Hyppää pääsisältöön

YleX

“Välillä havahdun siihen, että missä se keikka on”, sanoi perjantaina Ylen linkkitornissa esiintynyt rap-artisti Adikia – Katso YleX:n historiallinen lähetys 70 metrin korkeudesta

Vuodelta 2021
Päivitetty 18.09.2021 01:13.
Ohjelma ei ole enää saatavilla
YleX esittää: Yle 95 - synttäribileet Linkkitornista - Toista Yle Areenassa (Ohjelma ei ole enää saatavilla)

Pasilan tv- ja radiotornin tasanteelta lähetetty seitsemän tunnin erikoisohjelma oli ensimmäinen laatuaan.

Kirsikka Ruohosta jännittää. Adikia-nimellä esiintyvä räppäri nousee perjantaina illalla Pasilan linkkitornin tasanteelle 70 metrin korkeuteen.

– Varmasti korkein mesta, missä olen ikinä esiintynyt. Sieltä hyppääminen voisi olla benjiköydellä ehkä ihan mahdollista. Mutta en siis aio hypätä, Ruohonen sanoo ja naurahtaa.

Artisti kuvailee tapahtumaa ainutlaatuiseksi.

– Välillä havahdun siihen, että missä se keikka on. Mutta veikkaan, että innostus voittaa jännityksen. On ihanaa päästä keikalle.

Ruohosen on tapana räpätä koko keikkasetti läpi ennen jokaista keikkaa. Rituaali tuo varmuutta esiintymiseen; tiedon, että ainakin hetki sitten kaikki sujui hyvin. Myös kehon alkulämmittely on suotuisaa.

– Linkkitornin portaita pystyy hyvin sitten vetämään ylös alas, tulee lämpö päälle, Ruohonen sanoo.

Ruohonen esiintyy linkkitornissa YleX:n Renazin räppiin ja r&b:hen keskittyvässä DJ- ja ohjelmaslotissa. Illan seitsemän tunnin lähetystä varten torniin kiipeävät myös YleX:n Jani Kareinen, Viki ja Köpi, Anne Lainto, DJ Orion, Rony Rex, Matti8, Sonny ja Lyömättömät.

Ruohosen lisäksi korkeuksissa esiintyy Detalji ja DJ-setit vetävät Darude sekä Mizfire.

Jani Kareinen ja Anne Lainto Pasilan linkkitornissa
Kuvateksti Lähetyksen alkupuoliskolla äänessä ovat muun muassa YleX:n Uuden Musiikin X:stä tutut juontajat Jani Kareinen ja Anne Lainto.
Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Esiintyjien ja juontajien turvallisuuteen panostetaan, vakuuttaa YleX:n tapahtumatuottaja Teemu Jalkanen.

– Tarjoamme kaikille turvavaljaat ja koulutamme jokaisen henkilön ennen torniin nousemista. Olemme konsultoineet Suomen mastotyön ammattilaisia siitä, kuinka laitteistot tulisi asentaa ja työolosuhteet turvata.

Tuotantotiimi estää sivuilta puhaltavan tuulen sermeillä ja kiinnittää kaiken tornissa olevan kaiteisiin tai pylväisiin kiinni. Studio on sijoitettu kohtaan, jossa on muita tornin tasanteita enemmän tilaa liikkua. Jos olosuhteet eivät mahdollista lähetyksen maksimaalista turvallisuutta, sitä ei toteuteta lainkaan.

Linkkitornitapahtuman järjestämistä Jalkanen kuvailee poikkeavaksi.

– Eihän tämmöistä joka päivä tai edes vuosi pääse tekemään. On joutunut opiskelemaan esimerkiksi mastotyön lakia ja perusteita, joita YleXPopin kaltaisilla festareilla ei tarvitse. Odotan innolla, että torni polkaistaan käyntiin ja pääsemme tekemään jonkinlaista Suomen radio- ja videotuotannon historiaa.

Räppäri Adikia kellertävien syksyisten puiden välissä
Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Tasanteella nähtävällä keikalla kuullaan Adikian tuoretta musiikkia ja mahdollisesti julkaisematonta tuotantoa. Artisti ei itsekään vielä täysin tiedä, minkälaiseksi lopputulos muotoutuu.

– Mutta sen voin valitettavasti luvata, ettei Gangsta Boo pääse paikalle tällä varoitusajalla. Ei varmaan kerkeä tehdä testejä, että saisi luvan lentää, Ruohonen vitsailee.

Ruohonen viittaa Seinät-singlellään vierailevaan Memphis-räppäriin, joka tunnetaan soolouransa lisäksi Three 6 Mafia -kokoonpanosta.

Elokuussa Ruohonen pääsi vetämään pienimuotoisen keikan presidentti Tarja Haloselle Naisasialiitto Unionin kesäjuhlissa. Sitä edeltäneestä esiintymisestä on ehtinyt kulua jo yli vuosi.

Muuten tekemistä on riittänyt. Rap-artisti on viimeistellyt loppuvuodesta ilmestyvää esikoisalbumiaan, tehnyt Matriarkaatti-podcastin tulevaa tuotantokautta, ollut kuntavaaliehdokkaana ja aloittanut taloustieteen opinnot Helsingin yliopistossa.

Tuleva debyyttialbumi Äiti käsittelee Ruohosen äidin menehtymistä, surua, luopumista ja aikuistumista. Aihe on ollut valittuna jo monta vuotta.

Nyt levy on loppusuoralla. Ruohonen aikoo kuunnella seuraavaksi Kanye Westin tuoreen albumin Dondan, joka on sekin luotu artistin äidin muistoksi.

– Great minds think alike, hän sanoo ja nauraa.

Pasilan linkkitornin erikoislähetys perjantaina 17.9. on osa Yleisradion 95-vuotisjuhlan ohjelmaa.