Hyppää pääsisältöön

Hyvin sanottu

Sisarukset Maaret Kallio ja Jarno Limnéll puhuvat nykyään toisilleen avoimesti tunteistaan, ja se on valtava voimavara – “Olemme molemmat varsin herkkiä”

Vuodelta 2021
Päivitetty 27.09.2021 11:35.
Jarno Limnéll ja Maaret Kallio.
Kuvateksti Jarno Limnéll ja Maaret Kallio.
Kuva: Yle

Kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallio ja työelämäprofessori Jarno Limnéll luotsaavat uutta, pian alkavaa Menikö tunteisiin -ohjelmaa. Radio-ohjelman kussakin jaksossa on vieraana tunnettu suomalainen, jonka kanssa puhutaan tunteista ja vahvoja tunteita herättävistä aiheista. Ohjelman tekeminen sisaruksen kanssa on molemmista kiehtovaa, mutta myös jännittävää. 

Vielä kymmenen vuotta sitten Maaret Kallion ja Jarno Limnéllin sisarussuhde oli erilainen kuin nykyään. Kallio olisi halunnut puhua avoimemmin eri asioista, kun taas Limnéll vältteli erityisesti vaikeita aiheita.

– Toivoin pitkään, että voisimme jutella tietyistä asioista. En niinkään meidän välillä olevista, vaan vaikka lapsuuteen liittyvistä, Maaret Kallio sanoo.

– Mutta sinä halusit ehdottomasti, ettei siihen mennä, hän jatkaa ja katsoo vieressä istuvaa veljeään.

– Niin, olen mieluummin jättänyt käsittelemättä asioita, Limnéll myötäilee.

Tämä toimintamalli oli tuttu jo lapsuudessa. Limnéll sanoo ymmärtäneensä vanhempana, että vaikka kaksikko eli yhteistä arkea samassa perheessä, niin lapsuudessa he kokivat samat asiat eri tavoin.

– Minä olen laittanut ikävät tunteet sivuun ja puskenut eteenpäin. Opetellut koulukirjoja ulkoa ja hiihtänyt, kunnes olen oksentanut. Suorittanut siis. Maaretilla on ollut tunteellisempi kanava itsensä ilmaisuun, sanoo Limnéll.
– Niin, myös harrastuksissa. Minun harrastuksina on ollut taidetta, musiikkia, teatteria ja kirjoittamista. Asioiden purkamista, Kallio täydentää.

Viime vuosina on kuitenkin tapahtunut sisarusten mukaan “mieletön muutos”. Nykyään puhuminen luonnistuu, ja pian he keskustelevat avoimesti tunteistaan Ylellä radio-ohjelmassaan Menikö tunteisiin.

"Puhuminen lieventää pelkoa"

Jarno Limnéll ja Maaret Kallio.
Kuvateksti Sisarukset vitsailevat paljon keskenään, mutta puhuvat myös vakavasti.
Kuva: Yle

Ohjelman jokainen jakso keskittyy eri tunteeseen, josta Kallio ja Limnéll keskustelevat vieraan kanssa. Ensimmäisen jakson tunne on pelko.

Se on voimakas tunne, sanoo Kallio.

– Vaikka olemme Jarnon kanssa molemmat reippaita ja verbaalisia, niin olemme myös varsin herkkiä. Herkkä ihminen kokee herkästi pelkoa ja ahdistusta, vaikka myös tavoittaa herkästi myönteisiä tunteita, hän sanoo.

Kallion mukaan pelosta puhuminen yleisellä tasolla on huomattavasti helpompaa kuin siitä puhuminen, mikä itseä pelottaa. Omista peloista puhuminen valjastaa haavoittuvia kohtia.

– Pelko voi olla myös häpeällistä. Usein myös vihan alle jää pelkoa, sillä viha on helpompi näyttää kuin pelko, sanoo Kallio.

Meille suomalaisille on Kallion mukaan varsin tavallista vältellä vaikeita asioita, jotka voivat herättää voimakkaita tunteita. 

– Voi tuntua pelottavalta puhua asiasta, josta ei etukäteen tiedä, millaisia tunteita se nostattaa. Puhuminen kuitenkin lieventää pelkoa ja sitä vastoin tunteiden torjuminen voimistaa niitä. Tunteiden tunnistaminen, nimeäminen ja jakaminen ovat jo itsessään tunteita rauhoittavia.

Limnéll tunnistaa Kallion kuvauksen heidän herkkyydestään.

– Vaikka heitämme paljon vitsiä, olemme kyllä herkkiä. Mutta nykyisin meille on suuri voimavara, että voimme avoimesti puhua toisillemme erilaisista tunteista, sanoo Limnéll.

Limnéllin mukaan he ovat yhdessä löytäneet vastauksia eri kysymyksiin, vaikka kaikesta he eivät samaa mieltä olekaan.

Näistä asioista, tunteista ja peloista, kertominen tekee ohjelman teosta jännittävää. Samalla he pitävät tunteista puhumista tärkeänä, jotta ihmiset ymmärtäisivät omia tunteitaan ja siten toimintaansa.

Puhuminen on saanut aikuisiällä myös Limnéllin kohtaamaan tunteensa, eikä pakenemaan niitä – kuten aiemmin oli tapana.

– On ollut itselleni iso helpotus siinä, että ympärilläni on tänä päivänä useita ihmisiä, joiden puoleen voin kääntyä erityisesti vaikeina aikoina ja ikävien tunteiden kanssa.

Tunteiden ymmärtämisestä on hyötyä niin itselleen kuin muille

Tunteiden lisäksi Menikö tunteisiin -ohjelmaan kietoutuvat myös turvallisuuden ja keskustelukulttuurin teemat.

Niin Maaret Kallio kuin Jarno Limnéllkin työskentelevät ihmisten turvallisuuden parissa, vaikkakin eri näkökulmista käsin: Kallio ihmisten perusturvallisuuden kanssa psykoterapeuttina, Limnéll puolestaan niin kyberturvallisuuden kuin laajemminkin turvallisuuden asiantuntijana.

Molempia yhdistää myös halu viedä yhteiskuntaa parempaan suuntaan, esimerkiksi keskustelukulttuurin saralla. Radio-ohjelma on osa Ylen koordinoimaa Hyvin sanottu -hanketta, jolla pyritään kehittämään suomalaista keskustelukulttuuria. 

– Jos ajatellaan keskustelukulttuuria, niin toivon, että ohjelma auttaa sen hahmottamisessa, että meillä jokaisella on omanlaiset tunteet. Jokaisen kannattaa myös pyrkiä ymmärtämään toisten tunteita, sanoo Limnéll.

Limnéllin mukaan yhteiskunnallisen keskustelun sävy on myös turvallisuuspoliittinen kysymys. Tietoyhteiskunnassa informaatiovaikuttamisessa kamppaillaan ennen kaikkea ihmisten tunteista ja mielikuvista, hän sanoo.

Hän muistuttaa omasta ja siskonsa lapsuudesta: vaikka monet kokemukset ovat yhteisiä, ovat he reagoineet tilanteisiin täysin eri tavoilla. Limnéllin mukaan sama logiikka toimii laajemminkin. Meillä on yhteiskunnassa erilaisia mielipiteitä ja tunteita, mutta toisten kuunteleminen ja kunnioittaminen ovat hyvin keskeisiä asioita myös yhteiskunnan vakaudelle.

Kallio puolestaan toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät, mitä omassa mielessä tapahtuu ja mikä tunne saa aikaan tietynlaista toimintaa. Kaikilla ihmisillä on aina jokin tunnetila päällä. Sitä ei tarvitse sen enempää analysoida, mutta sitä ymmärtämällä pääsee jo pitkälle.

– Se tarkoittaisi sitä, että havainnoisimme tunteita myös toisissa. Siten se myös inhimillistää keskustelukulttuuria ja ymmärtämistä, mutta auttaa myös toimimaan järkevämmin, sanoo Kallio.

– Se onkin jonkin verran paradoksaalista. Mitä paremmin ymmärtää tunteita, sitä järkevämpiä päätöksiä pystyy tekemään kaikessa toiminnassaan, hän sanoo.

Menikö tunteisiin -ohjelman ensimmäinen jakso tulee sunnuntaina 26. syyskuuta Yle Radio Suomessa kello 14. Ohjelma on osa Ylen ja Erätauko-säätiön koordinoimaa Hyvin sanottu -hanketta.

Hussein al-Taee – "Pelko on välinpitämättömyyden vastakohta"

55:05