Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Nyt voit neuloa lapsille 1-8 vuotiaille oman huippusuositun Strömsö-villapaidan, se on vihdoin täällä!

Vuodelta 2021
Päivitetty 09.09.2022 15:17.
Nyt voit neuloa lapsille 1-8 vuotiaille oman huippusuositun Strömsö-villapaidan, se on vihdoin täällä! - Toista Yle Areenassa

Nyt on viimeinkin Strömsö-villapaidasta myös neuleohje lasten kokoihin yleisön pyynnöstä. Lee on pienentänyt ja piirtänyt kuvion aikuisten mallin pohjalta ja mukauttanut sen 1–8-vuotiaille.

Lasten villapaita neulotaan samalla tavalla kuin aikuisten malli. Se neulotaan alhaalta ylös suljettuna neuleena niin, että vartalo-osa (etu- ja takakappale) neulotaan yhdessä kainaloihin asti ja jätetään odottamaan siksi aikaa, kun neulotaan molemmat hihat. Sen jälkeen hihat yhdistetään vartaloon ja kaarroke neulotaan ylös kaula-aukon reunaan. Lopuksi ommellaan vain lyhyet saumat kainaloihin. Yksinkertainen tapa neuloa villapaita.

Aikuiset ja lapset strömsöpaidat päällä
Kuvateksti Strömsö-villpaita kaiken kokoisille, nyt löytyy 13 eri kokoa.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Etu- ja takapuolella ei ole eroa. Sillä tavalla villapaidasta tulee pitkäikäisempi ja kestävämpi, koska se kuluu tasaisemmin esimerkiksi kyynärpäistä.

Neulottu villapaita koko 1 v
Kuvateksti Strömsö-villapaita 1-vuotiaan kokoa.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Olen yrittänyt pienentää kuva-aiheen, jonka piirsin aikuisen villapuseroon, ja olen tehnyt kaksi uutta hiukan erilaista kaarrokkeen mallia lasten neuleisiin. Yksi malli on kokoihin 1–3 vuotta ja toinen kokoihin 4–8 vuotta. Jos haluat neuloa 10-vuotiaan koon, käytä aikuisten XS-ohjetta. Lastenkin mallin lähtökohta on Strömsön huvilan kuistin inspiroima, mutta kaarrokkeen kuvio on kapeampi ja lyhyempi.

Lähikuva kaarrokkesta strömsövillapusero, lasten koko 6 v.
Kuvateksti 4–8-vuotiaiden Strömsö-villapaidan kaarrokkeen malli on suurempi ja yksityiskohtaisempi kuin pienempien kokojen.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Tarkista neuletiheytesi

Neuletiheys on 18 silmukkaa leveyttä ja 23 kerrosta korkeutta on = 10 x 10 cm.

Huom! Tarkista neuletiheys tarkasti ja vaihda paksumpiin puikkoihin, jos neulot tiukempaa tai pienempiin, jos neulot löyhempää.

On tärkeää tehdä mallitilkku sillä langalla, jota käyttää, ennen kuin aloittaa työn. Luo vähintään 30 silmukkaa ja neulo mallitilkku, josta voit mitata silmukkamäärän 10 sentillä. Vaihtamalla puikkojen paksuutta, voit säätää niin, että 18 silmukkaa leveyttä ja 23 kerrosta korkeutta vastaa 10 cm.

Korkeuden kerrosmäärä ei ole yhtä ratkaiseva, koska ohje on kirjoitettu työn korkeuden mukaan. Tärkeintä on, että 10 cm leveyssuuntaan on 18 silmukkaa. Aloittelijan voi olla hyvä tehdä mallitilkku samalla tavalla kuin muukin neule, eli pyöröpuikoilla tai sukkapuikoilla. Luo silloin tilkkuun 40 silmukkaa.

Lapset istuvat penkillä, strömsöpuserot lastenmallina päällä.
Kuvateksti Linnean Strömsö-neule on 8-vuotiaan kokoa, Mayahn 2-vuotiaan kokoa ja Nooran 4-vuotiaan kokoa.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Tarvikkeet:

Pyöröpuikko 3,5 mm ja 3 mm, molemmat 60 cm, sekä sukkapuikot 3,5 mm ja 3 mm. Pienimpiä kokoja varten voi olla tarpeen myös 40 cm:n pyöröpuikko. Valitse sen paksuiset puikot kuin tarvitset saavuttaaksesi oikean neuletiheyden. Voit tarvita puikot 4 ja 4,5 tai vielä paksummat, jos neulot kireää.

Valitse villapaidan koko sen mukaan, minkälaisen liikkumavaran siihen haluat.

Kolme lapsia juoksevat nurmikolla, strömsövillapaitoja lastenmalleina päälle
Kuva: Minna Mäkelä /Yle

Mittataulukko

1 (2) 3 (4) 6 (8) vuotta

Vartalon ympärys: 60 (65) 67 (70) 75 (80) cm

Hihan pituus: 22 (24) 26 (28) 30 (32) cm

Kokonaispituus kaula-aukosta olkapäältä joustimen alareunaan noin 37 (40) 43 (45) 47 (51) cm.

Huom! Sekä hihan että villapaidan pituutta on helppo muuttaa ja neuloa siitä halutun pituinen. Neuleen lopulliset mitat riippuvat aina neuletiheydestä, lankavalinnasta ja neuleen muotoilusta kosteana.

Kaksi aikuisia strömsövillapaitoja päälle ja kolme lapsia joilla on strömsölastenvillapaitoja päälle
Kuvateksti Lasten Strömsö-villapaidan voi neuloa samasta langasta kuin aikuisten mallin.
Kuva: Minna Mäkelä /Yle

Lanka:

Drops Merino extra fine, väri vaaleansininen nro 15 vartaloon ja valkoinen nro 01 kuvioon. Tarvitset 4 (4) 4 (5) 5 (7) kerää pohjaväriä sekä 1 kerän kuvioväriä kaikkiin kokoihin.

Muita sopivia lankoja ovat esimerkiksi: Drops Karisma, Novita Seitsemän veljestä, Sandnes garn Perfect, Novita Suomivilla, Sandnes Smart, Sandnes Merinoull, Sandnes Double Sunday, Sandnes Line, Katija Merino 100 %, Istex Lettlopi tai vastaava.

Kaarrokkeen mallikerta on alussa 10 s leveä, ja se toistuu 17 (18) 18 (19) 20 (22) kertaa.

Lyhenteet

o = oikea silmukka
n = nurja silmukka
s = silmukka
krs = kerros

Kolme tyttöä, käsinneulottut strömsövillapaidat päällä
Kuva: Minna Mäkelä /Yle

Tee näin:

Vartalo

Luo pohjavärillä 108 (116) 120 (126) 134 (144) s 3 mm:n pyöröpuikolle. Varmista, ettei työ ole kierteellä, kun alat neuloa ympäri. Pane merkki kerroksen alkuun, jos haluat.

Neulo joustinneuletta 1 o, 1 n 4 cm.

Vaihda 3,5 mm:n puikkoihin ja neulo sileää neuletta (oikeita silmukoita koko ajan), kunnes vartalo-osa on 20 (22) 24 (26) 28 (30) cm alareunasta (luomiskerroksesta) tai haluamasi pituinen.

Päättele 3 viimeistä silmukkaa ja seuraavan kerroksen 3 ensimmäistä silmukkaa toisesta reunasta (tähän tulee ensimmäinen hiha). Pane työ sivuun ja anna sen odottaa, kunnes olet neulonut yhden hihan.

Hiha

Luo 30 (32) 32 (32) 34 (36) s 3 mm:n sukkapuikoille ja neulo joustinta 1 o, 1 n 4 cm. Kerros alkaa hihan alta.

Vaihda 3,5 mm:n puikkoihin ja neulo sileää neuletta (kaikki silmukat oikein) ja tee lisäys noin 2,5 cm:n välein, 1 s keskisilmukan (aloitussilmukka) molemmin puolin. Eli siis 2 silmukkaa lisäyskerroksella. Yhteensä lisätään 4 (4) 5 (6) 7 (9) kertaa. Ensimmäinen lisäys tehdään heti joustimen jälkeen. Neulo, kunnes hiha on 22 (24) 26 (28) 30 (32) cm tai halutun pituinen. Nyt työssä on yhteensä 38 (40) 42 (44) 48 (54) s. Päätä kerroksen 3 ensimmäistä ja 3 viimeistä silmukkaa (keskeltä hihan alta).

Siirrä hihan 32 (34) 36 (38) 42 (48) s pitkälle pyöröpuikolle jääneeseen aukkoon, josta päätit 6 silmukkaa ja neulo 48 (52) 54 (57) 61 (66) s vartalo-osasta toiseen reunaan, josta päätä 6 s toista hihaa varten (nämä ovat siis kerroksen viimeiset silmukat ja seuraavan kerroksen ensimmäiset silmukat, joten huomaa, että kerroksen alku siirtyy, kun olet siirtänyt toisen hihan silmukat paikoilleen).

Pane työ sivuun ja neulo toinen hiha samalla tavalla kuin ensimmäinen ja siirrä sen silmukat sitten pyöröpuikolle. Tästä eteenpäin kerros alkaa tästä, toisen hihan silmukoiden jälkeen.

Kaarroke

Sinulla on nyt yhdistettynä vartalo ja kaksi hihaa ja puikolla yhteensä 160 (172) 180 (190) 206 (228) s. Neulo noin 2 (3) 4 (0) 2 (4) cm pohjavärillä.

Koko 2 vuotta: neulo 1 kerros vielä ja kavenna samalla 2 s tasaisin välein kerroksen aikana. Koko 6 vuotta: neulo 1 kerros vielä ja kavenna samalla 6 s tasaisin välein kerroksen aikana. Koko 8 vuotta: neulo 1 kerros vielä ja kavenna samalla 8 s tasaisin välein kerroksen aikana. Muut koot eivät vaadi kavennuksia: koot 1, 3, 4 vuotta: neulo 1 kerros ilman kavennuksia.

Aletaan neuloa kaarrokkeen kuvioneuletta

Kun alat nyt neuloa ruutupiirroksen mukaista kuviota, sinulla on puikolla 160 (170) 180 (190) 200 (220) s.

Kaarrokkeen kuvio on noin 12 cm korkea 1–3-vuotiaiden koossa ja noin 17 cm korkea 4–8-vuotiaiden koossa ruutupiirrosten mukaisesti.

Se väri, jolla ei neulota, kulkee koko ajan mukana takapuolella. Anna kuviovärin olla hallitseva, eli ota se aina toisen langan alta ja anna pohjavärin langan kulkea koko ajan kuviovärin yli takapuolella.

Neulo nyt kaarroke ruutupiirroksen mukaisesti. Mallikerta on 10 s leveä alussa, ja se toistuu 16 (17) 18 (19) 20 (22) kertaa kaarrokkeen matkalla. Huomaa, että joillakin kerroksilla on kavennuksia, jotka on merkitty ruutupiirrokseen.

Kun ruutupiirroksen viimeinen kerros on neulottu, puikolla on 64 (68) 72 (76) 80 (88) s.

Kaula-aukon reuna

Neulo 1 kerros pohjavärillä ja kavenna tällä kerroksella samalla 0 (4) 6 (6) 7 (12) s tasaisin välein neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen. Sovita villapaitaa, niin että tiedät, miten tiukan kaula-aukosta haluat. Jos olet vaihtanut lyhyempää pyöröpuikkoon, suosittelen, että siirrät puolet silmukoista toiselle pyöröpuikolle ennen sovitusta. Varsinkin pienimmissä villapaidoissa pitää varmistaa, että kaula-aukosta ei tule liian tiukka, sillä pienillä lapsilla on suhteellisen suuri pää.

Kaula-aukon vapaavalintainen mukautus: Jos haluat, että kaula-aukko nousee ylemmäs, voit neuloa tarvittavan määrän lisäkerroksia. 2 kerrosta antaa noin sentin lisää. Jos haluat kaula-aukosta vielä hiukan pienemmän, voit kaventaa muutaman silmukan.

Vaihda puikkoihin nro 3 (tai 0,5 mm ohuempiin kuin ne, joilla olet neulonut) ja neulo kaksi kerrosta oikein. Päättele löyhästi seuraavalla kerroksella. Saat reunan, joka kiertyy ulospäin niin, että nurja puoli näkyy.

Lopuksi

Ompele kiinni kainalosaumat ja päättele kaikki langanpäät.

Kastele pyyheliina ja levitä villapaita tasoon sen päälle kuivumaan. Voit myös kastella villapaidan ja levitellä sen tasoon. Muotoile villapaita haluamiisi mittoihin. Anna kuivua. Silmukat asettuvat siistimmin ja saat näin paremman lopputuloksen.

Huom! Villapaita voi venyä reilusti pituutta liotuksen jälkeen, joten tarkista huolellisesti hihojen ja vartalo-osan pituus, kun levittelet villapaidan tasoon kuivumaan. Jos villapaita on liian lyhyt, saat muutaman sentin lisää venyttämällä sitä kosteana (pituutta saa helposti 30 prosenttia lisää sekä hihoihin että vartaloon).

Hoito-ohje

Noudata lankavyötteen pesuohjetta. Villavaate voi parhaiten, kun sitä vain tuulettaa. Tahrat voi puhdistaa pienellä vesitilkalla.

Kuusi erilaisia strömsö lasten villapaitoja nurmikolla.
Kuvateksti Lasten Strömsö-villapaita sateenkaarenväreissä.
Kuva: Minna Mäkelä /Yle

Vinkkejä aloittelijalle

Tarvitsetko apua villapaidan neulomiseen? Katso ohjevideot artikkelissa miten neulot aikuisten Strömsö-villapaidan. Lastenmalli neulotaan samalla tavalla. Lisää apua löydät myös näistä videoista.

#Strömsötröjan

Jaa projektisi somessa hashtageilla #strömsötröjan ja #strömsöbarntröja, niin voimme innoittaa toisiamme.

Suurkiitos koeneulojille: Birgitta Rosenqvist, Minna Mäkelä, Lina Rönnlund, Monica Lindroos ja Mikaela Smedinga.

Tulostettava PDF

Alla oleva kuvaa klikkaamalla aukeaa pdf-tideosto tulostettavaksi.

Strömsö-villapaidan malli on tarkoitettu yksityiskäyttöön. Pienimuotoinen neuleiden harrastelijamyynti sallitaan, mutta neuleen ja neuleohjeen kaupallinen sekä teollinen käyttö ei ole sallittua.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä