Hyppää pääsisältöön

Digitreenit

Digitreenit: Näin teet suoramarkkinointikiellon

Päivitetty 21.04.2023 14:19.
Ihminen näyttää kättä torjuvasti kameralle.
Kuva: Saif71.com / Unsplash

Ärsyttääkö puhelimeen ja meiliin tuleva suoramarkkinointi? Näillä neuvoilla voit hillitä markkinointiviestejä ja -soittoja. Jutun lopusta löydät vinkkejä myös paperisten mainosten torjuntaan.

1. Puhelinmarkkinointi

Helpoin keino vähentää myyjien soittoja on ilmoittautua Puhelintarjonnan rajoituspalveluun. Se tunnettiin ennen nimellä Puhelin-Robinson.

Teet rajoituksen soittamalla palvelunumeroon 0600 13404 (ma-pe klo 8-18). Puhelu maksaa 0,39 € / minuutti ja hintaan lisätään paikallisverkkomaksu. Rajoitus on voimassa kolme vuotta kerrallaan. 

Rajoituspalvelua ylläpitää Suomen Asiakkuusmarkkinointiliitto ASML  Sen mukaan kieltoja noudattavat kaikki sen jäsenyritykset ja monet muut yritykset. Kielto ei torju huijauspuheluja eli "Microsoft-tuen" tai valepoliisin soittoja ja vastaavia.

Rajoituksen voi tehdä kuluttajaliittymään ja myös työsuhdepuhelimeen, jos maksat siitä puhelinetua.

Puhelinmyyntiä säännellään aiempaa tiukemmin

Tiesitkö, että puhelinmyyntiä koskevat pykälät tiukkenivat vuoden 2023 alusta? Puhelimessa tehty ostopäätös tulee voimaan vasta, kun olet hyväksynyt sen kirjallisesti.

Puhelin- ja nettiliittymien puhelinmyyntiä muutos ei koske, vaan niillä on oma sääntelynsä.

Myös robottipuhelut eli automaattisilla järjestelmillä soitettavat puhelut luetaan sähköiseen suoramarkkinointiin. Puhelinrobotti ei saa myydä sinulle mitään ilman lupaasi.

Eikö Puhelin-Robinson auta?

Jos myyjät soittelevat rajoituspalvelusta huolimatta, voit pyytää soittojen lopettamista suoraan puhelinmyyjältä. Silloin kieltosi koskee vain kyseistä markkinoijaa tai yritystä.

Viimeinen keino on puhelinnumeron asettaminen salaiseksi. Teet sen oman operaattorin sivuilla tai asiakaspalvelussa. Se hankaloittaa tietenkin elämääsi, koska muut kuin mainostajatkaan eivät löydä numeroasi.

Puhelinmarkkinointia voit rajoittaa myös välillisesti. Teet sen tekemällä suoramarkkinointikiellon Digi- ja väestötietovirastoon ja Traficomiin.

Nämä viranomaiset eivät myy puhelinnumeroita, mutta periaatteessa mainostaja voi ostaa kohdennetut osoitetiedot rekisteristä ja hakea osoitteisiin puhelinnumerot numeropalveluista. Löydät ohjeet kieltojen tekemiseen alta kohdasta 3.

2. Tekstiviesti- ja sähköpostimainokset

Tekstiviestillä ja sähköpostilla mainoksia saa lähettää vain, jos olet nimenomaisesti antanut siihen luvan – esimerkiksi kun hankit puhelinliittymän tai etukortin tai kun teet sähkösopimuksen.

Sähköisessa suoramarkkinoinnissa lupa ei saa olla sopimuksissa automaattisesti ruksittuna. Sinun on voitava rastittaa luvat itse. Jos olet epävarma, tarkista asia sopimuksestasi. 

Jos et ole suostumusta antanut, markkinoija rikkoo kahtakin lakia.

Ilman lupaasi yritys saa lähettää sähköistä suoramarkkinointia vain, jos kaikki nämä kolme ehtoa täyttyvät:

  1. Se on saanut yhteystietosi tuotteen (tai palvelun) myynnin yhteydessä ja viestissä markkinoidaan ainoastaan vastaavia tuotteita kuin olet ostanut aiemmassa kaupassa.

  2. Sinulle on kaupan yhteydessä kerrottu markkinointiviestien lähettämisestä.

  3. Sinulle on selvästi ja erottuvasti kerrottu jokaisen sähköisen markkinointiviestin yhteydessä oikeudestasi kieltää viestien lähettäminen.

    (Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirasto)

Omien lupien hallinnointi voi vaatia pientä vaivaa. Monissa yrityksissä ja palveluissa joudut ruksimaan luvat pois erikseen markkinointiviestien eri alalajeilta. 

Tuo vaiva on kuitenkin pieni hinta, jos haluat hillitä mainosten tai markkinoinnin virtaa.

3. Osoitteellinen mainosposti

Kun mainos tulee postiluukusta nimelläsi ja osoitteellasi, mainostaja on voinut saada tietosi yrityksen omasta rekisteristä. Olet antanut sen sinne esimerkiksi jonkin kilpailun tai aiemman tilauksen yhteydessä. Ole siinä tapauksessa yhteydessä suoraan yritykseen.

Mainostaja on myös voinut ostaa yhteystietosi Digi- ja väestötietoviraston (DVV) tai Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin laajoista rekistereistä. Suomessa näitä viranomaisten rekistereitä rahoitetaan osin verovaroilla, osin yhteystietoja myymällä

Mainostaja voi osaa yhteystietosi viranomaisten rekistereistä esimerkiksi ikäsi, asuinpaikkasi tai Traficomilla vaikkapa automerkkisi perusteella. Haut kohdennetaan tarkasti – siksi lapsiperhe saa vaippamainoksen ja autoilijaa muistutetaan katsastuksesta.

Traficom myy tietoja liikenneasioiden rekisteristä vain liikenteeseen liittyvään markkinointiin. Tämän sanelee laki.

Näin kiellät viranomaisia luovuttamasta yhteystietojasi

1. Digi- ja väestötietovirasto (DVV)

Voit kieltää nimi- ja osoitetietojen luovutuksen netissä. Jos väestötietojärjestelmässä eli DVV:n rekisterissä on myös sähköpostiosoitteesi, kielto koskee myös sitä. Puhelinnumeroita viraston rekisterissä ei ole.

Pääset alkuun sivulta Tarkasta omat henkilötietosi. Varaudu tunnistautumaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Kohdasta Tietojenluovutuskiellot pääset valitsemaan suoramarkkinointikiellon.

Voit tehdä kiellon myös käymällä henkilökohtaisesti DVV:n palvelupaikassa.

2. Traficom

Traficomille kiellon voi tehdä vain sähköisesti. Sinun täytyy tunnistautua vahvasti eli tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Aloita Traficomin sivuilta. Omiin tietoihisi pääset oman nimesi kohdalta tai linkistä Omat tiedot. Valitse kohta Tiedonluovutus. Voit halutessasi rajata kiellon vain suoramarkkinointiin.

Osoitteellista suoramarkkinointia voit rajoittaa myös rekisteröitymällä niin sanottuun Posti-Robinsoniin. Se tehdään hiukan vanhanaikaisesti postitoimipaikoista saatavalla lomakkeella. Posti-Robinsonia ylläpitää sama Asiakkuusmarkkinointiliitto kuin Puhelin-Robinsoniakin.

4. Osoitteeton mainosposti

Omaan postiluukkuun tai -laatikkoon tulevaa osoitteetonta mainospostia on helppo rajoittaa. Tarvitset vain paperia ja kynän. Laita luukkuusi lappu tai tarra “Ei mainoksia, kiitos”.   

Tarra pysäyttää suurella varmuudella irtomainokset sekä Postin Postinen-nimisen mainosjulkaisun. 

Jos mainokset ovat ilmaisjakelulehden välissä, tarra postiluukussa ei välttämättä auta. Sinulla ei ole oikeutta kieltäytyä sellaisista ilmaisjakelulehdistä, joita ei luokitella mainoksiksi. 

Jos ilmaisjakelulehdissä on toimituksellista sisältöä, riippuu lehden jakelijasta, miten tarraasi tulkitaan. 

Kuvassa teksti Ei mainoksia, kiitos!
Kuvateksti Postin mukaan mainoskieltoja on noin 1,16 miljoonassa luukussa tai laatikossa (vuoden 2021 tieto). 

Markkinoijana algoritmi

Vaikka tekisit kaikki mahdolliset suoramarkkinointikiellot, kohtaat edelleen mainontaa internetissä. Markkinointi on muuttanut muotoaan. Ennen postiluukusta tursusi paperia, nyt jyllää verkkomainonta. 

Algoritmien avulla mainoksia voidaan kohdentaa yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin perinteisessä suoramarkkinoinnissa. Se on hyvä muistaa, kun käytät somea ja nettiä. 
Juttua varten on saatu tietoja seuraavilta:

Pekka Rehn, ylijohtaja, Digi- ja väestötietovirasto.  Antti Rantanen, viestintäasiantuntija, Posti Group. Marja Sorri-Kainu, koulutuspäällikkö, Suomen Asiakkuusmarkkinointiliitto.


Tämä artikkeli korvaa Kuningaskuluttajan toimittajan Janne Junttilan samanaiheisen jutun vuodelta 2014.


Muokkaukset:

7.12.22: Osuus puhelinmarkkinointia koskevista säännöksistä ajan tasalle.

21.4.23: Vanhentuneita kuvia poistettu.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustelu