Hyppää pääsisältöön

Abitreenit

Katso Abitreenien uudet IG-livet biologian ja kirjoitustaidon yo-kokeista!

Vuodelta 2021
Abitreenien toimittaja ja puhelin
Kuvateksti Olen Anna ja juonnan IG-livet Abitreenien toimittajan roolissa. Uudessa lähetysmuodossa myös yleisö voi osallistua liveen kommentoimalla päivän koetta.
Kuva: Tiia-Mari Laitila / Yle

Abitreenit huomioi lukiolaisten toiveet lähetyksissä käsiteltävistä aineista syksyllä 2021 uudella tavalla, kun biologian ja kirjoitustaidon kokeista järjestetään Instagram Live -lähetykset.

Tänä syksynä Abitreenit vastaa seuraajien toiveisiin ja toteuttaa biologian ja äidinkielen ja lukutaidon kirjoitustaidon kokeiden lähetykset Instagram Livessä. IG-livessä ruoditaan päivän koetta sensorin, abin ja tämän jutun kirjoittaneen eli Abitreenien toimittajan Anna Horpun johdolla. Tervetuloa seuraamaan livejä ja ruotimaan päivän kokeita kanssani!

Biologian yo-koelivessä vieraana Last Callista tuttu Simo

Biologian IG-live järjestetään aikataulusyistä kokeen jälkeisenä päivänä eli torstaina 16.9.2021 klo 18. Äidinkielen kirjoitustaidon IG-liveä taas voi seurata perjantaina 24.9.2021 klo 18. Molemmat lähetykset ovat katsottavissa Abitreenien Instassa ja jäävät sinne myös tallenteeksi. Tervetuloa seuraamaan lähetystä ja esittämään kommenttikentässä kysymyksiä sensorille!

IG-live mahdollistaa sen kysymysten lähettämisen reaaliajassa livelähetykseen. Kysymykset kokeesta kerätään tuttuun tapaan myös Abitreenien sivuilla olevalla lomakkeella. Käy lähettämässä kysymyksesi kokeen tehtävistä koepäivänä Abitreenien etusivulta.

Abivieraana biologian livelähetyksessä on Abitreenien Last Call -haasteesta tuttu Simo Rokkonen. Simo tavoittelee biologiasta vähintään E:tä, ja IG-livessä Simo voi kertoa tuoreeltaan, mitkä ovat hänen ensifiiliksensä kokeen jälkeen. Ylioppilastutkintolautakuntaa biologian IG-liveen saapuu edustamaan sensori Annina Rostila.

Äidinkielen kirjoitustaidon IG-liven abivieras on Erika Tilander, joka edustaa äidinkielen kokelaita myös lukutaidon yo-koelähetyksessä. Erikan syksyn luku-urakka päättyy kirjoitustaidon kokeeseen. Sensorina kirjoitustaidon livelähetyksessä on Minna Harmanen.

Miksi kaikki aineet eivät mahdu Areena-lähetykseen?

Abitreenien suorat yo-koelähetykset ovat pyörineet Yle Areenassa kevään ja syksyn kirjoitusten aikaan jo useiden vuosien ajan. Joka kirjoituskerralla Abitreenit saa ymmärrettävästi paljon kysymyksiä siitä, millä perusteella lähetyksissä käsiteltävät aineet valitaan. Toiveita saa jatkossakin lähettää esimerkiksi Abitreenien Instagram-tilin kautta.

– Lähetyksissä käsiteltävien aineiden valintaan vaikuttaa esimerkiksi aineen kirjoittajamäärät ja yleisöpalaute. Kaiken kaikkiaan ylioppilaskokeita on yli 40, joten lähetysaika ei yksinkertaisesti riitä kaikkien aineiden käsittelyyn, sanoo Abitreenien tuottaja Mika Salomaa.

Lähetyksistä puuttuvat kokeet on kuitenkin huomioitu muuten –Ylioppilastutkintolautakunnan sensorit vastaavat osaan kokeista kirjallisesti Abitreenien sivuilla.

Katso kaikkien aineiden yo-koepäivät ja suorien yo-koelähetysten aikataulut.