Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Yleisradioyhtiöt ilmaisivat huolensa toimittajiin ja tiedotusvälineisiin kohdistuvien uhkien lisääntymisestä

Vuodelta 2021
Yleisradion liput liehuvat, taustalla Ylen linkkitorni.
Kuva: Petteri Bülow / Yle

Yleisradioyhtiöiden yhteinen julkilausuma toimittajien turvallisuuden ja tiedotusvälineiden vapauden puolesta julkaistiin Brysselissä 30.9.2021.

Media-alan ammattilaisiin kohdistuva fyysinen väkivalta ja verkkohäirintä ovat lisääntyneet maailmanlaajuisesti, todetaan mm. Unescon, Euroopan neuvoston, International Women's Media Foundationin, Toimittajat ilman rajoja -järjestön sekä Amnesty Internationalin raporteissa.

“Journalistit myös Suomessa altistuvat yhä enemmän uudentyyppisille uhille, kuten häirinnälle, maalittamiselle ja verkkovainoamiselle. Tämä on tuomittavaa. Kehitys saattaa jatkuessaan heikentää myös kansalaisten luottamusta ​​tiedotusvälineisiin. Vastuullista ja moniäänistä mediaa pitää varjella, sillä se on demokratian tuki ja turva. Julkisen palvelun medialla on tärkeä rooli perusturvallisuuden ylläpitäjänä, luotettavan tiedon välittäjänä ja yhteisten kokemusten luojana”, sanoo Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Ylen allekirjoittamassa julistuksessa esitetään konkreettisia toimintalinjauksia ongelmien lieventämiseksi.

“Journalisteihin kohdistuvan häirinnän lisääntyminen on ongelma, joka vaatii välitöntä huomiota. Julkaisemme Belgian RTBF:n (Radio Télévision Belge Francophone) ja VRT:n (Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie) kanssa Brysselin julistuksen ja kehotamme kumppaneitamme ympäri maailman osallistumaan. Journalismi on demokratian kannalta elintärkeää. Toimittajien ja media-ammattilaisten on voitava tehdä työtään ilman vaiennusyrityksiä”, sanoo Catherine Tait, CBC/Radio-Canadan toimitusjohtaja.

Allekirjoittaneet sitoutuvat edistämään toiminnassaan journalistien turvallisuutta, julkisen palvelun median itsenäisyyttä, tietoon perustuvan ja demokraattisen kansalaiskeskustelun edistämistä, mediakentän moniäänisyyttä ja monimuotoisuutta, yhdenvertaisuutta ja osallisuutta.

Julkilausuman ovat valmistelleet CBC/Radio Canada, VRT ja RTBF ja sen on allekirjoittanut 40 julkisen palvelun mediayhtiöitä ja yhteisöä, myös Yle. Se julkaistiin kansainvälisen Public Broadcasters International (PBI) -konferenssin yhteydessä.