Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Lakritsitrio – ruoka, jälkiruoka ja juoma

Erilaisia ​​lakritsia sisältäviä ruokia

Jotkut meistä eivät voi elää ilman lakritsia, toisten on erittäin vaikea ymmärtää sen makeansuolaisen maun viehätystä. Lakritsilla, jota valmistetaan Glycyrrhiza-suvun lakritsikasvin juuresta, on monia jänniä makupareja – tässä yhdistämme lakritsin tomaattiin, omenaan ja kahviin.

Annos tomaattikeittoa

Tomaattikeitto fenkolilla, kirvelillä ja lakritsituorejuustolla

Ainekset, 6–8 annosta:

 400 g luomutomaatteja

1 keltasipuli

1 valkosipulinkynsi

1 punainen chili

½ fenkolia

3 rkl tomaattipyreetä

2 prk (à 400 g) luomutomaattimurskaa

1 l tomaattien kalttausvettä

suolaa

mustapippuria

1 tl kuivattua kirveliä

oliivi- tai rapsiöljyä paistamiseen

200 g tuorejuustoa

½ sitruunan raastettu kuori ja mehu

1 tl lakritsijauhetta

suolaa

mustapippuria

tuoretta kirveliä

Kulhollinen valmista lakritsituorejuustoa

Tee näin:

  1. Kalttaa tomaatit litrassa vettä, joka on maustettu suolalla ja tuoreella kirvelillä.

  2. Silppua keltasipuli, valkosipuli, chili ja fenkoli karkeaksi. Kuullota silppu oliivi- tai rapsiöljyssä paksupohjaisessa kattilassa.

  3. Lisää joukkoon tomaattipyree ja kuullota vielä hetki.

  4. Lisää tomaattimurska, kaltatut tomaatit ja kalttausvesi.

  5. Mausta kuivatulla kirvelillä, suolalla ja mustapippurilla makusi mukaan.

  6. Anna hautua 15–20 minuuttia. Soseuta keitto tasaiseksi.

  7. Yhdistä tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä lakritsijauhe.

  8. Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Jaa keitto kulhoihin, lisää nokare lakritsituorejuustoa ja koristele tuoreella kirvelillä. Voit ripottaa pinnalle myös rapeaksi paistettua pekonia.

Ellan juomavinkki: Laitilan Lakritsi Portteri

Valmiita skonsseja leikkuulaudalla

Rakuunaskonssit omena-lakritsitahnalla

Omena-lakritsitahna

Ainekset:

800 g omenia (noin 5 isoa omenaa)

1 sitruuna

1 tähtianis

100 g voita

1 ½ dl sokeria

2 tl lakritsijauhetta

2 kananmunaa

Lasipurkillinen valmista omena-lakritsitahnaa
Kuvateksti Omena-lakritsitahna sopii myös juustolautaselle.

Tee näin:

1. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi. Raasta puolen sitruunan kuori ja purista koko sitruunan mehu.

2. Laita omenalohkot, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä tähtianis kattilaan ja keitä, kunnes omenat ovat pehmeitä.

3. Poista tähtianis ja soseuta omenaseos tasaiseksi. Lisää joukkoon voi, sokeri ja lakritsijauhe.

4. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Ota kattila liedeltä ja lisää munaseos samalla voimakkaasti sekoittaen.

Valmiita skonsseja leikkuulaudalla
Kuvateksti Viimeistele skonssit tuoreilla yrteillä.

Skonssit (noin 16 pientä)

Ainekset:

8 dl vehnäjauhoja

4 tl leivinjauhetta

1 tl rakuunaa

1 tl suolaa

100 g huoneenlämpöistä voita

3 dl kermaa

tuoretta timjamia ja oreganoa koristeluun

Tee näin:

1. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, rakuuna ja suola kulhossa.

2. Lisää joukkoon voi ja nypi murumaiseksi seokseksi.

3. Kaada joukkoon kerma ja sekoita varoen taikinaksi.

4. Kaulitse taikina noin 2 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla ympyröitä.

5. Koristele ympyrät yrteillä.

6. Paista skonsseja 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Tarjoa skonssit tuorejuuston ja omena-lakritsitahnan kanssa.

Kupillinen lakuccinoa maidolla ja kermavaahdolla
Kuvateksti Lakritsa pehmentää kahvin makua ja sen vuoksi tämä juoma maistuu tottumattomallekin kahvinjuojalle.

Lakuccino maidolla ja kermavaahdolla

Tee näin:

Keitä vahvaa, espressotyylistä kahvia.

Murskaa pala lakritsijuurta esimerkiksi lihanuijalla.

Lämmitä varoen 5 dl maitoa ja lakritsijuurimurska tai 1 rkl lakritsijauhetta.

Kaada lakritsimaito laseihin tai kuppeihin ja lisää joukkoon yhtä paljon kahvia. Lusikoi päälle (makeuttamatonta) kermavaahtoa ja ripota pinnalle lakritsijauhetta.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä