Hyppää pääsisältöön

Yle Tapahtumat

Onko tekoälyllä sukupuolta? Mitä emme vielä näe? Ylen Aurora-tapahtuma etsii vastauksia tasa-arvon isoihin kysymyksiin

Päivitetty 19.11.2021 10:36.
Astronautti Karen Nyberg aluksessaan.
Kuvateksti Aurora-tapahtuman pääpuhjuja on NASAn norjalaistaustainen astronautti Karen Nyberg, joka vietti puoli vuotta avaruudessa.

Uuden puhefestivaalin ensimmäisen vuoden teemana on tasa-arvo. Aurora järjestetään Levillä 19. marraskuuta 2021.

Aurora on uusi vuosittainen puhefestivaali, joka kokoaa merkittäviä ja kiinnostavia puhujia pohtimaan tulevaisuuden isoja kysymyksiä. Ensimmäisen vuoden pääteema on naiset ja teknologia. Pääpuhujaksi saapuu NASAn astronautti Karen Nyberg

Keskustelut näytetään suorana Yle Areenassa, josta ne ovat katsottavissa myös jälkeenpäin. 

Tapahtuman pääteema on teknologia ja yhdenvertaisuus. Aihe on valittu osin siksi, että Suomi johtaa YK:n uudessa Generation Equality tasa-arvoprosessissa naiset ja teknologia -ryhmää. Toinen syy on se, että digitalisoituminen ja tekoälyn kasvun vaikutuksista yhdenvertaisuuteen puhutaan vielä vähän.

– Harva tulee ajatelleeksi, että tekoäly voi johtaa syrjintään. Algortimit käyttävät olemassa olevaa dataa, joka voi olla hyvinkin yksipuolista. Digitalisoitumisen ja tekoälyn edetessä tulevaisuuden yhdenvertaisuuden suuntaa määritellään nyt, toteaa tuottaja Hannele Valkeeniemi.

Toinen pääteema liittyy sokeisiin pisteisiin, siihen kaikkeen, mitä emme vielä näe. Ja millaista kitkaa syntyy, kun alistava käytäntö tuodaan päivänvaloon.

– Seksuaalinen häirintä on hyvä esimerkki ilmiöstä, joka on saanut jatkua ikään kuin itsestäänselvyytenä. Metoo muutti tilanteen. Itsestäänselvyyksiin havahtuminen on vaikeinta.

Tulevaisuustapahtuma tunturissa

 • Uusi puhefestivaali ja yhteiskunnallisen keskustelun foorumi

 • Kaikille avoin tapahtuma perjantaina 19.11. Levillä

 • Näytetään suorana Yle Areenassa 19.11. klo 13–18 ja TV1:llä klo 14–16

 • Pääpuhujan astronautti Karen Nybergin puhe Levi-tunturin laella klo 17 ilman ennakkoilmoittautumista

 • Aurora on yhteistyöhanke, jossa Yle vastaa sisällöstä ja Visit Levi tapahtuman järjestämisestä. Kumppaneina ovat muun muassa ulkoministeriö, valtioneuvoston kanslia ja järjestöjä.

 • Ensimmäisen vuoden teemat ovat: 

 • Naiset ja teknologia – onko data neutraalia?

 • Naiset ja valta

 • Näpit irti – Häirintä ei ole okei

 • Miksi tasa-arvo ärsyttää?

 • Mitä emme vielä näe?

Ilmoittaudu tästä

Mikä on algoritmin sukupuoli? Sophia-robotin haastattelu

Naisrobotin pää.

Haastattelussa Sophia-robotti, haastattelijana André Noël Chaker. Haastattelukieli on englanti. Klo 13 Areenassa.

Tekoälyn käyttö arjessa kasvaa koko ajan. Useimmiten emme edes huomaa sitä. Mutta millaista dataa tekoäly käyttää? Entä onko algoritmilla sukupuolta? 

Näihin kysymyksiin vastaa Sophia-robotti, joka on yksi pisimmälle viedyistä ihmisen kaltaisista roboteista.  

Digitaaliset sukupuolikuilut

Piirros raketista, joka on nousemassa ilmaan.

Keskustelemassa ovat TietoEVRYn toimitusjohtaja Satu Kiiskinen, tekoälyn etiikan asiantuntija Anna-Mari Rusanen Helsingin yliopistosta ja start up -sijoittaja Kim Väisänen. Moderaattorina toimii Hanna Visala. Lisäksi tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka ulkoministeriöstä lausuu kommenttipuheenvuoron. Klo 14 Areenassa.

Viime vuosina on nähty paljon vaivaa, että saataisiin naisia lisää teknologia-aloille. Jos teknologia-aloille ei saada naisia – tai ylipäätään monimuotoisuutta – vaarana ovat vinoumat algoritmeissä. Digitalisaatio voi olla yhdenvertaista vain, jos sen käyttämä data on monipuolista. 

Suomi johtaa YK:n tasa-arvo-ohjelmassa naiset ja teknologia -nimistä kokonaisuutta. Tavoitteena on naisten ja tyttöjen määrän kasvattaminen teknologia-aloilla, digitaitoihin liittyvien sukupuolikuilujen kaventaminen, sukupuolen huomioon ottavan teknologian kehittäminen sekä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan verkkoväkivallan poistaminen sekä turvallisen digitaalisen tilan luominen kaikille. 

Näin murran lasikaton

Piirros naisesta puhumassa mikrofoniin.

Keskustelemassa ovat Tampere-talon johtaja Paulina Ahokas, Kaupan liiton toimitusjohtaja, ex-pääministeri Mari Kiviniemi, Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn johtaja Emilia Kullas ja johtamisen konsultti Susanna Rahkamo. Moderaattorina toimii Rosa Kettumäki. Klo 14 Areenassa.

Yhä useamman suomalaisen pomo on nainen. Naisten osuus kaikista johtajista on reilu kolmannes. Politiikan huipulla naisten osuus on vielä suurempi. 

Nuorilla naisilla on siis jo roolimalleja. Yritykset laativat kunnianhimoisia yhdenvertaisuusohjelmia. Muuttaako naisten määrän kasvu johtamista? Mitkä ovat seuraavat haasteet talouden ja politiikan huipulla? Onko naisten lasikatto jo rikottu? Entä muiden sukupuolten? 

Burkhan paluu – Naisen paikka Afganistanissa

Keskustelemassa ovat oikeustulkki Aziza Hossaini ja europarlamentaarikko Eva Biaudet. Moderaattorina toimii Zahra Karimy. Klo 14 Areenassa.

Viimeaikainen kehitys Afganistanissa on traaginen esimerkki siitä, miten yhdenvertaisuus voi romahtaa kertaheitolla. 

Lasikattojen sijaan keskustelu palaa ihmisoikeuksien peruskysymyksiin. Saako näkyä, saako olla olemassa, voiko elää turvassa? Missään muussa maassa tällä hetkellä valtio ei kiellä yli 12-vuotiaiden koulunkäyntiä. 

Mitä heikompi on naisten asema, sitä hauraampi ja kriisialttiimpi maa on.  Miksi muutos oli niin nopea? Mitä tilanteelle voi tehdä? Mikä rooli uskonnoilla on? 

Näpit irti – häirintä ei ole okei

Tumma ja vaalea käsi on nostettu pystyyn.

Keskustelemassa ovat punk-solisti Anni Lötjönen Huora-yhtyeestä, pelistriimaaja Aino “Aippa” Lehtimäki ja Swappien toimitusjohtaja Sami Marttinen. Moderaattorina toimii Ina Mikkola. Klo 14 Areenassa.

Elokuvamaailmasta noussut #metoo-liike oli monelle vallankumouksellinen murros. Ei olekaan enää okei, että valta-aseman käyttäjä saa käpälöidä tai vaatia etenemisen hinnaksi seksiä. 

Moni ennen vaiettu häirintätapaus tulee nyt julki. Epätasa-arvo ja alistaminen eivät ole luonnonlakeja, eivätkä kaikki entiset tavat ole automaattisesti oikeita. 

Kesällä 2021 #punkstoo nosti keskusteluun musiikkimaailman häirinnän. Moni nainen havaitsi, että on itsekin edistänyt naisena olemisen vähättelyä. Että naisena kyllä pärjää, kun on “hyvä jätkä”. 

Naisten kohtaamaa väkivaltaa näkyväksi tehnyt #textmewhenyougethome-ilmiö havahdutti yhtä lailla miehiä. Jätkät hei, kehenkään ei kosketa ilman lupaa, kuului nuorten miesten videoilla ja podcasteissa.

Viime aikoina keskusteluun on noussut myös pelikulttuurin kielenkäyttö. Kuinka rumaa kieltä peliskenessä nyt käytetään? Entä onko rapin tai hiphopin pakko olla vihamielistä naisia tai seksuaalivähemmistöjä kohtaan? 

Millaista kitkaa syntyy, kun vanhat käytännöt nähdäänkin alistavina? Mikä ei ole enää okei?

Mikä tasa-arvossa ärsyttää?

Punainen viiva sinisellä taustalla.

Keskustelemassa ovat viestintäkonsultti Tiina Elovaara, asiantuntija Matti Pihlajamaa Amnestyltä sekä toimittaja-tuottaja Riku Rantala. Moderaattorina toimii Rosa Kettumäki. Klo 15 Areenassa.

Onko tasa-arvo pois joltain? Miksi moni uskoo, että enää ei saa sanoa mitään, koska aina joku loukkaantuu? Vai onko kyse väärinymmärryksestä? 

Euroopassa on noussut viime vuosina tasa-arvon vastainen antigender-liike, joka puolustaa perinteisiä perhearvoja, avioliittokäsitystä ja naisten perinteistä asemaa. Mitkä ovat juurisyyt sille, että yhdenvertaisuutta vastustetaan?

Kuka menettää ja mitä, kun yhdenvertaisuus lisääntyy? Voiko tasa-arvosta puhua muuten kuin identiteettisotaan joutuen?

Askeleita eteen ja taakse

Duokeskustelu: Vappu Taipale ja Emmi Nuorgam, moderaattorina toimii Hanna Visala. Klo 15 Areenassa.

Nopeassa infovirrassa unohtuu helposti pitkän aikavälin myönteinen kehitys. Yhdenvertaisuus on edistynyt valtavasti sadan vuoden aikana. Osaammeko olla ylpeitä tästä? Vai olemmeko liiankin itsetyytyväisiä, emmekä näe tässä ajassa olevia eriarvoisuuksia? Mitä tarkoittaa intersektionaalinen feminismi ja missä on miehen paikka? 

Duokeskustelussa pitkän elämäntyön tasa-arvon eteen tehnyt Vappu Taipale kohtaa somevaikuttaja Emmi Nuorgamin.

Mitä emme vielä näe?

Kuvassa on piirros silmälaseista ja silmästä.

Keskustelemassa ovat somevaikuttaja Mona Bling, jalkapallovalmentaja Marianne Miettinen ja Yleisradion pääjohtaja Merja Ylä-Anttila. Moderaattorina toimii Ina Mikkola. Klo 15 Areenassa.

Suuret ongelmat ovat yleensä silmiemme edessä, emme vain näe niitä. Mitkä ovat niitä tasa-arvon vinoumia, joita emme vielä tunnista? 

Kun on tottunut all-male-paneliin, pitää sitä normaalina. Kun korva on tottunut mies-päätteisiin ammatteihin, se tuntuu oikealta. Kun muunsukupuolisia ei ole näkynyt missään, heitä ei ole ollut monille olemassa. 

Median, urheilun ja viihdeteollisuuden katse on yllättävänkin perinteinen. Vasta viime vuosina esimerkiksi transsukupuoliset ovat tulleet varjoista valoon – tai on alkanut keskustelu keskustelu tasa-arvoisesta asevelvollisuudesta.

Mille kaikelle olemme edelleen sokeita? Miksi urheilussa naisten saamat palkkiot tai lajien seuranta ovat yhä kaukana miesten lajeista? Mikä on median rooli mielikuvien ylläpitäjänä ja kaatajana? Missä määrin tunnistamme miehiin kohdistuvaa epätasa-arvoisuutta? Mikä on seuraava #metoo?

Kumppanien keskustelut:

Epäreilu korona

Keskustelemassa ovat tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist (r), sosiologian erikoistutkija Satu Helske Turun yliopistosta, Väestöliiton toimitusjohtaja ja SOSTen hallituksen puheenjohtaja Eija Koivuranta sekä kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok). Moderaattorina toimii Reetta Räty. Keskustelun järjestää Valtioneuvoston kanslian Suomi toimii-ryhmä.

Korona ei ole kohdellut kaikkia ihmisryhmiä samanarvoisesti. Ketkä ovat joutuneet kärsimään eniten? Miesten, naisten, eri ammattien, eri ikäisten, koululaisten tai maahanmuuttajien kokemukset eroavat toisistaan. Miten eriarvoisuus otetaan huomioon koronan jälkihoidossa, ja kauanko jälkien korjaaminen kestää.

Avoin ja reilu työelämä

Keskustelemassa Mandatumin johtaja Tarja Tyni, EVAn johtaja Emilia Kullas ja free-toimittaja Annukka Oksanen. Moderoijana toimii Reetta Räty.
Keskustelun järjestää Mandatum.
 

Suomessa on edelleen naisten töitä ja miesten töitä, eikä 40 vuodessa ole tapahtunut merkittävää muutosta. Millainen on moderni ja reilu 2020-luvun työelämä? Mitä tarkoittaa monimuotoisuus työelämässä, tai millainen on avoin ja reilu palkkaus?

Alppihiihdon maailmancupin osakilpailu järjestetään Levillä Auroran kanssa samaan aikaan 19.–21. marraskuuta. Levillä nähdään kaksi naisten pujottelun osakilpailua.

Lisätietoa puhujista ja keskusteluista tapahtuman sivuilta.