Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Tee roikkavalaisimesta salonkikelpoinen

Vuodelta 2021
Tee roikkavalaisimesta salonkikelpoinen - Toista Yle Areenassa

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, eikä perinteinen roikkavalaisin ole poikkeus. Jotkut puhuvat työvalosta ja toiset remonttivalosta. Tämä käytännöllinen lamppu, jossa on metallikehikko ja pitkä johto ja jota ennen käytettiin autotallissa, on nykyisin tavallinen valonlähde kaikissa kodin huoneissa.

Roikkavalaisin on hieno sellaisenaan, mutta siitä voi tehdä vielä mielenkiintoisemman. Teen siitä kaksi versiota. Ensimmäinen alkaa ehkä muistuttaa lintuhäkkiä ja toinen, piikikkäämpi versio, muistuttaa lähinnä piikkisikaa.

Valaisin.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Tarvikkeet:

  • roikkavalaisin

  • metalliverkkoa/kanaverkkoa

  • lankapihdit

  • määlyjä tai metallilankaa

  • paksumpaa metallilankaa paloina

  • valokuvia

  • koristeita

Perhosilla koristettu lintuhäkkilamppu

Roikkavalaisimessa on jo ristikko ja sen korostamiseksi lamppu saa toisenkin – metalliverkon, joka luo lintuhäkin vaikutelman.

Aloita leikkaamalla haluamasi kokoinen pala verkkoa. Hyvän tasapainon saa, kun leveys on korkeutta suurempi, mutta mukauta koko sellaiseksi, että se tuntuu hyvältä niin, että lampun ja ”lintuhäkin” välissä on riittävästi tilaa.

Verkkoa tarvitaan muutama ylimääräinen sentti, koska verkon päät tulevat päällekkäin. Kiinnitä määlyillä tai kieputa ohuella metallilangalla, niin että verkko muodostaa sylinterin.

Leikkaa ympyrä kanaverkosta. Ympyrän pitää olla suurempi kuin sylinteri, koska verkkoa on oltava niin, että sen saa taitettua sylinterin yläreunan yli. Kiinnitä verkot toisiinsa.

Leikkaa reikä keskelle kanaverkkoa ja pujota johto sen läpi. ”Lintuhäkki” saa riippua vapaasti lampun päällä. Sitä ei tarvitse kiinnittää.

Koristele lamppu linnuilla ja perhosilla.

Valaisin.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Piikikkäämpi versio – piikkisika

Tämä malli muistuttaa lähinnä piikkisikaa ja näyttää todellakin hiukan pisteliäältä, mutta piikeissä on tarkoitus esitellä rakkaita valokuvia tai muistilappuja.

Tähän käytetään tukevia metallilankoja, jotka kieputetaan roikkavalaisimen ristikkoon. Pujota piikkeihin suosikkikuviasi ja niin lamppu on valmis.

Vinkki! Ripusta tämä lamppu sellaiselle korkeudelle, että et voi loukata itseäsi teräviin metallilankoihin.

Kaksi lamppua.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä