Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Simon Selin on Vuoden Kokki -kilpailun finalisti. Hän tarjoaa karsitun version broilericonfitista kaalinyyteillä ja paistoliemikastikkeella

Vuodelta 2021
Man ser in i kameran i ett kök och dekorerar en matportion med örter.
Kuvateksti Simon Selin on nyt kolmatta kertaa mukana Vuoden kokki -kilpailun finaalissa.
Kuva: Yle/Marika Lytts-Råholm

Simon Selin on kokki ja ravintoloitsija, joka on kotoisin Pietarsaaresta. Hän on edennyt Vuoden Kokki -kilpailun finaaliin. Kyse on siis ruoanlaiton suomenmestaruuskisoista. Tässä karsittu versio Simonin viimevuotisesta finaaliruoasta – broilericonfitista kaalinyyteillä ja paistoliemikastikkeella.

Simon on päässyt finaaliin nyt kolmatta kertaa, toistaiseksi hän on jäänyt ilman voittoa. Viime vuonna hän tuli toiseksi, ja nyt hän jahtaa revanssia.

Annos broilericonfitista kaalinyyteillä ja paistoliemikastikkeella
Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE

Broilerinreisi- ja broilerinrintaconfit timjamilla

Käytä mieluiten kokonaista broileria.

Ainekset:

2 nahallista broilerin rintafileetä

2 nahallista luutonta broilerin reisipalaa

suolaa

öljyä

1 nippu timjamia

voita paistamiseen

paistomittari

Tee näin:

1. Mausta broilerin rintafileet ja reisipalat molemmilta puolilta suolalla. Anna seistä noin 10 minuuttia.

2. Laita suolatut broileripalat uunivuokaan.

Kanaa öljyssä uunivuoassa
Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE

3. Kaada joukkoon sen verran öljyä, että broileripalat peittyvät lähes kokonaan. Nakkaa öljyyn timjaminoksia. Työnnä broilerin rintafileeseen paistomittari.

4. Paista broileripaloja 120-asteisessa uunissa, kunnes rintafileen sisälämpötila on 58 astetta. Ota rintafileet uunista, siirrä paistomittari reisipalaan ja jatka paistamista, kunnes reisipalan sisälämpötila on 70 astetta.

5. Juuri ennen tarjoilua paista broileripaloja nahkapuoli alaspäin voissa paistinpannulla, kunnes nahka on rapeaa ja kullanruskeaa.

Broilerin paistoliemikastike

Ainekset:

1 broilerinruho

2 keltasipulia

½ purjosipulia

1 fenkoli

öljyä paistamiseen

muutama timjaminoksa

1 dl valkoviiniä

1 l kanalientä

valkoviinietikkaa

suolaa

Tee näin:

1. Paahda broilerinruhoa 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes se on kauniisti paahtunut.

2. Silppua keltasipulit, purjosipuli ja fenkoli karkeaksi.

Pilkottuja sieniä ja fenkolia leikkuulaudalla
Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE

3. Paista keltasipuli-, purjosipuli- ja fenkolisilppu öljyssä kattilassa.

4. Lisää joukkoon paahdettu broilerinruho ja timjaminoksat.

5. Kaada joukkoon valkoviini ja kanaliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua.

6. Kuori pinnalle nouseva vaahto pois reikäkauhalla ja keitä kokoon, kunnes paistoliemikastikkeesta on jäljellä noin kolmannes.

7. Kaada kastike tiheäsilmäisen siivilän läpi puhtaaseen kattilaan. Mausta valkoviinietikalla ja suolalla.

Kaksi hymyilevää miestä keittiössä
Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE

Kaalinyytit

Ainekset:

1 iso kurttukaali tai varhaiskaali (varhainen kerä- eli valkokaali)

500 g herkkusieniä

2 keltasipulia

20 g tuoretta timjamia

voita

2 dl jasmiiniriisiä

4 dl kaalin keitinvettä

1 rkl öljyä

suolaa

Kurttukaalin lehtiä leikkuulaudalla
Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE

Tee näin:

1. Kuumenna vesi kiehuvaksi isossa kattilassa. Irrota kaalista kahdeksan lehteä. Keitä kaalinlehtiä kiehuvassa vedessä noin minuutin ajan. Nosta ne kattilasta ja anna jäähtyä. Säästä keitinvesi riisin keittämistä varten.

Sienitäyte

2. Leikkaa herkkusienet paloiksi. Kuori keltasipuli ja silppua se ja timjami hienoksi.

3. Paista herkkusienipaloja ja keltasipulisilppua voissa paistinpannulla, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

4. Lisää joukkoon timjamisilppu. Sekoita, mausta suolalla ja ota syrjään.

Riisi

5. Pese jasmiiniriisi huolellisesti juoksevalla vedellä.

6. Kumoa riisi kattilaan, kaada joukkoon kaalinlehtien keitinvesi ja säädä liesi täydelle teholle.

7. Lisää joukkoon öljy ja suola.

8. Kun vesi alkaa kiehua, alenna levyn lämpötila mahdollisimman matalaksi ja keitä kannen alla, kunnes neste on haihtunut. Anna seistä hetki.

Kaalinyytit

9. Yhdistä keitetty riisi ja sienitäyte.

10. Muotoile seoksesta soikeita pötköjä ja kääri ne keitettyihin kaalinlehtiin.

11. Kypsennä nyyttejä 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Valmiit kaalinyytit uunivuoassa pöydällä
Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE
Annos broilericonfitista kaalinyyteillä ja paistoliemikastikkeella
Kuva: Marika Lytts-Råholm/YLE

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä