Lakritsitrio – ruoka, jälkiruoka ja juoma
Jotkut meistä eivät voi elää ilman lakritsia, toisten on erittäin vaikea ymmärtää sen makeansuolaisen maun viehätystä. Lakritsilla, jota valmistetaan Glycyrrhiza-suvun lakritsikasvin juuresta, on monia jänniä makupareja – tässä yhdistämme lakritsin tomaattiin, omenaan ja kahviin.
Tomaattikeitto fenkolilla, kirvelillä ja lakritsituorejuustolla
Ainekset, 6–8 annosta:
400 g luomutomaatteja
1 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili
½ fenkolia
3 rkl tomaattipyreetä
2 prk (à 400 g) luomutomaattimurskaa
1 l tomaattien kalttausvettä
suolaa
mustapippuria
1 tl kuivattua kirveliä
oliivi- tai rapsiöljyä paistamiseen
200 g tuorejuustoa
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 tl lakritsijauhetta
suolaa
mustapippuria
tuoretta kirveliä
Tee näin:
Kalttaa tomaatit litrassa vettä, joka on maustettu suolalla ja tuoreella kirvelillä.
Silppua keltasipuli, valkosipuli, chili ja fenkoli karkeaksi. Kuullota silppu oliivi- tai rapsiöljyssä paksupohjaisessa kattilassa.
Lisää joukkoon tomaattipyree ja kuullota vielä hetki.
Lisää tomaattimurska, kaltatut tomaatit ja kalttausvesi.
Mausta kuivatulla kirvelillä, suolalla ja mustapippurilla makusi mukaan.
Anna hautua 15–20 minuuttia. Soseuta keitto tasaiseksi.
Yhdistä tuorejuusto, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä lakritsijauhe.
Mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.
Jaa keitto kulhoihin, lisää nokare lakritsituorejuustoa ja koristele tuoreella kirvelillä. Voit ripottaa pinnalle myös rapeaksi paistettua pekonia.
Ellan juomavinkki: Laitilan Lakritsi Portteri
Rakuunaskonssit omena-lakritsitahnalla
Omena-lakritsitahna
Ainekset:
800 g omenia (noin 5 isoa omenaa)
1 sitruuna
1 tähtianis
100 g voita
1 ½ dl sokeria
2 tl lakritsijauhetta
2 kananmunaa
Tee näin:
1. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi. Raasta puolen sitruunan kuori ja purista koko sitruunan mehu.
2. Laita omenalohkot, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä tähtianis kattilaan ja keitä, kunnes omenat ovat pehmeitä.
3. Poista tähtianis ja soseuta omenaseos tasaiseksi. Lisää joukkoon voi, sokeri ja lakritsijauhe.
4. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Ota kattila liedeltä ja lisää munaseos samalla voimakkaasti sekoittaen.
Skonssit (noin 16 pientä)
Ainekset:
8 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 tl rakuunaa
1 tl suolaa
100 g huoneenlämpöistä voita
3 dl kermaa
tuoretta timjamia ja oreganoa koristeluun
Tee näin:
1. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe, rakuuna ja suola kulhossa.
2. Lisää joukkoon voi ja nypi murumaiseksi seokseksi.
3. Kaada joukkoon kerma ja sekoita varoen taikinaksi.
4. Kaulitse taikina noin 2 cm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä muotilla ympyröitä.
5. Koristele ympyrät yrteillä.
6. Paista skonsseja 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Tarjoa skonssit tuorejuuston ja omena-lakritsitahnan kanssa.
Lakuccino maidolla ja kermavaahdolla
Tee näin:
Keitä vahvaa, espressotyylistä kahvia.
Murskaa pala lakritsijuurta esimerkiksi lihanuijalla.
Lämmitä varoen 5 dl maitoa ja lakritsijuurimurska tai 1 rkl lakritsijauhetta.
Kaada lakritsimaito laseihin tai kuppeihin ja lisää joukkoon yhtä paljon kahvia. Lusikoi päälle (makeuttamatonta) kermavaahtoa ja ripota pinnalle lakritsijauhetta.