Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Ylen tv-uutislähetysten tekstitysongelmia selvitetään, äänitekstitys toistaiseksi pois käytöstä

Vuodelta 2021
Päivitetty 27.09.2021 13:21.
Studio-ohjaamo, Studio 24 Pasila.
Kuva: Derrick Frilund / Yle

Yle Uutisten toistuvien tekstitysongelmien vuoksi erityispalvelut ovat toistaiseksi pois käytöstä.

Yle Uutisten tv-lähetyksiä ovat vaivanneet jatkuvat tekstitysongelmat. Katsojille ongelmat ovat näkyneet esimerkiksi tekstityksen poisjääntinä, toimimattomana äänitekstityksenä tai kaksinkertaisena tekstityksenä lähetyksessä. 

Ongelmien vuoksi Yle Uutisten tv-lähetyksissä palataan tekstittämään lähetykset ns. polttamalla. Myös äänitekstitys, eli ruudulla näkyvän tekstityksen välittäminen synteettisenä puheena, otetaan toistaiseksi pois käytöstä. Palvelut eivät ole käytettävissä myöskään Yle Areenassa. Ohjelmatekstitys toimii lähetyksissä normaalisti.

“Ratkaisu heikentää tv-uutislähetysten saavutettavuutta, mutta haluamme tarjota toimivan käännöstekstityksen uutislähetyksissämme, ja tällä hetkellä tämä on ainoa tapa varmistaa se. Tv-uutisten tekstitysongelmat pyritään nyt korjaamaan luotettavasti ja toivottavasti lopullisesti”, sanoo Ylen teknologiajohtaja Janne Yli-Äyhö.

Yle toteuttaa tv-lähetystensä tekstityksen ns. DVB-tekstityksenä, jolloin ohjelmassa voidaan tarjota tekstityksiä usealla eri kielellä tai tekstityksen voi halutessaan jättää kokonaan pois. Myös tv-uutisissa siirryttiin DVB-tekstitykseen alkuvuodesta 2021, mutta valitettavasti se ei ole toiminut lähetyksissä luotettavasti.

“Ylen teknologiaympäristö on laaja ja monimutkainen, ja tekstitys on yhdistelmä järjestelmiä, automatiikkaa ja ihmistyötä. Toivon, että voimme palata myös erityisryhmiä palvelevaan tekstitysmalliin pian”, Yli-Äyhö sanoo.

Muokattu 27.9.2021, tarkennettu otsikkoa