Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Murteiden ilta

Päivitetty 29.09.2021 10:40.
Kielimuuri.

Suomi on murteita pullollaan: lyhytsanaista säksättäjää, leviää huastelijaa, erikoisia sanoja, sanontoja, sananlaskuja ja puhenuotteja. Ihanaa kakofoniaa!

Murre on hassu kaveri, joka usein katoaa mitä kauemmas matka käy kotilieden lämmöstä. Kaupungissa toukohousu huomaa bamlaavansa enemmistön tavoin, ettei erottuisi joukosta. Mutta auta armias kun koittaa kesäloma ja matka tekoselekosille - vanha murre tarttuu kielenkärkeen kuin vanhaan ystävään ja tuas männään!

Julkista sanaa dominoi yleiskieli, entisaikaan murretta puhuivat radiossa vain hiihtäjät ja kanteleensoittajat. Nyttemmin on havaittu että murre on siististi cool. Kukin puhukoot miten haluaa, kieltä kyllä kestää vääntää! 

Puhutaan siis murteista, yleisesti tai henkilökohtaisesti. Oletko aina puhunut kuten nyt puhut? Muistatko lapsuudesta sanoja ja sanontoja, joiden soisit vielä kuuluvan katukuvassa? Oletko sittemmin joutunut piilottamaan tai häpeämään murrettasi? Entä onko mielestäsi paikkoja, joihin murre ei sovi, vaan yleiskieltä tarvitaan? 

Tällaisista asioista on seuraava tiistaiteema tehty, Murteiden ilta. Sen toimittaa tiistaina 28.9 (iltakuuvelta) pohojosen mehtien mies Olli Haapakangas.

Kuuntele: Murteiden ilta, osa 1
Kuuntele: Murteiden ilta, osa 2

Muokattu 29.9.2021: Lomake poistettu ja kuuntelulinkit lisätty.