Lämpimät voileivät kantarellimuhennoksella ja mehevällä olutmarinoidulla sipulilla – retroruokaa syksyn hämärtyviin iltoihin

Osoitamme kunniaa 80-luvun uunissa ruskistetuille voileiville ja tarjoamme ne täysin uudella otteella. Paahda leivät ennen täyttämistä, niin niistä tulee rapeampia, ja lado niille makeanhapanta sipulia, joka antaa koko ruokalajille väriä ja raikkautta.
Vallitsevat trendit näkyvät myös ruoka- ja juomamaailmassa. On viihdyttävää muistella valintojamme ohjanneita makutrendejä. Varhaislapsuudestani muistan ruokalajeja kuten Havaijinleike ananaksella tai banaanipossu.
Yksi onnellisista lapsuusmuistoistani on perheen kanssa vietetyt viikonlopun tv-illat, joina nautimme tuon ajan ylellisintä välipalaa – lämpimiä voileipiä.
Tässä yksi suosikeistani, hieman tälle vuosikymmenelle muokattuna.
Lämpimät syysvoileivät kantarellimuhennoksella, pekonilla ja olutmarinoidulla sipulitriolla
Laita ensin sipuli marinoitumaan, mieluiten jo edeltävänä päivänä.
Olutmarinoitu sipulitrio
Ainekset:
1 punasipuli
1 keltasipuli
5 cm:n pala purjosipulia, käytä mieluiten purjon vihreä osa
2 dl vettä
1 dl etikkaa
1 ½ dl sokeria
2 tl suolaa
1 dl olutta, esimerkiksi pale alea
Tee näin:
1. Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi, mieluiten mandoliinilla. Laita sipuliviipaleet kannelliseen lasipurkkiin.
2. Keitä vedestä, etikasta, sokerista ja suolasta liemi. Kun sokeri on täysin sulanut, kaada joukkoon olut ja anna kiehua vielä hetki.
3. Kaada kuuma liemi sipuliviipaleiden päälle ja anna jäähtyä.
Kantarellivoileivät
Ainekset, 6 annosta:
1 pkt pekonia (noin 140 g)
noin 1 l kantarelleja (tai suppilovahveroita)
1 iso salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
½ mietoa punaista chiliä
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
1 dl ranskankermaa
½ dl tummaa olutta (samaa kuin sipulien marinointiin)
muutama tippa soijakastiketta
suolaa
mustapippuria
6 viipaletta hapanleipää
noin 150 g kypsytettyä juustoa raastettuna
persiljaa koristeluun
Tee näin:
1. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Paista suikaleet rapeiksi.
2. Puhdista sienet ja silppua ne karkeaksi. Paista silppua kuivalla paistinpannulla, kunnes sienissä oleva neste on täysin haihtunut. (Paista silppu mieluiten samalla pannulla kuin pekoni.)
3. Silppua salottisipuli, valkosipuli ja chili hienoksi. Lisää pannulle voi sekä salottisipuli-, valkosipuli- ja chilisilppu ja kuullota.
4. Ripota päälle vehnäjauhot ja sekoita. Lisää joukkoon kerma, ranskankerma ja olut vähän kerrallaan.
5. Anna hautua 10–15 minuuttia ja mausta soijakastikkeella, suolalla ja mustapippurilla.
6. Levitä hapanleipäviipaleille paksulti voita ja paahda ne leivinpaperin päällä uunissa.
7. Ota paahtuneet leivät uunista, lusikoi päälle kantarellimuhennos ja ripota pinnalle juustoraaste.
8. Paista voileipiä 220-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.
9. Ota voileivät uunista, aseta ne kauniille tarjoilulautaselle ja levitä päälle marinoitu sipuli, rapeaksi paistettu pekoni ja persiljasilppu.
Tarjoa seuraksi iltateetä tai samaa olutta, jota käytit sipuliliemessä ja muhennoksessa.