Hyppää pääsisältöön

Luonto

Uimariorava, kaksipäinen liero ja muita huikeita luontovideoita – katso ja hämmästy!

Päivitetty 14.10.2021 15:23.

Katso erikoisia luontohavaintoja – näitä et näe joka päivä! Kuvasitko ainutlaatuisen tapahtuman luonnossa? Haluatko kysyä siitä jotain? Lähetä video Radion luonto-ohjelmien asiantuntijoille.

Radio Suomen keskiviikkoiltojen luonto-ohjelmissa käsitellään myös videolle taltioituja havaintoja ja asiantuntijat vastaavat niihin liittyviin kysymyksiin. Tällä sivulla on poimintoja lähetyksissä mukana olleista huikeista luontovideoista.

Lähetä luontovideo ja kysy

Osallistu ohjelmiin ja lähetä video meille sähköpostilla osoitteeseen yle.luonto@yle.fi. Kerro mitä tapahtui ja halutessasi liitä mukaan kysymys asiantuntijoille. Lähettämällä videon annat Ylelle luvan jakaa havaintosi ja siihen liittyvän tarinan kanavillaan, myös verkossa ja somessa. Yle Luonto jakaa videoiden lisäksi myös hienoja luontokuvia somekanavillaan.

Luonto-ohjelmia kuullaan Yle Radio Suomessa aina keskiviikkoisin klo 18-20

Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu kerran kuussa vastaamaan kysymyksiin, ja heiltä voit aina kysyä mistä tahansa luontoon liittyvästä aiheesta. Luonto-Suomen lähetyksissä muina keskiviikkoina on kullakin oma teemansa.

Uimariorava

Uimariorava saa venekyydin rantaan
Uimariorava - Toista Yle Areenassa

Oravan otti veneeseen ja videon kuvasi Muonionjoella elokuun alussa Christoffer "Koffe" Nielsen.

Tätä tapausta käsiteltiin Luontoillassa keskiviikkona 13.10. Asiantuntija Heidi Kinnunen arvelee oravan paenneen jotain ja siksi lähteneen uimaan. Oravalla kun ei muuten ole yleensä erityistä tarvetta uida.

– Syystä tai toisesta, ehkä nuori eläin, joka ei osaa arvioida etäisyyksiä, saattaa lähteä ylittämään vesistöä. Jos on tyyni päivä, veden ylitys voi tuntua helpolta ja se on mahdollistakin. Uiminen voi muuttua hyvin raskaaksi, jos tuuli yhtään nousee ja silloin orava voikin olla kuin Mikki Hiiri merihädässä. Epäilemättä orava oli aika tyytyväinen, kun uimaurakka loppui. Kauas se oli ehtinyt.

Studiossa keskusteltiin myös siitä, millainen riski uiville pikkunisäkkäille on hauki. Ari Saura mainitsi, että iso kuhakin voi napata oravan suuhunsa, ainakin vahingoittaa sitä.

- Haukien tiedetään syöneen lähes kaikkia uivia maaeläimiä. Jos vain suuhun ja mahaan sopii, niin kyllä ne kiinni käy.

Miksi orava naukuu?

Mikä oravalla on hätänä?
Orava naukuu - Toista Yle Areenassa

– Pandemia-aikaan on tullut vietettyä enemmän aikaa mökillä ja samalla on ollut aikaa tarkkailla kuistilla pyöriviä oravia. Osa on niin kesyjä, että syövät kädestäkin. Tämä kaveri söi pähkinöitä metrin päässä. Sitten sille tuli joku kohtaus. Se hyppäsi viereeni penkille ja alkoi naukua. Voi olla että se näki jotain; tässä pyörii myös haukkoja. Itse en nähnyt mitään. Videon lähetti Antti Kuivalainen ja siitä keskusteltiin Luonnonäänien illassa syyskuussa 2021.

Studiossa Juha Laaksonen kertoi, että Luontoillassakin aihetta on käsitelty. Hänen mukaansa naukuvia oravia on kuultu yllättävän vähän, mutta viimeisen vuoden aikana ehkä enemmän. Näin voimakasta ääntä hän ei ole ennen kuullut.

– On tullut arveluja, että orava on säikähtänyt vaikkapa kanahaukkaa ja shokista toivuttuaan ruvennut huutelemaan. Saattaa kuitenkin myös olla että se on joku yhteysääni, jolla viestitään. Tämä on vieläkin kuin dekkarista, pitäisi selvittää. Petoeläin voi säikäyttää, mutta orava kyllä pääsääntöisesti jähmettyy silloin paikoilleen. Olisi todella tärkeää tietää, mikä se alkutilanne on ollut, mitä tapahtuu ennen kuin orava naukuu. Luontoilta on erittäin kiinnostunut kuulemaan, jos jollain on tästä havaintoja, Laaksonen sanoo.

Kaksipäinen liero

Kaksipäinen liero löytyi lehtikompostista
Kaksipäinen liero - Toista Yle Areenassa

– Mökillä Mikkelissä meillä on suuret lehtikompostit ja olen niitä kuivana aikana kastellut. Kuinka ollakaan pari viikkoa sitten löysin tunkiolieron, josta lähtee puolesta välistä yksi pää vielä lisää. Sillä on yksi pää ja kaksi häntää tai miten nyt ajatellaan. Onko tämä normaalia vai jokin kehityshäiriö?

Videon lähetti Tuula Ritvanen.

Luonto-Suomen matoillan studiossakin häkellyttiin tästä havainnosta. Erikoistutkija Visa Nuutinen arveli, että kyseessä on jonkinlainen kehityshäiriö.

– Olen nähnyt tuhansia lieroja ja kerran olen nähnyt tällaisen tapauksen, elävänä en koskaan. Kerran olimme kentältä keränneet näytteitä ja vasta kuolleita lieroja katsellessa huomasin tällaisen yksilön. Kyseessä on harvinainen kehityshäiriö. Kiinnostavaa on, että tämä on elävä. Meidänkin tapauksessa haaroittunut pää oli takapää. Luultavasti voisi olla aika hankalaa, jos etupäitä olisi kaksi. On kiinnostavaa ajatella, että tällä siipeilevällä päälläkin täytyy olla joku aineenvaihdunta, senkin läpi täytynee mennä ruokaa.

Muurahaisen voimat

Muurahainen kuljettaa vaskitsaa
Muurahainen ja vaskitsa - Toista Yle Areenassa

– Muurahaisen voimat ja sitkeys ovat valtavat! Jonkin ajan kuluttua tuli kaksi muuta muurahaista paikalle auttamaan raahaamisessa. On siinä työtä, että saavat sen pesään ruokavarastoonsa! Videon lähetti Petri Tanskanen ja siitä keskusteltiin Luontoillassa elokuussa 2021.

Luontoillan asiantuntija Jaakko Kullberg arvioi, että videon vaskitsa on ollut jo jonkin aikaa kuolleena.

– Se on kuivunut hieman, siitä on haihtunut vettä, jolloin urakasta tulee helpompi. En olisi hämmästynyt jos se olisi jättänyt jotain viestiä kavereilleen tulla apuun.