkaen 23 kk, Teema 11.12. klo 20

Rockin klassikkolevyt: Zappa – Freak Out!

Frank Zappan ja The Mothers of Invention -yhtyeen debyyttilevy, rockhistorian ensimmäisenä konseptialbumina ja toisena tuplana pidetty Freak Out! julkaistiin kesäkuussa 1966. Yhteiskuntakriittistä satiiria ja äänikokeiluja sisältänyt levy tuotti elämyksiä, joita ei rockissa aiemmin oltu kuultu. Dokumentissa levyä analysoivat muun muassa Zappan poika Ahmet, Zappa-muusikot Elliott Ingber, Mike Keneally ja Del Casher sekä Monty Pythonin -mies Terry Gilliam ja Simpsonien luoja Matt Groening. Ensiesitys Ylessä. (Classic Albums: Frank Zappa: Freak Out!, 2021)

Areena 13.12. alkaen 2 vuotta, Teema 18.12. klo 20

Lisää aiheesta Yle Areenassa