Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Koristele pinnatuolisi norjalaisella rosemaling-menetelmällä

Vuodelta 2021
Koristele pinnatuolisi norjalaisella rosemaling-menetelmällä - Toista Yle Areenassa

Yksittäinen perintökalu tai pinnatuoli kesän kirppiskierrokselta voi olla juuri sitä, mitä kotisi kaipaa. Yksittäisen tuolin voi sijoittaa melkein minne vain. Maali on ehkä rapissut, mutta charmi on tallella. Jos haluat tehdä tuolista vielä persoonallisemman, voit kokeilla koristemaalausta.

Tämä koristemaalauksen muoto alkoi näkyä Norjassa 1700-luvulla, ja sen koristeaiheena olivat usein kukat. Norjalainen "rosemaling" oli tapa koristella puisia käyttöesineitä.

Ja käsi sydämellä, kuka ei tarvitsisi kotiinsa muutamaa kukkasta lisää? Niitä on siis luvassa.

Tarvikkeet:

  • vapaavalintainen puutuoli

  • akryylimaaleja

  • siveltimiä

  • luonnospaperia

Harjoittele aihetta ja sivellintekniikkaa paperilla

Ennen kuin käyt tuolin kimppuun, pitää harjoitella paperilla, osittain mallin valitsemiseksi mutta myös itse tekniikan opettelemiseksi.

Värejä paperilautasella.
Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström

Väreissä pitää olla selvä astevaihtelu, ja sen saat kastamalla siveltimen toisen reunan yhteen väriin, esimerkiksi vihreään ja toisen reunan valkoiseen. Voit myös sivellä koko siveltimellä päävärillä ja ottaa sitten valkoista siveltimen toiseen reunaan.

Molemmat tavat tuottavat astevaihtelun tummasta vaaleaan. Siveltimeen pitää ottaa paljon väriä, joten sivellintä on kastettava moneen kertaan. Ei auta muuta kuin harjoitella.

Ruusumaalaus perustuu toistuviin siveltimenvetoihin, jotka ovat C- tai S-kirjaimen muotoisia. Joten on vähän kuin palaisi kouluun harjoittelemaan kirjaimia.

Täydennä siveltimenvetoja, jos haluat tasaisemman reunan. Tähän käy parhaiten litteä sivellin, jossa on suora reuna. Myöhemmin, kun maalaat pienempiä yksityiskohtia, teräväkärkinen sivellin toimii parhaiten.

Akryylimaalaus.
Kuva: Yle/Camilla Forsén-Ström

Kukan, koristeaiheen, lehden tai pisaran osa on hyvä harjoitusaihe. Kokeile paperilla, miten eri osat sopivat yhteen ja valitse mallisi. Aihetta voi vahvistaa ohuilla, tummilla ääriviivoilla ja valkoisilla juonteilla.

Kun olet kokeillut siveltimenvetoja ja muotoja, olet valmis maalaamaan tuoliin. Istuin ja selkänoja ovat sopivat paikat riippuen tietenkin tuolin mallista.

Pinnan on oltava puhdas, ja kieli on pidettävä keskellä suuta. Sitten vain töihin!

Nainen maalaa tuoli.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä