Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Kun sähköt katkesivat….

Vuodelta 2021
Päivitetty 13.10.2021 09:09.
Olli Haapakangas tutkimassa pääkytkintä taskulampun kanssa.
Kuva: Katriina Radic / Yle

Millaisiin tilanteisiin sähkökatkokset ovat sinut johtaneet kotona tai matkoilla? Tuleeko mieleen jännittäviä, pelottavia, romanttisia, hupaisia tai tuskastuttavia muistoja?

Sähkö hiipi kaupunkeihin valontuojana, mutta jäi paimentamaan koko kodinkoneistoa. Se avaa ovet, lämmittää saunat ja käynnistää monet autotkin. Maaseutu tuli perässä, ja vanhimmat kuuntelijat muistavat kotikylänsä sähköistämisen. Sähkön myötä tulivat katkoksetkin, aluksi arkisina poikkeustilanteina. Nykyisin sähkökatkos on vakava asia, ja myrskytuhoista aiheutuvat laajat häiriöt ovat uutisten ykkösaiheita.

Harva asia laittaa paletin uusiksi kuin vanha kunnon sähkökatkos. Valot menivät, löytyykö kynttilöitä? Osaatko vaihtaa Tilleyn sukan? Telkkari sammuu, kaikki yhteydet pätkivät. Työkone seisoo, outo hälytin piippaa pimeässä.’Taitaa tulla pitkä ilta!

Mutta entäs toisaalta: tähtitaivas on upea ja pimeässä asiat näkee uudessa valossa. Pannaan pesään puita, radioon patterit ja tuijotellaan valkeaa. Ehkä tästäkin selvitään!

Millaisiin tilanteisiin sähkökatkokset ovat sinut johtaneet kotona tai matkoilla? Tuleeko mieleen jännittäviä, pelottavia, romanttisia, hupaisia tai tuskastuttavia muistoja? Jakamalla niistä yhden olet mukana teemaillassa Kun sähköt katkesivat, Yle Radio Suomessa tiistaina 12.10 klo 18. Teemaillan johtaa – toivottavasti päreitään polttamatta – Olli Haapakangas.

Kuuntele: Kun sähköt katkesivat, osa 1
Kuuntele: Kun sähköt katkesivat, osa 2

Muokattu 13.10.2021: Lomake poistettu ja kuuntelulinkit lisätty.