Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Etkö voisi rakastaa minua sellaisena kuin olen? – Hitchcockin Vertigo, maailman paras elokuva

Vuodelta 2021
Vihreät miehen kasvot (James Stewart) vasten violettia, abstraktia taustaa. Kuva elokuvasta Vertigo
Kuva: NBC Universal

Kino Klassikon Hitchcock-sarjaa jatkaa huimaava ja hämmentävä trilleri, jossa unelmat jäävät tavoittamattomiksi ja minuudet naamioiden taakse.

Alfred Hitchcockin Vertigo – punainen kyynel (Vertigo, 1958) on niitä elokuvia, joista löytää aina jotain uutta – yksityiskohtia, viitteitä, laajennuksia ja tulkintoja, joita ei ole aiemmin huomannut tai ajatellut. Viime vuosikymmeninä se on myös noussut yhä korkeammalle monissa suosikkiäänestyksissä syrjäyttäen jopa Citizen Kanen perinteisen paikan kaikkien aikojen parhaana elokuvana.

Näin ei aina ollut. Ilmestyessään Vertigo sai hämmentyneet ja väheksyvät, jopa vihamieliset arvostelut, ja sen yleisömenestys oli varsin vaatimaton. Mutta hiljalleen sen arvostus alkoi nousta. Yksi kaukonäköisimmistä oli Peter von Bagh, joka vuonna 1968 teki pro gradu -tutkielmansa juuri Vertigosta Hitchcockin tärkeimpänä elokuvana.

Vertigo on kertomus yksinäisestä miehestä, joka rakastuu naiseen, menettää hänet ja alkaa sitten luoda tämän kaksoisolentoa toisesta kohtaamastaan naisesta. Romanttinen unelma kehittyy kolkoksi pakkomielteeksi, joka vie miestä aina vain syvemmän kuilun partaalle ja uhkaa irrottaa hänet kokonaan todellisuudesta.

Tämä päähenkilö Scottie Ferguson (James Stewart) on korkean paikan pelkonsa vuoksi eronnut poliisin työstään. Hänet palkataan vahtimaan vanhan tuttunsa vaimoa Madeleinea (Kim Novak), jota kuolema tuntuu kiehtovan ja varjostavan. Salaa Madeleinea seuratessaan Scottie rakastuu häneen.

Nainen (Kim Novak) sivuprofiilissa punertavassa valossa, taustalla sumea ravintolasali ja punainen seinäpaperi. Kuva elokuvasta Vertigo - punainen kyynel
Kuva: NBC Universal

Seuraa rikoksia, sydänsurua ja petoksia, jopa murha. Mutta Vertigon juoni, jossa tunnetusti on erinäisiä aukkoja, ei ole elokuvassa kovinkaan tärkeä, vaan keskeistä on sen neuroottinen, romanttinen, surullinen ja lohduton rakkauden etsintä. Hitchcock jopa paljastaa juonen tärkeimmän salaisuuden hyvin varhain, koska häntä kiinnostavat nimenomaan tunne ja jännitys, ei yksittäinen, ohimenevä yllätyskäänne. Kuvaavasti elokuvan varsinainen pahis jää täysin sivuun ja anonyymiksi hahmoksi, jonka näyttelijää kukaan ei edes muista (Tom Helmore!).

Vertigossa Hitchcock luo uransa syvintä tulkintaa monen elokuvansa keskeisistä teemoista, kuten unelmien (erityisesti "amerikkalaisen unelman") tavoittamattomuudesta ja toisaalta noiden unelmien voimasta, naisten esineellistämisestä miesvaltaisessa maailmassa sekä ennen kaikkea aitojen tunteiden ja ihmissuhteiden mahdottomuudesta, kun ihmiset koko ajan joutuvat esittämään erilaisia rooleja peittääkseen todellisen minuutensa ja oikeat päämääränsä.

Elokuvan varsinainen pahis jää anonyymiksi hahmoksi, jonka näyttelijää kukaan ei edes muista.

Niinpä Scottie muokkaa naisesta ihannetta, joka on alunperinkin ollut pelkkä illuusio, etsien täydellisyyttä, jota hän näin ei voi koskaan saavuttaa. Tämän unelman voima on kuitenkin niin vahva, ettei todellisuus voi kilpailla sen kanssa. Sekä Scottie että Madeleine jäävät valekuviensa ja menneisyytensä vangiksi, vaikka heillä olisi kaikki mahdollisuudet todellisen onnen ja rakkauden saavuttamiseksi.

Elokuvan kaikki henkilöt ovat menestyviä ja hyvin toimeentulevia ihmisiä, jotka elävät amerikkalaisen unelman keskellä. He kaikki ovat myös eri tavoin tavattoman rikkinäisiä ihmisiä, jotka päämääriensä saavuttamiseksi ovat valmiita hyvinkin moraalittomiin tekoihin.

Vertigossa ovat siten tuomiolla myös amerikkalainen hyvinvointi ja kulttuuri, sen moraali, arvot ja päämäärät. Pehmein värein tallennetut ja runolliset kuvat San Franciscosta ovat kauniita, mutta miljööt ovat samalla steriilejä, usein suorastaan autioita, vailla sykkivää elämää. Kaupungin uusi ja vanha arkkitehtuuri lomittuvat kuvissa toisiinsa aivan kuten menneisyyden ja nykyisyyden tragediat sen juonivyyhdissä. Bernard Herrmannin vangitsevan kaihoisa musiikki korostaa surullisen romanttista ja oudon unenkaltaista tunnelmaa.

Nainen (Kim Novak) seisoo aivan laiturin reunalla. Taustalla ja yllä San Franciscon Golden Gate -silta. Kuva elokuvasta Vertigo - punainen kyynel
Kuva: NBC Universal

Vertigon tematiikassa on kiehtova yhteys myös sen tekemiseen. Hitchcock oli jo palkannut naispääosaan jo Vera Milesin, mutta kun hän tuli raskaaksi, tilalle valittiin Kim Novak. Tämä ei hyväksynyt Madeleinen vaatteita ja kampauksia, joista elokuviensa kaikki yksityiskohdat etukäteen suunnitteleva Hitchcock oli jo päättänyt, ja Novak alkoi myös analysoida ja kritisoida roolihahmoaan.

Kohteliaan järkähtämättömällä tyylillään Hitchcock kärsivällisesti kiusoitteli ja nöyryytti Novakia, kunnes tämä alistui kokonaan ja luopui näyttelijänä omasta identiteetistään, aivan kuten Scottie muokkaa elokuvassa Novakin roolihahmoa, rakentaa miehille toistuvasti alistuvasta Madeleinesta passiivista naisihannettaan, ulkonäöltään tietysti juuri tuollaista "Hitchcock-blondia". Tiettävästi ainoa Novakin "oikku", jonka Hitchcock tuhmana miehenä sitten ilomielin salli, oli näyttelijättären halu olla käyttämättä alusasuja.

Hitchcock sai juuri sellaisen Madeleinen mitä hän halusi ja Novak teki uransa upeimman roolityön, mutta prosessi oli ilmeisen kivulias molemmille. Kumpikaan ei enää halunnut työskennellä yhdessä, eivätkä he sitä enää koskaan tehneetkään.

Alfred Hitchcockin Vertigo – punainen kyynel Kino Klassikossa lauantaina 11.9.2021. Elokuvailta alkaa klo 21.35. Elokuva on Areenassa katsottavana kuukauden ajan ja myös uusitaan torstaina 16.9.

"Kuka on Madeleine? Kuka on Judy?"

"Vertigo alkaa kuin mikä tahansa unohtunut dekkaritarina. Mutta sekä sankarilla että kohtalokkaalla naisella on vaikeuksia pysyä roolissaan."

Näyttelijä Miila Virtanen sovitti itsensä Kim Novakin tekemään kaksoisrooliin – mutta montako kerrosta roolissa onkaan? Vertigo on leikkiä sillä, miten ihmiset esittävät elämässä toisilleen rooleja – ja miten ihmiset pyrkivät toisiaan muokkaamaan sen sijaan että olisivat sitä mitä ovat.

Ennen elokuvaa: Vertigo - punainen kyynel - Toista Yle Areenassa

Elokuvan sydämessä -ohjelmassa Vertigosta keskustelevat Anna Möttölä, Miila Virtanen sekä elokuvatutkija Satu Kyösola.

"Etkö voisi rakastaa minua sellaisena kuin olen?" Satu Kyösolan mielestä elokuvan avainrepliikki lausutaan lähellä loppua, kun epätoivoinen Judy/Madeleine kysyy Scottylta kysymyksen, joka on "mitä yleisinhimillisin ja ajankohtainen aina". Kukaan elokuvan roolihahmoista ei voi saavuttaa rakkautta, koska kukaan heistä ei ole sellainen kuin oikeasti on.

Enemmän elokuvasta: Vertigo - punainen kyynel - Toista Yle Areenassa

Lisää aiheesta Yle Areenassa