Queen of Lapland on lyhytdokumentti rajattoman itseilmaisun kauneudesta
Eva-Liisa Orupõldin ohjaama, kuvaama ja leikkaama Queen of Lapland on tarina eteerisestä kauneuskuningattaresta. Instagramissa @areena.stories -tilillä julkaistava lyhytdokumentti osoittaa, miten vapauttavaa elämä on, kun sosiaalisia normeja uskaltaa kyseenalaistaa.
Valovoimainen, normit haastava ja hauskaa pitävä. Tätä kaikkea on Queen of Lapland, drag-artisti Matin drag-hahmo ja samaa nimeä kantavan lyhytdokumentin päätähti. Visuaalisesti kiinnostavan dokumenttiteoksen takana on valo- ja videokuvaaja Eva-Liisa Orupõld. Kyseessä on tekijän ensimmäinen oma dokumentti.
– Olen aiemmin työskennellyt enemmän taiteellisen ja kokeellisen visuaalisuuden parissa. Vuonna 2019 olin esimerkiksi esittämässä Bees & Honey -videoteostani Flow Festivaleilla.
Tuore Instagramissa julkaistava video päästää katsojan tutustumaan kuplivan Queen of Laplandin eri puoliin. Kimaltavissa luomuksissa säkenöivä hahmo ei häpeile mitään, ja vapauden tunne välittyykin ruudulta rehellisesti.
Tie nykyhetkeen ei kuitenkaan ole ollut helppo. Kasvutarina on herättelevä ja ennen kaikkea muistutus siitä, että taustasta ja sosiaalisista odotuksista huolimatta jokaisella tulisi olla väylä ja oikeus itseilmaisuun.
– Dokumenttiin heijastuu lestadiolaisuuden teema, mutta fokus on kuitenkin Queen of Laplandissa ja siinä, miten avoimesti hahmon myötä voi elää, Orupõld sanoo.
Projektin kantavana voimana toimi kaksikon tiivis ystävyys. Orupõld tapasi Matin vogue-tanssitunnilla vuoden 2018 alussa. Matin lämmin ja heittäytyvä energia kiinnitti valo- ja videokuvaajan huomion välittömästi. Orupõld alkoi kuvata Matin räiskyvästä drag-hahmosta still-kuvia, ja kuvailun lomassa idea lyhytdokumentista alkoi muotoutua. Kumpikin oli ajatuksesta innoissaan.
– Tämän dokumentin oli tarkoitus tapahtua. Me molemmat tarvitsimme sitä. Molemmat saivat siitä jotain.
Orupõldin mukaan lyhytdokumentin tekoprosessi ensiajatuksesta lopputuotokseen oli noin kahden vuoden mittainen. Ensimmäisenä nauhoitettiin haastattelupätkät ja pienen tauon jälkeen kuvaukset jatkuivat kesälokaatioissa ja lisämateriaalien parissa. Tavoitteena oli saada dokumenttiin myös taiteellista otetta.
– Halusin löytää dokumentaarisen ja rakennetun kuvan sopivan tasapainon, Orupõld kertoo.
Kesän kuvauksissa auttamassa oli Melissa Linsa, joka kuvasi myös teoksen promokuvat. Äänimaiseman luomisessa auttoi artistinimellä Avion musiikkia tekevä Elina Vironen, joka lainasi dokumenttiin kappalettaan I Wish. Muuten Orupõld vastasi projektin tuotannosta yksin. Yksin tekeminen ja rajalliset resurssit toivat prosessiin haasteita, mutta Orupõldin mukaan tiiviys antoi lyhytdokumentille myös tilaa olla tunnelmaltaan entistä intiimimpi.
– Pieni rosoisuus on hyvä, ja se tuo tarinan lähemmäs katsojaa. Kokonaisuus ei ole liian viimeistelty.
Orupõld kuvailee seitsemän minuuttia kestävää Queen of Laplandia trailerin omaiseksi. Hänestä on kiehtovaa, miten tärkeä ja yhteiskunnallinenkin aihe voidaan paketoida kevyeen mittaan. Somessa julkaistava video mahdollistaa laajan saavutettavuuden.
– Toivon, että tarina löytää yleisönsä. Olisi hienoa, jos tämän katsoisi joku, joka ei ehkä muuten tiedä esimerkiksi drag-kulttuurista.
Lyhytdokumentti on Orupõldille myös tapa vaikuttaa. Taiteen kautta tarinoita voi tehdä nähdyksi ja kuulluksi.
– Projektina tämä on minulle todella merkityksellinen. Se on julistus sille, että me kaikki olemme samanarvoisia ihmisiä.
@areena.stories
@areena.stories julkaisee Instagramiin tuotettuja draamasarjoja ja pilotteja sekä nostaa esiin Yle Areenan sisältöjä.
@areena.stories -sisällöissä keskitytään erityisesti uusien ja nuorten draamantekijöiden teoksiin. Aiemmin tilillä on nähty muun muassa chattidraamoja, kantaaottavia sarjakuvia sekä Instagramin omia ominaisuuksia hyödyntäviä komediasarjoja.
Lisätietoja Hyppe Salmi, vastaava tuottaja Yle Draama, hyppe.salmi@yle.fi
Seuraa @areena.stories -tiliä Instagramissa!