Hyppää pääsisältöön

Akuutti

Hyvääkin tarkoittavat sanat voivat huokua läskivihaa – 9 syytä, miksi toisen kehon kommentointi ei ole hyvä idea

Vuodelta 2021
18–29-vuotiaista aikuisista vähintään ylipainoisia on naisista 35 prosenttia ja miehistä lähes puolet, eli 47 prosenttia.
Kuva: Silja Viitala / Yle

Oma keho on jokaisen yksityisomaisuutta. Siksi toisen kehon kommentointi ilman lupaa ei ole missään muodossa tai tilanteissa sopivaa. Hyvääkin tarkoittava kommentti ylittää toisen ihmisen henkilökohtaisen rajan ja voi jättää jopa elinikäiset jäljet.

Ulkonäkökeskeisyys rehottaa kulttuurissamme. Siitä kertoo kaikenlainen kehon ulkomuotoon tai ulkoisiin piirteisiin liittyvä kommentointi, sanoo psykologi Katarina Meskanen. Eikä mikään muutu, jos jatkamme toisten ulkonäöstä ja painosta huomauttelua. 

– Kommentointi ylläpitää tiettyjä yhteiskunnallisia asenteita – myös se positiiviseksi tarkoitettu. Kun ne kääntää ja niitä katsoo toisesta suunnasta, huomaa millaisia arvoja siellä taustalla on, lisää kehoaktivisti Krista Kohonen, joka ylläpitää Instagramissa ihastukehoosi-tiliä.

Kohonen antaa esimerkin: jos kommentoimme pyytämättä ystävän laihtumista kehumismielessä, tulemme samalla sanoneeksi, että laihtumisessa on automaattisesti jotakin tavoiteltavaa.

Helsingin Sanomien juttu lihavien syrjinnästä deittimaailmassa nosti kehorauhan ja läskivihan keskustelunaiheeksi somessa. Kehoa koskevat kommentit ja laihdutusvinkit voivat jättää jopa elinikäiset arvet.

Kenenkään keho ei ole sosiaalista omaisuutta, jota voi ruotia julkisesti, Katarina Meskanen muistuttaa. Jos toinen ihminen ei pyydä kommenttia omasta kehostaan, silloin sitä ei ole oikein kommentoida millään tavalla. 

Koskaan ei voi tietää, millaisten asioiden kanssa kommentin saaja kamppailee. Kehuinakin tarkoitetut sanat voivat jättää kehonkuvaan ja mielenterveyteen pysyvän jäljen.

– Pitäisi olla todella sensitiivinen. Ei me tiedetä, mikä on kenenkin kipukohta, kertoo läskiaktivisti Tytti Shemeikka, jota pitkään kutsuttiin Amazoniksi hänen pituutensa vuoksi. Kommentit satuttivat, vaikka nyt Shemeikka onkin sinut pituutensa kanssa. 

Sanoilla on valtaa

Toisen ihmisen ulkoisen olemuksen kommentointi on vallankäyttöä, jolloin toinen asetetaan altavastaajan asemaan, psykologi Katarina Meskanen sanoo. 

Kommenteilla myös määritellään, millainen ihminen on ylipäätään ulkoisesti suvaittava. Minkä näköinen tai kokoinen pitäisi olla tullakseen hyväksytyksi tai ansaitakseen positiivisia kommentteja tai minkäänlaista huomiota.

Suurimmalle osalle kommentit jäävät mieleen ja voivat satuttaa syvästikin.

Ethän sano näin tai mitenkään muutenkaan kommentoi kenenkään kehoa

“Jos vaan laihduttaisit, niin voisit saada rakkauttakin.”

Laihdutusvinkkien jakamisella voi olla pysyviä vaikutuksia ihmisen kehosuhteeseen ja mielenterveyteen. 

Laihdutusvinkkien jakaminen myös vahvistaa ja ylläpitää yhteiskunnan kapeita kauneusihanteita ja ylläpitää ajatusta siitä, että hoikkana ihminen olisi jotenkin parempi. 

“Onpa sulla jo valtava maha, tulee varmaan iso poika!”

Joskus raskaus voi olla vaikea kokemus ja muutokset kehossa aiheuttaa syvääkin epävarmuutta. Raskautta mitataan neuvolassa monin eri tavoin, joten ei ole mitään syytä lisätä kehokeskeisyyttä esimerkiksi masukommenteilla - ellei raskaana oleva itse toivo sitä.

“Syötkö sä tarpeeksi, kun oot tuollainen kukkakeppi? Tuulihan vie sut mukanaan!”

Toisen hoikkuuden syitä ei voi ikinä tietää. Taustalla voi olla vaikkapa syömishäiriö, jota kommentointi ruokkii entisestään. Ajattelemattomasti heitetyt sanat voivat aiheuttaa valtavaa häpeää ja riittämättömyyden tunnetta ja saada ihmisen sulkeutumaan kuoreensa entistä tiukemmin.

“Vitsit, että oot laihtunut upeasti tosi paljon!”

Emme tiedä, mitä on laihtumisen taustalla. Kun kehutaan laihtumista, saatetaan vahingossa kehua myös syömishäiriötä tai syömishäiriöistä käyttäytymistä. Laihtuminen saattaa myös johtua esimerkiksi sairaudesta, lääkityksestä, kriiseistä tai muista syistä, joihin ihminen ei itse voi vaikuttaa. 

“Oot niin rohkea, kun uskallat pukeutua noin vaikka oot vähän pyöreä!”

Rohkeuden kommentointi on ongelmallista, koska taustalla on viesti siitä, ettemme ole tottuneet näkemään lihavia esimerkiksi tietynlaisissa vaatteissa, ja kun niin tapahtuu, siinä on jotakin ihmeellistä. Siinä, että ihminen näkyy ja on oma itsensä, ei pitäisi olla mitään rohkeaa. 

“Kyllä naisessa pitää olla jotain, mistä tarttua. Mutta liian lihava ei saa olla.”

Naisen keho ei tunnu olevan koskaan riittävä. Tällaiset sanat ovat vallankäyttöä, joka vain lisää tyytymättömyyttä kehoa kohtaan ja rajoittaa oman kehon arvostusta. Kenenkään ei pitäisi joutua jatkuvasti miettimään, kelpaako tai riittääkö yhteiskunnalle ja ympäristölle sellaisenaan. 

“Oho, sullahan on jo ihan tissit”

Seksistiset kommentit ovat vallan käyttöä, joissa kommentoinnin kohde alistetaan ja asetetaan kohteeksi. Taustalla voi olla jo valmiiksi seksuaalisia traumoja tai kommentoinnin myötä ihminen sukupuolitetaan vastoin hänen kokemusta omasta sukupuolestaan. Tällaiset tilanteet voivat olla todella vahingoittavia kokemuksia. 

“Hienoa, että oot saanut lihaa luiden ympärille!”

Samalla tavoin kuin laihtumista ei pitäisi kommentoida, myöskään hoikan ihmisen kehoa tai lihomista ei tule kommentoida. Et voi tietää, mikä on painon muutoksen syy. Kehuksi tarkoitettu kommentti voi vaikuttaa kehonkuvaan. 

”Vau, näytät raskauden jälkeen paremmalta kuin koskaan!”

Moni kokee raskausaikana pahoinvointia, ja osa ei pysty esimerkiksi syömään normaalisti. Taustalla voi siis olla esimerkiksi fyysistä tai psyykkistä pahoinvointia.

Painosta tai kehon koosta huomauttaminen ei auta ketään

Krista Kohonen ja Tytti Shemeikka kertovat saavansa kommentteja kehostaan erityisesti somessa. Kommentit ovat joskus niin täynnä läskivihaa, etteivät kommentoijat tunnu ymmärtävän lainkaan, että tilin takaa löytyy ihan oikea ihminen, sanoo Krista Kohonen. 

Shemeikka ja Kohonen toivovat, että lihavien kokemasta syrjinnästä kertovien kokemuksia kuunneltaisiin yhteiskunnassa, eikä kokemuksia vähäteltäisi tai kiellettäisi syrjinnän olemassaoloa. Läskivihasta, laihdutuskulttuurista ja ulkonäkökeskeisestä kulttuurista tulisi heidän mukaansa pystyä keskustelemaan suuremmassa mittakaavassa. 

Psykologi Katarina Meskasen mukaan painokeskusteluista puuttuu usein myötätunto, halu asettua toisen ihmisen asemaan ja yrittää ymmärtää toisen ihmisen kokemusta.

Kyllä lihava tietää olevansa lihava ja lihavuuden terveysvaikutukset.

Krista Kohonen

Laihdutusvinkkien jakaminen, toisen painosta huomauttaminen tai lihavuuden esille tuominen eivät auta ketään tai lisää kenenkään terveyttä.

– Vaikka taustalla olisikin hyvä tarkoitus esimerkiksi lisätä toisen terveyttä, kaikenlainen kehon kommentointi tai huomauttelu vain herättää vastustusta toisessa. Kommentit eivät muutu terveysteoiksi, ne vain satuttavat, Meskanen muistuttaa.

– Kyllä lihava tietää olevansa lihava ja lihavuuden terveysvaikutukset. Huomauttaminen ei auta, vaan ruokkii läskivihaa ja kehohäpeää. Kyllä yksilö itse ottaa asian puheeksi, jos haluaa ja on siihen valmis, sanoo Krista Kohonen. 

Jokainen kommentti toisen ulkonäöstä, kehon koosta tai painosta kumpuaa ihmisen omasta arvomaailmasta. Se on jo valmiiksi virheellinen lähtökohta kommentoida tai arvostella ketään, Meskanen sanoo. Jos jokin on meille tärkeä asia, ei se välttämättä ole sitä toiselle. Tai toisinpäin, se voikin olla toiselle se kaikista arin paikka itsessä, jolloin kommentti vain syventää haavoja.