Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Tunnetko oman koirasi? – eläintenkouluttaja ja tutkija vastaavat kysymyksiisi

Vuodelta 2021
Päivitetty 06.10.2021 11:34.
Koira katsoo kameraan
Kuva: Jaakko Vuorenmaa / Yle

Radio Suomessa keskustellaan koirien käyttäytymisestä ja persoonallisuudesta. Koirakysymyksiä ovat 5.10 klo 18-20 ratkomassa asiantuntijat Sofia Haapanen ja Katriina Tiira.

Asuuko kotonasi sinulle sopiva koirakaveri, vai tuliko lemmikistäsi taakka? Tai oletko vasta  hankkimassa koiraa, ja mietit millainen yksilö juuri sinulle sopii? 

Söpö koiranpentu voi hetkessä sekoittaa perheen elämän, jos kodin valtaa aivan toisenlainen tyyppi, mitä mielessään odotti. Uskollista ystävää toivottiin, mutta omapäinen riiviö tuli!

Oma koira on hyvä tuntea, jotta tietää miten sen kanssa voi toimia ja mitä sen kanssa kannattaa tehdä. Koirat ovat erilaisia, ja jokainen koira on oma persoonansa. 

Siinä missä arka koira tukeutuu ihmiseen ja tarvitsee paljon turvaa, itsenäinen tyyppi voi karata omille teilleen jättäen taakseen ihmettelevän omistajan. Vilkas koira tarvitsee paljon toimintaa, rauhallinen tyyppi voi nauttia jopa sohvailloista kanssasi.

Olipa koira millainen hyvänsä, se tarvitsee aina johdonmukaista kasvatusta. Mitä isompi koira, sitä määrätietoisemmin sitä pitää ohjata. Koira vie aina paljon aikaa, mutta hyvä yhteistyö myös antaa paljon.

Jos haluat oppia koirastasi lisää – KYSY tai kerro meille mikä koirassasi ilahduttaa tai askarruttaa!

Radio Suomi tarjoaa lokakuun KYSY!-illassa tietoa ja taitoa koiran käyttäytymisestä ja persoonallisuudesta: Mitä koirani tarvitsee voidakseen hyvin? Miten saan sellaisen koiran, jonka kanssa on mukava elää? Kuinka onnistua koiran koulutuksessa? Mitä ainakin kannattaa tietää oman koiran persoonallisuudesta?  

Studiossa kuuntelijoiden kysymyksiin on vastaamassa koirien persoonallisuuden ja käyttäytymisen asiantuntija, koiratestaaja Katriina Tiira. Tiira on biologi ja eläinten käyttäytymistieteen dosentti Helsingin yliopistossa ja mm testannut yli 3000 koiraa kehittämillään, tutkimuksiin perustuvilla testeillä.  

Toinen studioasiantuntijamme on Sofia Haapanen, Suomen eläintenkouluttajat ry:n puheenjohtaja. Hänen erikoisalaansa on koirankoulutukseen liittyvät kysymykset. Haapasen työssä lähtökohtana on koiran hyvinvointi ja kokonaisvaltainen arjen tarkastelu, lajityypillisten tarpeiden huomioiminen, sekä hyvä suhde ihmisen ja koiran välillä.  

Lähetyksen juontavat Radio Suomesta tuttu Paula Jokimies , sekä Yle Tieteen toimittaja, täysverinen koiraihminen Pirjo Koskinen

Voit soittaa tiistaina 5.10. klo 18–20 suoraan lähetykseen 0203 17 600 (puhelun hinta on 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min) tai lähettää jo ennakkoon kysymyksesi alla olevalla lomakkeella. Jos laitat puhelinnumerosi lomakkeeseen, voimme soittaa sinulle vastapuhelun ja pääset ehkä itse keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa suorassa lähetyksessä.

Kuuntele: KYSY! koiran käyttäytymisestä ja persoonallisuudesta

Muokattu 6.10.2021: Lomake poistettu ja kuuntelulinkki lisätty.