Hyppää pääsisältöön

Hyvin sanottu

Tala så jag får se dig

Sören Lillkung.
Kuvateksti Sören Lillkung.

Musikstilen ”World Music” svepte under mitten av 1980-talet över moder Jord. Målet var att befria alla världsdelar; genom musiken skulle vi mötas över gränserna – förenas i rytm, harmoni och budskap.

Jag var en musikintresserad, drygt 20-årig yngling och befann mig plötsligt i Sydafrika i en cirkel med mänskor från olika kontinenter. Vi sjöng afrikanska kampsånger inspirerade av apartheid för att befria Sydafrika och Nelson Mandela. Nästa dag levde vi ut genuin ”black gospel” från kyrkorna ”over there” eller indisk raga eller jamaicans reggae eller kinesisk pentatonik. Via musik från hela världen skulle vi övervinna alla gränser och mötas i ”peace, love and understanding”.

Vi, några rikssvenskar, finländare och sydafrikaner, grundade sånggruppen Gondwana. Namnet betyder ”superkontinent” och målet var att förena alla kontinenter. Utgångspunkten var cirkeln där alla mänskor kunde mötas likvärdigt och där vi skulle hitta en gemensam rytm i dansen, en gemensam röst i klangen, en harmoni i disharmonin och en gemensam tanke och förståelse i berättelsen. Alla var välkomna i cirkeln, också publiken. Det handlade inte om rätt eller fel, bra eller dåligt utan om att vara eller inte vara. Det handlade om att lyssna in alla röster och se in i varandras ögon för att kunna se oss själva.

Vi trodde att vi skulle befria världen, Norden och Finland, men sedan begrep vi att vi egentligen ville befria oss själva. Hitta en sann identitet genom att möta och förstå varandra. I en cirkel där våra kroppar, sinnen och tankar möttes.

Våren 2019 befann jag mig återigen i cirkeln. Jag deltog för första gången i en dialogpaus arrangerad av jubileumsfonden Sitra som även utvecklat metoden. Paramnesin var fullständig då jag förflyttades nästan 40 år tillbaka i tiden - till den afrikanska cirkeln. Visserligen saknades dansen och sången men det handlade ytterst om samma sak. Att lyssna in varandra, att se varandra i ögonen, att känna närheten och att försöka förstå varandra.

Bra sagt-kampanjen blir för mig ett efterlängtat återseende där cirklarna inte sluts utan öppnas för alla som vill delta. En cirkel för förtroende och demokrati där jag först måste lära mig att lyssna. Så att jag kan möta och se andra – på lika villkor.

Sören Lillkung
vd, Svenska kulturfonden