Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Tie Eedeniin vie salaperäiseen navettaan perustettuun laboratorioon, joka mutkistaa ihmissuhteita pienessä kylässä

Vuodelta 2021
Päivitetty 18.10.2021 10:29.
Tie Eedeniin -sarjan näyttelijöitä.
Kuvateksti Kari Koivula (Janne Hyytiäinen), Antti Eerola (Teijo Eloranta), Kaisa Dengström (Marjaana Maijala) ja Ella Rissanen (Johanna Kokko).
Kuva: Tapio Vanhatalo

Sarjassa Tie Eedeniin palataan maailmalta maaseudulle, pieneen hämäläiseen Eerolan kylään. Tutkijapariskunta on saanut kansainväliseltä lääkealan yritykseltä rahoituksen tutkimustaan varten ja he perustavat laboratorion miehen suvun vanhan kotitalon navettaan.

Täysverinen saippuaooppera on täynnä pelkoa tulevasta, toivoa paremmasta, salaisuuksia, vanhoja ja uusia kaunoja, kieroilua, pettämistä. Ja tietenkin rakkautta. Sarja on esitetty TV2:ssa vuosina 2003–2005.

Sarjan Tie Eedeniin henkilöt ryhmäkuvassa
Kuvateksti Tie Eedeniin henkilöt.
Kuva: Yle/Tapio Vanhatalo

Tie Eedeniin -sarjan tarinasta vastaavat Mika Ripatti ja Seppo Vesiluoma. Sarjan ovat ohjanneet Juha Rosma, JP Siili, Aleksi Salmenperä, Olli Saarela, Saara Saarela ja Maarit Lalli.

Tutkijapariskunta, biokemisti Antti Eerola (Teijo Eloranta) ja solubiologi Kaisa Dengström (Marjaana Maijala) palaavat maailmalta Antin kotikylään Eerolaan. He perustavat tutkimustaan varten laboratorioyrityksen Eeden (EErola ja DENgström) Lontoossa päämajaansa pitävän lääkealan yrityksen rahoituksella. Pariskunnalla on kuitenkin myös oma, salainen tutkimuskohteensa.

Antti Eerola (Teijo Eloranta) ja Kaisa Dengström (Marjaana Maijala) sarjassa Tie Eedeniin.
Kuvateksti Antti Eerola (Teijo Eloranta) ja Kaisa Dengströn (Marjaana Maijala).
Kuva: Yle/Tapio Vanhatalo

Emoyritykseltä ja kyläläisiltä salassa pariskunta aloittaa yksityisen geenitutkimuksen. He tukivat harvinaista periytyvää geeniä, joka aiheuttaa sydämen äkillisen pysähtymisen 40 vuoden iässä. Erityisen kipeä ongelma on heille siksi, että myös Antti ja pariskunnan tytär Sini (Vilma Vuorio) kantavat geeniä. Kuinka monella eerolalaisella on sama geeni?

Sini Eerola (Vilma Vuorio) sarjassa Tie Eedeniin
Kuvateksti Sini Eerola (Vilma Vuorio).
Kuva: Yle/Tapio Vanhatalo

He kartoittavat kyläläisten geenit salassa. Edes laboratorioapulaiset Ella Rissanen (Johanna Kokko) ja Kari Koivula (Janne Hyytiäinen) eivät tiedä tutkimuksesta mitään. Outo laboratorio herättää kylässä epäluuloja ja pelkoja. Jopa niin, että laboratorio yritetään polttaa.

Salaisuudet uhkaavat levitä ja emoyhtiö tekee tarkistuksen Eedeniin. Tällöin kuvaan astuu johtajaksi ryhtyvä salaperäinen Mr. Wheels (Heikki Rantanen). Hänellä ei ole aivan puhtaat jauhot pussissa.

Mr. Wheels ( Heikki Rantanen) sarjassa Tie Eedeniiin
Kuvateksti Mr. Wheels (Heikki Rantanen).
Kuva: Tapio Vanhatalo/Yle

Eedenin naapurustossa pitävät ravintolaa ja marjaviinitilaa Antin lapsuudenystävä Arto Hämäläinen (Aimo Räsänen) vaimonsa Irmelin (Kirsti Väänänen) ja poikansa Iiron (Reino Nordin) kanssa. Myös Arto kantaa viallista geeniä. Iiron ja Sinin välille alkaa pikku hiljaa kehittyä orastava suhde.

Hämäläiset, Arto (Aimo Räsänen), Irmeli (Kirsti Väänänen) ja Iiro (Reino Nordin) kotitalonsa edessä sarjassa Tie Eedeniin.
Kuvateksti Hämäläiset, Arto (Aimo Räsänen), Irmeli (Kirsti Väänänen) ja Iiro (Reino Nordin).
Kuva: Tapio Vanhatalo/Yle

Eedenin laboratorio on perustettu Eerolan tilan vanhaan navettaan. Eerolan tilaa hoitaa kotivävyksi tullut Matti Perälä (Kari Sorvali). Vaimo Anna-Liisa (Irja Kokkonen) toimii tilan töiden ohessa koulun musiikinopettajana. Perälöillä on kaksi lasta, Heikki (Antti Ratinen) ja Tiina (Outi Vuoriranta).

Oman soppansa tilan hoitoon antaa äreä ja oikukas vanhaisäntä Eino (Ismo Kallio), entinen hävittäjälentäjä ja herastuomari. Hän omistaa vielä tilan maat ja Matti hoitaa niitä vuokralla. Eino ei juuri pidä vävyään missään arvossa.

Niina Ilves (Karoliina Blackburn) sarjassa Tie Eedeniin
Kuvateksti Niina Ilves (Karoliina Blackburn).
Kuva: Tapio Vanhatalo/Yle

Heikki on herkkä ja ahdistunut nuorimies, jolla on vaikeuksia löytää omaa rooliaan elämässä. Hän keskustelee (ja saa ohjeita) lapsena kuolleelta kaksoisveljeltään. Tiina ajautuu hankalaan suhteeseen kuljetusalan yrittäjän Mikko Vaaran (Mikko Rantaniva) kanssa. Matilla taas on yhteinen salaisuus kylän kahvilanpitäjän Niina Ilveksen (Karoliina Blackburn) kanssa.

Hämeenkyrön kauniissa maisemissa kuvatun sarjan tapahtumat vyöryvät eteenpäin ja ihmisten kohtalot risteilevät, eikä aina tiedä, kehen voi luottaa.

Sini Eerola (Vilma Vuorio) ja Iiro Hämäläinen (Reino Nordin) sarjassa Tie Eedeniin
Kuvateksti Sini Eerola (Vilma Vuorio) ja Iiro Hämäläinen (Reino Nordin).
Kuva: Tapio Vanhatalo/Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa