Hyppää pääsisältöön

YleX

PastoriPikeä nolottaa usein kertoa tarinoita arjestaan – tavoitteena elämä ilman häpeää

Vuodelta 2021
Päivitetty 05.10.2021 13:44.
Artisti Pastoripike kollaasin keskellä
Kuva: Grafiikat: Niko Sveins Kuva: Mona Salminen

PastoriPike, eli Pierlin Mpaka Makumbu, on ehtinyt toimia 12 vuoden ajan rap-artistina, perustaa oman Hullutyyli-vaatemerkin ja valmentaa vapaa-ajallaan nuorten jalkapalloa. Onko kokemuksesta hyötyä YleX Työhaastattelussa?

YleX Työhaastattelu on tuore juttusarja, jossa kotimaiset artistit istuvat ansioluettelo kourassa neuvottelupöydän ääreen.

PastoriPike on istunut vaaleanharmaalle sohvalle hyvissä ajoin ennen työhaastattelun alkua. 34-vuotias räppäri yrittää keskittyä huolella jokaiseen kysymykseen.

Kuvaile täydellinen työpäiväsi.

– Ei tarvitsisi lähteä heti aamulla mihinkään. Kävisin salilla, sitten hakemassa skidit. Illalla keikalle ja yöllä takaisin kotiin. Olisi täydellistä, jos saisi aloittaa oikeasti rauhassa ja tehdä tärkeimmät asiat ennen keikkaa.

Mistä nautit salaa?

– Nauttisin siitä, jos saisin vain syödä niin paljon kuin lähtee. Ei tarvitsisi koko ajan miettiä, että lihonko vai en. Saisin vain syödä kaikkea.

Tunnetuimmilla kappaleillasi, kuten Aito G ja Paa se bängää, vierailee suuri joukko artisteja. Kykenetkö ollenkaan itsenäiseen työskentelyyn?

– Teen aika paljon yksin. Niin paljon, että siksi juuri rakastan tehdä possebiisejä. Muiden kanssa tekeminen tuo enemmän iloa irti, avaa omia näkökulmia ja ideoita.

Miksi meidän pitäisi kuunnella sinua?

– Koska annan teille toivoa ja rakkautta. Haluan vain sinun hyvää. Iloitsen puolestasi, jos voitat.

Mistä näet painajaisia?

– Eniten pelkään, että näen sellaisia hahmoja yöllä, hyi hemmetti. Hahmoja, jotka vain kävelevät tuolla. Avaat yhtäkkiä silmät ja joku hahmo töllöttää.

Tarkoitatko unihalvausta?

– Joo hyi saakeli, hyi hemmetti, oh my god. Unihalvaus on pahinta, mitä voi tapahtua. Se on jättänyt minulle traumoja, joskus en uskaltanut mennä nukkumaan sen takia. Ei kiitos.

Missä asiassa olet vahvimmillasi?

– Olen tosi hyvä motivoimaan puhumalla. Kun näen, että tukeni ja jeesaamiseni on auttanut sitä ihmistä, olen itsekin vahvimmillani.

En näe ansioluettelossasi teologian tutkintoa. Miksi toimit valepastorina?

– Hahaha. En ole mikään pastori. Se on sama kuin sanoisin jonkun… En muista, kuka oli… Joku artisti oli käyttänyt myös jotain… Olikohan artistinimi pormestari? Se on vain taiteellinen.

Kuinka kateellinen olet asteikolla 1-5? Kenelle?

– 4-5 Kanye Westille. Hän on hullun rohkea, taiteellinen ja hyvä tekemään juttuja joista tykkää. Ihan sama mitä maailma sanoo. Hän uskaltaa olla yhä herkempi ja herkempi mies.

Mikä on isoin epäonnistumisesi? Miten selvisit siitä?

– Olen liian kiltti ihminen. En sano visioitani ja ajatuksiani ihan suoraan, vaan mietin liikaa sitä, että loukkaanko ketään. Pitäisi olla rohkeampi. Tänä vuonna olen parantunut siinä huimasti.

Olet julkaissut soolomusiikkia viiden vuoden ajan ilman yhtäkään albumia. Onko sinulla vaikeuksia keskittyä pitkään työprojektiin?

– Se on ollut aika paljon kiinni siitä, että en ole ollut rohkea. Jos olisin tuonut juttuani rohkeammin esille, olisi varmaan tippunut monta albumia tai oma juttuni olisi tavallaan herännyt. Minulla on vaikka mitä valmiina. Nyt haluan ehdottomasti ne kaikki ulos.

Mikä voisi aiheuttaa sen, että vaihtaisit alaa?

– Jos näkisin, että perheeni kärsisi siitä. Jos se ei toisi mitään hedelmää muille, ei veisi perhettäni eteenpäin, vaan hajottaisi meitä, niin lopettaisin siihen.

Huudahdit Farmi Suomen keväällä nähdyssä jaksossa “kyl tänään jutisee” tavatessasi ex-jääkiekkoilija Timo Jutilan. Tällä hetkellä Spotifyssasi on kappale Nyt jutisee ja vaatemerkilläsi samanniminen t-paita. Mitä kaikkea olet valmis myymään, jos hinnasta sovitaan?

– Hahaha. Idea paidasta tuli manageriltani. Lähetin designerilleni Jounille viestin, että minkälaisia kuvia ja värejä voisi olla, ja hän toteutti sen. Tuli täydellinen paita.

Oletko kovakin myyntimies?

– En aina. Sen pitää olla juttu, jota tykkään oikeasti tehdä, muuten siitä ei tule mitään.

Mitä asiaa häpeät myöntää?

– Onhan niitä vaikka mitä, mutta en tiedä haluanko niitä nyt tässä ruveta kertomaan, hahaha. Haluaisin kertoa enemmän tarinoita elämästäni ilman että hävettäisi. Kaikki eivät pysty ottaa niitä aina vastaan. Kerron ne myös aika mustavalkoisena ja suoraviivaisesti. En osaa kertoa niitä hienommin.

– Voin olla tosi äkkipikainen, suuttua nollasta sataan, mutta unohdan sen nopeasti ja sanon sori. Silloin tällöin se hävettää.

Oletko oppinut mitään oikeasti järkevää työsi kautta?

– Varsinkin tämän: ole kärsivällinen.

Haluatko loppuun kysyä meiltä jotain?

– Minkälaisesta Pikestä sinä pidät?

Sellaisesta, joka itse haluat olla. Tähän sopisi jokin mietelause omana itsenä olemisesta, siitä, kuinka “sinä riität”. Kunhan kai se “sinä” ei ole täysi kusipää.

– Asiaa.

Kiitos ajastasi. Olemme sinuun yhteydessä.