Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Täyteläinen punaviinifondue yrtticrèmen ja soijadipin kera – fondueruokaa kaikille aisteille

Musta lautanen ruokaannoksella.

Meillä fonduepata on nostettu esiin juhlatilaisuuksissa, ja se on ollut mitä mainiointa ajanvietettä ruokaa rakastavalle perheelle.

Fondue on täydellinen ruokalaji silloin, kun yhdessäolosta haluaa nauttia yhtä paljon kuin herkullisista mauista. Ruoka valmistuu pöydän ääressä ja saa viedä aikaa.

Tässä kattauksessa luovumme juustosta ja öljystä ja täytämme padan sen sijaan maukkaalla punaviiniliemellä. On aika kaivaa fonduepata taas käyttöön!

Punaviiniliemen maku vain paranee aterian aikana

Hyvän punaviiniliemen voi maustaa vähän kuinka itse tahtoo (kannattaa olla rohkea!), ja mitä pidempään se saa kiehua, sitä voimakkaampaa siitä tulee.

Pataan on ihana kastaa paitsi erilaisia mureita lihapaloja, myös kasviksia, kuten kesäkurpitsaa, kurttukaalia, lehtikaalia, parsakaalia, kukkakaalia, punasipulia, purjosipulia, herkkusieniä, paprikaa, mangoldia ja kirsikkatomaatteja. Näin myös liemi maistuu aterian kuluessa aina vain paremmalta!

Lisukkeilla pysyy pahin nälkä loitolla

Ennen aloittamista kannattaa tarjota pieni aperitiivi tai alkuruoka, koska fondueruokailu vaatii myös hiukan kärsivällisyyttä. Myös hyvä leipä ja nokare voita sopivat kivasti fonduen kylkeen.

Varaa henkeä kohti noin 150 grammaa lihaa ja valitse mureita ruhonosia, jotka eivät vaadi pitkää kypsennysaikaa, esimerkiksi sisäfileetä, entrecôtea tai ohueksi viipaloitua paahtopaistia.

Huomioi, että porsaan- tai broilerinlihan pitää keittää kypsäksi asti. Itse käytän mieluiten karitsan paahtopaistia ja naudan ulkofileetä, jotka viipaloin ohueksi.

Vihanneksia pöydällä keittiössä

Kokoa isoon vatiin tai pieniin kulhoihin kauden kasviksia, kuten kesäkurpitsaa (vihreää ja keltaista), kurttukaalia, punasipulilohkoja, kukkakaalia, parsakaalia, purjosipulia, herkkusieniä ja paprikaa.

Lisukkeeksi vain pari hyvää kylmää kastiketta, ja asia on pihvi!

Punaviiniliemi

Voit halutessasi tehdä liemen jo ruokailua edeltävänä päivänä.

Ainekset, noin 6 annosta:

1 iso keltasipuli

½ purjosipulia

½ tuoretta chiliä

3 valkosipulinkynttä

1 l vettä

5 dl punaviiniä, mieluiten täyteläistä ja keskitanniinista

1 dl vasikanfondia

½ dl kuivaa sherryä

3 rkl soijakastiketta

10 mustapippuria

muutama timjamin- ja persiljanoksa

3 laakerinlehteä

sitruunamehua

suolaa

Punaviinikastike kattilassa leidellä

Tee näin:

  1. Leikkaa keltasipuli lohkoiksi, pilko purjosipuli ja silppua chili ja valkosipulinkynnet.

  2. Kuumenna vesi, punaviini, vasikanfondi, sherry ja soijakastike kiehuvaksi kattilassa.

  3. Lisää joukkoon keltasipulilohkot, purjopalat, chili- ja valkosipulisilppu, mustapippurit, timjamin- ja persiljanoksat sekä laakerinlehdet ja keitä ilman kantta 10–15 minuuttia.

  4. Kaada liemi siivilän läpi fonduekattilaan. Mausta sitruunamehulla.

Kulhollinen yrtticrèmeä valkosipulilla ja sitruunalla

Yrtticrème valkosipulilla ja sitruunalla

Ainekset:

250 g tuorejuustoa

2 dl ranskankermaa

1 dl kreikkalaista jogurttia

2 valkosipulinkynttä

yrttisuolaa

mustapippuria

3 dl tuoreita yrttejä, esimerkiksi persiljaa, ruohosipulia, oreganoa ja salviaa

1 tl sitruunankuoriraastetta

Tee näin:

  1. Yhdistä maitotuotteet, puserra joukkoon valkosipulinkynnet ja mausta yrttisuolalla ja mustapippurilla.

  2. Silppua yrtit ja lisää ne ja sitruunankuoriraaste joukkoon. Tarkista maku.

Kulhollinen soijadippiä limetillä ja korianterilla

Soijadippi limetillä ja korianterilla

Ainekset:

1 dl vaaleaa japanilaista soijakastiketta

1 dl vastapuristettua limettimehua

1 punainen chili

1 kourallinen tuoretta korianteria

1 tl hunajaa

1 tl seesamiöljyä

Tee näin:

Poista chilistä siemenet ja silppua malto hienoksi. Silppua korianteri karkeaksi. Yhdistä kaikki ainekset ja anna kastikkeen seistä hetki ennen tarjoilua.

Katettu pöytä ja tarjoiluastia jossa valmiiksi pilkottuja vihanneksia fondueta varten