Hyppää pääsisältöön

Puutyöt

Rakenna omenatikkaat, niin yletyt yläoksille asti

Vuodelta 2021
Rakenna omenatikkaat, niin yletyt yläoksille asti - Toista Yle Areenassa

Rakennustikkaat, kattotikkaat, A-tikkaat, uimatikkaat ja omenatikkaat – tikasala on täynnä tikkaita, jotka on tehty toimimaan erityisen hyvin eri tilanteissa. Viimeksi mainitut, omenatikkaat, ovat välttämättömät innokkaille omenatarhureille.

Omenatikkaat erottaa muista tikkaista se, että ne ovat leveät alhaalta ja kapeat ylhäältä. Kapenevan muodon ansiosta tikkaat seisovat tukevasti, ja ne on helppo työntää latvukseen, jotta pääsee kaikkein parhaiden omenoiden luo.


Voit mukauttaa omenatikkaiden pituuden oman omenapuusi mukaan, mutta usein tikkaat ovat aika pitkät. Omenatikkaita kannetaan myös puiden lomassa ja työnnetään latvukseen siellä täällä, joten ne eivät saa olla painavat.

Piirustus.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Tee piirustukset mittakaavaan 1:1

Meidän tikkaidemme pituus on 2 m ja 90 cm. Niissä on 10 askelmaa ja askelmien väli on 30 cm – mikä on yleensäkin hyvä askelmien väli. Ylimmät askelmat ovat hiukan lähempänä toisiaan, koska niistä otetaan vain tukea käsillä. Toiseksi viimeinen väli on 25 cm ja viimeinen 20 cm.

Jalat voi tehdä noin 4–5 cm paksuiksi ja 3–4 cm leveiksi. Askelmat voivat olla hiukan ohuempia, esimerkiksi 2–3 cm x 4 cm. Jos tikkaiden käyttäjä on isokokoinen, on hyvä käyttää hiukan paksumpaa materiaalia, mutta silloin tikkaista tulee myös painavammat.

Hankalinta omenatikkaiden rakentamisessa on, että jalat kallistuvat ja kaikki askelmat ovat eri pituisia. Ehdottomasti helpoin tapa saada kaikki täsmäämään on levittää lattialle suojapaperi ja piirtää kaikki mittakaavaan 1:1 eli luonnolliseen kokoon.

Askelmien pituudet niille, jotka eivät halua piirtää: 78, 71, 64, 58, 52, 46, 40, 33, 28, 25 cm.

Mies verstaassa.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Piirrä ja sahaa

Asettele jalat ja askelmat paperille ja piirrä siitä. Jos teet niin, sinun ei tarvitse tietää, mikä kallistuskulma on, vaan piirrät vain ja sahaat ja tulos on täydellinen. Jalkoja on hyvä viistota noin 1 cm tukevuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi.

Tikkaat.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Ruuvaa joka askelmaan kaksi ruuvia ja käytä mielellään kuperapäisiä ruuveja. Ruuvinpää on alapinnalta tasainen ja toimii kuin prikkana puuta vasten.

Maalaa tikapuut esimerkiksi punaisiksi. Se on väri, joka sopii makeimpiin omenoihin, joita aina on omenapuun yläoksilla.