Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Tikkuaskista gobeliiniin – kymmenen vuotta Teeman elokuvafestivaalin julisteita

Vuodelta 2021
Teeman elokuvafestivaalin julisteita eri vuosilta näytteillä Helsingin Bio Rexin aulassa.
Kuvateksti Julisteet Bio Rexin aulassa
Kuva: Yle/Kirsi Kukkurainen

Teeman elokuvafestivaalin julisteet kymmenen vuoden ajalta ovat näyttelyssä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ajan Helsingin Bio Rexissä.

Alussa oli tikkuaski.

Kun Aki Kaurismäki oli vähällä peruuttaa esiintymisensä yhtenä Teeman elokuvan juhlaviikon suosittelijoista vuonna 2011, hänelle postitettiin uniikki tulitikkurasia: askin kanteen oli liimattu etiketiksi graafikko Kirsi Kukkuraisen suunnittelema uusi, retrohenkinen juliste elokuvaan Pitkät jäähyväiset. Kaurismäen piti esitellä katsojille juuri tuo Robert Altmanin leffa.

Lopulta Aki Kaurismäki suostui kuin suostuikin festivaalikasvoksi. Elokuva tosin vaihtui Chaplinin Kaupungin valoihin, joten tikkuaskia lukuun ottamatta Pitkät jäähyväiset -juliste jäi käyttämättä.

(Pitkät jäähyväiset muuten nähdään Teemalla perjantaina 15.10.2021.)

Alkuperäinen idea julisteiden pelkistetystä retrotyylistä tuli nimenomaan tulitikuista: tuntemattomaksi jääneen keräilijän tikkuaskikokoelmasta, jossa osa etiketeistä oli 60-luvun elokuvamainoksia.

Teeman elokuvafestivaalin julisteet 2011–2020 - Toista Yle Areenassa

Julisteista tuli perinne

Omat julisteet ja oma graafikko ovat olleet osa Teeman elokuvafestivaalia alusta asti. Festivaalin alkusysäys oli Elokuvan juhlaviikko, jolla juhlistettiin kymmenvuotiasta Teema-kanavaa syksyllä 2011. Kymmenen elokuvan sarjan esittelijöineen ideoi Kati Sinisalo, joka on toiminut myös elokuvafestivaalin tuottajana ja ohjelmistosuunnittelijana alusta alkaen.

Teeman graafikkona syksyllä 2011 toiminut Kirsi Kukkurainen sai tehtävän suunnitella uudet julisteet juhlaviikon kymmeneen elokuvaan kuten Komisario Palmun erehdys, Magnolia ja Blue Velvet. Hän on myös vastannut festivaalin grafiikasta sen jälkeen.

Teeman Elokuvan juhlaviikon juliste "Komisario Palmun erehdys"

"Tosi tärkeää on ollut, että ei vain vallata tv-kanavaa viikoksi vaan että festivaalilla on oma visuaalinen ilme", Kati Sinisalo sanoo.

Teeman elokuvafestivaali täyttää kymmenen vuotta syksyllä 2021, ja festivaalin julisteet ovat esillä näyttelyssä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin päätapahtumapaikalla Helsingin Bio Rexissä.

Näyttelyn opasteissa Teeman elokuvafestivaalin sanotaan olevan "Suomen vanhin virtuaalifestivaali". Kun se järjestettiin ensimmäisen varsinaisen kerran joulukuussa 2012, Kati Sinisalo pohti, voiko sitä ylipäänsä sanoa festivaaliksi, kun se tapahtuu fyysisesti katsojien kotisohvilla.

"Ujostelin käyttää sitä sanaa, että onko se liian suurellinen! Hassu ajatus nyt, kun festivaaleja on ihan yleisesti verkossa."

Huippugrafiikkaa kaikkien käyttöön

Kirsi Kukkuraisen julisteet huomattiin heti: vuoden 2011 työt palkittiin grafiikan ja mainonnan arvostetussa Vuoden huiput -kilpailussa – samoin julisteet vuosilta 2013 ja 2014. Julisteita on nähty myös Lahden julistebiennalessa.

Kukkuraiselle festivaali on joka vuosi odotettu työtehtävä. Samoin monelle muulle yleläiselle.

"Tällainen jatkuvuus on ainutlaatuista. On kiva henki ja pieni porukka, myös leikkaajat ja kuvaajat lähtevät innokkaasti mukaan vuosi toisensa jälkeen", sanoo Kati Sinisalo.

Festivaalijulisteeseen Kirsi Kukkurainen etsii yhden cloun, joka voi olla elokuvan tapahtuma, henkilö, esine; Buster Keatonin kivikasvot, Travoltan diskopallo, Stalkerin koira... Juliste elää omaa elämäänsä eikä ole orjallisesti kiinni siinä, että se esittelisi festivaalien ohjelman.

Kukkurainen on aiempina vuosina kirjoittanut Teeman festivaalin sivuille kolumneja työstä muun muassa David Lynchin elokuvien, Hohdon ja Ruben Östlundin simpanssin parissa.

Bio Rexin aulassa hän muistelee lisää käyttämättä jääneitä ideoita.

Koira metsässä kaatuneen, lahon puunrungon päällä. Teeman elokuvafestivaalin 2019 juliste.
Kuvateksti Stalkerin koirasta piti tulla seinävaate.
Kuva: Yle/Kirsi Kukkurainen

"Tästä piti tulla valtava hirvigobeliini-henkinen versio", hän sanoo vuoden 2019 julisteen edessä.

Käyttämättä jäivät myös mm. Hohdon Jack Torrancen tyyliin monomaanisesti kirjoituskoneella naputellut arkit ja Lynchin Eraserheadin sikiö – "Kaupallisuuden paineet olivat sellaiset!"

Alusta asti festivaalijulisteet on tarkoitettu kaikille, kuten festivaalikin. Julisteet ovat olleet vapaasti kaikkien käytössä: jokainen on saanut ladata niitä itselleen ja tulostaa niitä seinälleen. Tai vaikka tikkuaskiin liimattaviksi.

Repliikkikaraokea passikuva-automaatissa

Katja Kallio Teeman elokuvafestivaalin kuvauskopissa Bio Rexissä.
Kuvateksti Teeman elokuvafestivaalin kuvaukset Bio Rexissä 17.9. Kopissa kirjailija Katja Kallio.
Kuva: Kati Sinisalo / Yle

Teeman elokuvafestivaali järjestetään taas marraskuussa, 16.–21.11.2021. Kymmenvuotisjuhlafestarin ohjelma ilmoitetaan myöhemmin, mutta Kirsi Kukkurainen on jo pitkällä julisteen suunnittelutyössä.

Festivaalin graafisena teemana on passikuva-automaatti, koppi, jollaisessa varmaan jokainen on joskus poseerannut joko naama peruslukemilla tai kaverikuvassa hassutellen.

Tässä filmiautomaatissa kuvataan myös festivaalin fanien kontribuutio juhlaan: repliikki-karaoke, jossa jokainen saa käydä lausumassa kameralle valitsemansa suosikkirepliikin. Näitä esityksiä on kuvattu Bio Rexissä, ja halukkaat voivat tulla paikalle myös Pasilaan Ylen Studiotalolle torstaina ja perjantaina 23. ja 24.9. (Tarkemmat osallistumisohjeet täällä!)

Aiempina vuosina fanit ovat mm. lahjoittaneet kuvauksia varten VHS-kasetteja, tanssineet kaduilla, puhuneet takaperin David Lynch -henkisissä lavasteissa – ja puhuneet, puhuneet,  puhuneet elokuvista.

David Lynch -fani Vili Nissinen istuu studiossa pölkky sylissä.
Kuvateksti Keväällä 2018 Teeman elokuvafestivaali oli väliaikanumeroita myöten omistettu David Lynchille.
Kuva: Yle/Kati Sinisalo

Teeman elokuvafestivaalille fanit ovat ratkaisevan tärkeitä, ja kaikki fanit ovat samalla viivalla. Avaintekijä on intoilu elokuvista. Festivaalikatsoja voi olla yhtä hyvin Suomen nimekkäin elokuvantekijä kuin kuka tahansa tv-katselija.

"Katsojien ydinporukka on ollut aina todella fanaattisia elokuvantuntijoita, ja pitää olla skarppina, että heidät saa ilahtumaan", Kati Sinisalo sanoo.

Teeman elokuvafestivaali ♥ Rakkautta & Anarkiaa

Teeman festivaalin juhlavuoden kunniaksi Rakkautta & Anarkiaa on tarjonnut julistenäyttelylle upeat puitteet, mistä Kati Sinisalo haluaa "lähettää niin paljon sydämiä kuin voi".

Rakkaus elokuviin yhdistää Teemaa ja R&A:ta, ja perjantaina 24.9.2021 Kati Sinisalo osallistuu festarikeskusteluun elokuvarakkauksista Bio Rexissä yhdessä ohjaaja Hamy Ramezanin, professori Henry Baconin ja käsikirjoittaja Oona Haapaniemen kanssa.

Keskustelutilaisuuteen on vapaa pääsy, ja samalla voi nähdä myös julistenäyttelyn, joka on avoinna sunnuntaihin 26.9. asti.

Vuoden 2021 julistetta näyttelyssä ei vielä ole, mutta sen voi kertoa, että Kirsi Kukkurainen luonnostelee sitä juuri tuollaisen neljän kuvan passikuvasuikaleen pohjalta.

"Tämän vuoden kasvo saattaa olla David Byrne."