Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Romuista ja roskista tulee jotain uutta – täältä löydät kuvat Strömsön katsojien parhaista kierrätysprojekteista

Vuodelta 2021
Eri asioita jotka on valmistettu kierrätysmateriaalista
Kuva: Privat. Bildcollage Marika Lytts-Råholm

Pärekori muuttui tuulettimen suojukseksi ja lautasantenni suihkulähteeksi. Nämä ovat muutamia esimerkkejä siitä, miten Strömsön katsojat ovat luoneet uutta vanhasta.

Pidämme kaikenlaisesta uusiokäytöstä, kun otetaan jotain ja tehdään siitä jotain ihan muuta. Vuosien varrella on muun muassa tehty pyörästä pöytä, suksista aita, tauluista hame ja siveltimistä veistoksia.

Nyt meitä kiinnosti nähdä teidän fiksuja kierrätysideoitanne. Pyysimme teitä lähettämään meille kuvia luomuksistanne, jotta voimme jakaa inspiraatiota eteenpäin. Olemme koonneet kaikki kuvat artikkelin loppuun.

Joihinkin projekteihin halusimme tutustua tarkemmin, joten Elin Skagersten-Ström ja Nicke Aldén tekivät pienen retken.

Romuista ja roskista tulee jotain uutta - Toista Yle Areenassa

Koulunpenkeistä ja päreistä tuli kirjakioski

Rantaniitty ja kirjat ovat klassinen yhdistelmä, ja Mustasaaressa on ihan oma rantakirjasto Karperön uimarannalla. Se on rakennettu muun muassa koulunpenkeistä ja päreistä.

En bokkiosk på en strand. En bokkiosk är som ett miniatyrbibliotek där man kan läsa böcker på plats eller lämna in en egen bok i utbyte med en av böckerna som finns i kiosken.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

– Vallitsevassa tilanteessa halusimme luoda turvallisen tapahtuman ja samalla edistää lukemisen iloa, kertoo Geir Byrkjeland, joka on Mustasaaren kunnan yleisötyöntekijä.

Rantakirjasto toimii kuten perinteinen kirjakioski. Kirjoja voi lainata rannalla ollessaan tai sitten voi jättää kioskiin kirjan ja ottaa toisen tilalle.

Ett turkost plank med vit text där det står: "Läs gärna på plats eller ta med boken hem om du samtidigt lämnar en annan bok i hyllan.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

– Rantakirjasto on ollut paikoillaan kaksi kuukautta, ja voimme todeta, että se on ollut ahkerassa käytössä, koska kokoelma on täysin uusiunut, sanoo kulttuurisihteeri Annica Reini.

Quinno Cannopis – suihkulähde, joka iskee silmää Manneken Pisille (pissaava poika -patsaalle)

Niklas Lindvikin luona Raippaluodossa puutarhaan ilmestyy melkein joka kesä jokin uusi kierrätysprojekti. Kesken tällaisen projektin Lindvik seisoi vanha hajulukko kädessä ja sai ajatuksen.

Två män som sitter i en trädgård bredvid en fontän som är byggd av ett gammalt stanklås.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

– Kun käänsin hajulukon ylösalaisin, huomasin, ettei se ole pelkkä hajulukko vaan jotain enemmän. Mieleen tuli pissaava poika -patsas. Porasin reiän strategiseen paikkaan ja niin syntyi Quinno Cannopis (nainenkin voi pissata), Lindvik sanoo.

En liten trädgårdsfontän som är byggd av ett gammalt upp och nervänt stanklås.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Nyt hajulukko jakaa niin iloa kuin vettäkin Lindvikin puutarhassa. Lindvikillä on monen muun tavoin keräilijän vikaa, ja hänen on vaikea luopua vanhoista tavaroista. Ne ovat hyviä olemassa, jos haluaa luoda jotain uutta.

Kirkkaanpinkki ovi kasvihuoneeseen

Ragnhild Snickarsin kasvihuone on oikeastaan vanha leikkimökki.

– Meillä ei enää leikitä, joten sen saattoi rakentaa kasvihuoneeksi, Snickars sanoo.

Två kvinnor som står framför ett litet växthus i en blommande trädgård.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Vanhasta ovesta tehtiin porras kasvihuoneeseen, yksi pojista toi vanhoja tiiliä lattiaan ja ikkunat on löydetty nettikirpputoreilta.

– Olemme keränneet materiaalia vähän sieltä sun täältä, ja tässä on tulos.

Ett litet växthus för hobbyodling i en grönskande trädgård. Växthuset har en rosa spegeldörr som står öppen på vid gavel.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Nyt Raghildin taimet notkuvat kurkuista ja tomaateista, ja lopputulos on juuri sellainen kuin hän halusi.

Vierashuone vanhoista lavasteista

Algrundissa Vaasan saaristossa on puuseppä mestari Jeremy Crottsin kesämökki. Sinne hän on raahannut vanhoja lavasteita rakentaakseen uutta.

Ett porträtt av en medelålders man med gråsprängt skägg och grå keps på huvudet.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

– Tämä paneeli on Viulunsoittaja katolla -näytelmän lavasteista. Palat olivat liian lyhyitä, mutta panin riman poikittain seinälle voidakseni käyttää kaiken materiaalin, Crotts sanoo.

En del av ett uthus med obehandlad träpanel på ytterväggen och en grön dörr med glasspeglar.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Hän keräilee vaikka mitä. Kun vanha tehdas Vaasassa purettiin, hän sai purkaa vanhoja tiiliä, joissa oli jälkiä graffiteista. Tiilistä tuli kesämökin savupiippu.

– Suuren osan materiaalista olen saanut aivan ilmaiseksi. Voin rakentaa paljon enemmän, kun käytän vanhaa materiaalia, Crotts sanoo.

En murad skorsten av begagnat tegel.
Kuva: Juha Leskelä

Kirjahylly potkukelkasta, sohva pinnasängystä ja monia muita ideoita

Voi todellakin todeta, että vanhasta romusta voi tehdä melkein mitä vain. Tässä on todiste siitä, että voi luoda melkein mitä tahansa, kun vain näkee mahdollisuudet. Ehkä löydät näistä kuvista idean, jonka haluat varastaa. Ole hyvä vain!