Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Rintamamiestalojen ilta

Päivitetty 22.09.2021 09:45.
Olli Haapakangas ja rintamamiestalo
Kuvateksti Kuvan talo ei liity tapaukseen.

Se on jälleenrakennusajan ihme, unelma uudesta elämästä omassa kodissa. Aikansa huippusuunnittelijat loivat talotyypin, valtio takasi lainan ja raskain työ jäi niille, joiden mukaan talot nimettiinkin.

Rintamamiestalot tehtiin yksin, kaksin, talkoilla tai porukoissa. Materiaalista oli huutava pula ja osaaminen kirjavaa mutta niin vain harja nousi kohti taivasta! Lähes 300 000 taloa rakennettiin. Periaatteessa kaikki näyttävät samalta, mutta ovat uniikkeja kuten ne rakentaneet hartiapankitkin. 

Trendit muuttuvat, asumiskäytännöt kehittyvät, mutta talo ei ole menettänyt viehätysvoimaansa. Jotain hyvin suomalaista kiteytyy puolitoistakerroksisiin puulaatikoihin - joku sanoi niiden  muuttuneen rakennuksista elämäntavaksi.

Kerrotaan tarinoita rintamamiestaloista! Synnyitkö sellaiseen vai tulitko hankkineeksi? Kenties asuit joskus vuokralaisena yläkerrassa, vai löysitkö itsesi tekemästä kellariremonttia tai elintasosiipeä? Kaikenlaiset muistot taloista ja kylistä ovat tervetulleet.

Rintamamiestalojen illan ensitahti kajahtaa Radio Suomessa tiistaina 21.9 klo 18. Ohjelman rakennusmestarina toimii raitis ja rehellinen Olli Haapakangas.

Kuuntele: Rintamamiestalojen ilta, osa 1
Kuuntele: Rintamamiestalojen ilta, osa 2

Muokattu 22.9.2021: Lomake poistettu ja kuuntelulinkit lisätty.