Yksi askel, miljoona vuotta
Kulje universumin historian halki tunturissa
Maailmankaikkeus eli universumi tarkoittaa kaikkea mitä on aina ollut ja kaikkea mitä tulee aina olemaan. Aikaa ja avaruutta, valovuosia ja alkeishiukkasia.
Siis ihan kaikkea.
Ja tämän kaiken läpi Utsjoella kuljetaan yhdessä päivässä: alkuräjähdys, tähtien synty, maapallon synty, elämän alku, dinosaurukset… ja ihmiset.
“Kaikki suuret muutokset maailmankaikkeuden historiassa ovat saaneet alkunsa siitä, että ilmasto on muuttunut radikaalisti.”
astrobiologi Kirsi Lehto
Arktisen aikavaelluksen reitti kiertää 14 kilometrin matkan ja 14 miljardia vuotta maailmankaikkeuden historiaa. Yksi metri vastaa miljoonaa vuotta, kilometri miljardia.
Ihmismieli hahmottaa suuria lukuja huonosti. Matkaksi muutettuna aika konkretisoituu.
Mittakaava on valtava ja jotenkin niin älytön, että alkaa naurattaa, kun harppoo eteenpäin. Miljoona, kaksi, kolme...
Reitti kulkee vaihtelevassa maastossa halki vaarojen ja tuntureiden. Matalan koivikon reunustamaa polkua, avaraa paljakkaa, kivikkoista metsää.
Maaruska hurmaa: vaivaiskoivut hehkuvat syvää oranssia.
Ruohokanukkaan on syttynyt viehkeä violetin sävy.
Taivaankansi heijastuu tyyneen järvenselkään.
Nämä tunturin asukkaat eivät taidakaan tietää, että vaeltavat suvereenisti edestakaisin universumin aikajanaa.
Johtalanvárri on vaelluksen huippukohta. Tunturin laelta avautuvat näkymät joka suuntaan. Alhaalla kiemurtelee rajajoki Teno, Norjan puolen korkeammat huiput kumpuilevat horisontissa.
Tässä kohtaa reittiä syntyy kotiplaneettamme maa.
Seesteisen tunturimaiseman keskellä astrobiologi Kirsi Lehto maalailee maapallon syntyhetken tunnelmia. Noin neljä miljardia vuotta sitten linnunradan eräässä kierteishaarassa eletään dramaattisia aikoja.
– Olosuhteet ovat infernaaliset, jotain sellaista, mitä me emme osaa kuvitella. Ilman lämpötila on useita satoja tai tuhat astetta. Sitten lämpö laskee ja alkaa sataa vettä, Lehto kertoo.
– Sadetta kestää ehkä tuhansia vuosia. Nuori planeetta peittyy alkumeren alle.
Meillä on alun perin kiehuva meri planeetan pinnalla.
astrobiologi Kirsi Lehto
Matka kohti jossain tuolla häämöttävää nykyaikaa jatkuu.
Olo on vähän kuin Frodolla, joka seuraa Gandalfin rauhallista ja pitkänhuiskeaa hahmoa.
Retkikuntaamme johtaa Juhani Harjunharja, tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan paikallinen puheenjohtaja ja eläkkeellä oleva rehtori.
– Mistä avaruus alkaa, Harjunharja kysyy, kun kävelemme.
– Entä mitä on aika?
Tällaista on keskustella ihmisten kanssa, jotka pohtivat maailmankaikkeutta.
Toisaalta tällä vaelluksella mikään kysymys ei tunnu liian suurelta.
Avaruutta ja tähtiä pohti myös saamelainen Andaras Kitti, josta kerrotaan reitin varrella. Kitti tunsi taivaankappaleet ja suunnisti niiden mukaan. Tähtitaivas oli kaamoksessa kello ja kartta.
Aikavaellus seuraa osin saamelaisten vanhoja kulkureittejä. Samoja polkuja on kuljettu markkinoille ja niiden varrella on laidunnettu poroja.
Illansuussa saavutamme vihdoin dinosaurukset. Nehän ovat aivan lähihistoriaa: nyt matkaa nykyhetkeen on enää muutama sata metriä, siis joitakin satoja miljoonia vuosia.
Miljardit ja miljoonat painavat jo jaloissa, kun on aivan viimeisen askeleen vuoro. Meidän vuoromme.
Ihmisen aika maapallolla on 300 000 vuotta. Tällä reitillä se tarkoittaa 30 senttimetriä. Koko ihmiskunnan historia mahtuu yhteen jalanjälkeen.
Viimeisen vuosisadan huimaa teknologista edistyskautta erottaa tuskin silmin: 0,1 millimetriä.
Yksi ihmisikä on hiuksenohut siivu maailmankaikkeutta. Samalla ilmasto reagoi herkästi siihen, miten olemme toimineet viimeisen sadan vuoden aikana.
Täällä pohjoisessa ilmastonmuutoksen vaikutukset tuntuvat erityisen voimakkaasti. Arktisten alueiden lämpeneminen vaikuttaa elämään kaikkialla maapallolla.
Mitä tahansa tapahtuu, se on seurausta siitä mitä aikaisemmin on tapahtunut, oppaana toiminut Lehto toteaa kosmisen retkipäivän päätteeksi.
– Tällä hetkellä me vaikutamme valtavasti kaikkeen ympäristössämme.
Astrobiologi Lehto työskentelee Turun yliopistossa ja on ideoinut aikavaelluksen reitin. Astrobiologit tutkivat elämän edellytyksiä maailmankaikkeudessa.
Mitä mieltä Lehto sitten on: voisiko elämää sellaisena kuin sen tunnemme syntyä muualla kuin kotiplaneetallamme? Lehto hymyilee ja tutkijalle tyypilliseen tapaan vastaa harkiten:
– Uskoisin, että se on hyvin harvinaista.
Arktisen aikavaelluksen reitti kulkee Utsjoen keskustasta Nammajävrin nuotiopaikalle. Reitin voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa, omatoimisesti tai osallistua järjestetylle retkelle. Matkan varrella on maailmankaikkeuden historiasta kertovia infotauluja sekä tulistelupaikkoja.
Reitin ovat suunnitelleet ja toteuttaneet yhteistyössä Ohcejoga Utsjoen Ursa ry, Aikavaellus ry. ja Metsähallitus. Alkuperäinen idea on kehitetty Turun yliopistolla.
Tämä on Egenland-matkakohde, joka perustuu yleisövinkkiin. Tutustu Egenlandin yli sataan kohteeseen Yle Areenassa.
Videot: Rasmus Tåg ja Magnus Wikström / Eva Lingon
Mobiilivideot: Hannamari Hoikkala
Valokuvat: Eva Pursiainen ja Hannamari Hoikkala
Jutun taustamateriaalina on käytetty Tuula Viitaniemen käsikirjoittamaa ja ohjaamaa Egenland-jaksoa: katso video Yle Areenassa.