Hyppää pääsisältöön

Ohjelmavinkit

Teksti-TV:n toimitus 1980-luvulla

Ylen Teksti-TV täyttää 40 vuotta: "Onnittelen Teksti-TV:tä kyvystä kuvata maailmaa tiivistetyn selkeästi"

Yleisradion Teksti-TV aloitti toimintansa 7.10.1981. Ensisijaisena kohdeyleisönä olivat Suomen sadattuhannet huonokuuloiset. Innostus yllätti kaikki, ja kauppiailla oli vaikeuksia täyttää laitekysyntää. Toimittaja-matkakirjailija Matti Rämö on toimittanut Ylen Teksti-TV:tä yli 20 vuotta.

Vuodelta 2021
Päivitetty 07.10.2021 11:16.

Ensimmäisenä vuonna Teksti-TV tavoitti 100 000 katsojaa. 1990-luvun alussa luku oli 700 000, ja parhaimmillaan katsojia oli 2000-luvun taitteessa yli kaksi miljoonaa, mutta vieläkin viikoittaisia käyttäjiä on lähes 1,2 miljoonaa.

Teksti-tv:n etusivu

Matti Rämö, millaista on teksti-tv:n toimittajan työ vuonna 2021?

- Olen viimeinen, joka tekee enää pelkästään teksti-tv:tä. Tärkeä osa työtäni on prosessinvalvonta, sillä Teksti-tv:n 1600:sta sivusta kaksi kolmasosaa tulee erilaisilla automatiikoilla useasta eri järjestelmästä, ja päivittäisiä sivupäivityksiä on noin 25 000.

Sivumassan suuruuden vuoksi katsojien osuus virheiden löytämisessä on tärkeä. Päivittäin kahlaan yleisöpalautetta, josta suurin osa on rakentavaa. Osa työstäni on suodattaa yhteiskunnan yleistä pahoinvointia.

Uutis- ja urheilusivut tulevat niiden toimituksista, itse vastaan muusta sisällöstä, ja etenkin 800-sivuilla teen "varsinaista" toimittajantyötä.

Erikoisosaamistani on tekstin ahtaaminen teksti-tv-ruudun mittoihin. Teen myös teksti-tv-sivupohjien grafiikkaa sekä pikselikuvia. Jokainen työpäiväni on erilainen.

Matti Rämö Yle Puheen studiossa
Kuvateksti Toimittaja Matti Rämö
Kuva: Yle

Palvelulla taitaa olla Suomessakin aika paljon käyttäjiä ja faneja?

- Teksti-TV:llä on 1,2 miljoonaa viikottaista ja lähes 800 000 päivittäistä käyttäjää. Tähän joukkoon mahtuu runsaasti intohimoisesti teksti-tv:hen suhtautuvia. Kehitysideoita tulee paljon enemmän kuin niitä voi toteuttaa. Yleinen toive on, ettei teksti-tv:n yleisilme muutu. Nopeasti muuttuvassa maailmassa pysyvät asiat ovat henkisiä ankkureita.

Teksti-tv logo YLE
Kuva: Teksti-tv logo YLE

Minkälaisena näet teksti-tv:n tulevaisuuden?

- Olen luottavainen tulevaisuuden suhteen. Teksti-TV on selviytynyt elinvoimaisena nettiaikakauden pyörteissä, sillä se tarjoaa nopeasti ajantasaista tietoa katsojien omien aikataulujen ehdoilla suodattaen esiin oleellisimman. 1980-luvulla Teksti-TV oli 20 vuotta edellä omaa aikaansa, ja se on yhä hämmästyttävän moderni tiedotusväline, jolla on oma lokeronsa mediakentässä.

Ylen teksti-tv-järjestelmä uusittiin puolitoista vuotta sitten, mikä antaa välineelle lisää käyttöikää kymmenkunta vuotta ilman suurempia investointeja. Teknologinen ympäristö, johon teksti-tv:kin kytkeytyy, muuttuu toki vauhdilla eli erilaisia reagointia vaativia tilanteita tulee.

Miten itse onnittelisit 40-vuotiasta sankaria?

- Onnittelen Teksti-TV:tä kyvystä kuvata maailmaa tiivistetyn selkeästi. Hyvin vedetty kaikki nämä vuosikymmenet. Kohti ääretöntä ja sen yli :)

Teksti-TV
Kuvateksti Urheilun teksti-tv-toimituksessa olivat puhelimet ja tv-ruudut kovassa käytössä 1990-luvulla. Puhelimessa urheilutoimittaja Juha Alanen.
Kuva: Seppo Sarkkinen
Teksti-TV

Tärkeitä Teksti-TV:n etappeja

 • 1982 pörssikurssit

 • 1983 ensimmäinen ohjelmatekstitys (ttv s. 333) Aikapoika ja mono -elokuvaan

 • 1983 toimitus saa STT:n "printterin"

 • 1983 nuorten palsta

 • 1984 lasten sivut

 • 1985 toimitus sai kannettavan puhelimen

 • 1986 sähkeuutisten tekstittäminen alkoi

 • 1988 atk-yhteydet palloiluliittoihin

 • 1989 pääuutislähetyksen (klo 20.30) tekstittäminen alkoi

 • 1991 ympärivuorokautinen testikuvalähetys, joka mahdollisti käytön myös yöllä

 • 1995 yöllinen uutisseuranta alkoi

 • 1996 Ylen Teksti-TV Internetiin

 • 2000 uutissisällöt osaksi YLE24:ää

 • 2007 uutissisällöt osaksi Yle Uutisia

YLE24
Kuvateksti Teksti-TV:n uutiset toimitettiin 2000-luvun alussa YLE24 Online -toimituksessa. Teksti-TV:n sisältö on perinteisesti koostunut eri toimitusten työstä. Ylen Teksti-TV on usein ollut uutis- ja urheilutapahtumien nopein media. Toimittajat Paavo Rytsä, Heikki Lammi ja Janne Huttunen sekä toimituspäällikkö Reija Hyvärinen.
Kuva: Seppo Sarkkinen

Teksti-TV herättää paljon muistoja

Yle Teksti-TV:n toimitus keräsi syntymäpäivän kunniaksi muistoja käyttäjiltä. Mukana oli paljon nostalgiaa, mutta moni kertoi myös moderneista tavoistaan käyttää palvelua esimerkiksi älykellon avulla:

Muisto vuodelta 2006. Euroviisulähetyksen päätyttyä piti hakea vielä vahvistus teksti-tv:n puolelta. Lordin voitto oli totta!

Pertti Vehkalahti

Yksi parhaimmista ostoksistani tänä vuonna on ollut Applen älykello, jolla voi selata Teksti-TV:tä.

Tommi

Suomen ensimmäinen jääkiekon MM-mitali 1992, ottelusta ei ollut TV-lähetystä (kai jonkun lakon takia) ja pelin etenemistä seurattiin teksti-tv:n tulospalvelusta.

Pasi Räsämäki

Lisää käyttäjien muistoja voit lukea täältä: Katsojien erityisiä ttv-hetkiä

Teksti-TV
Teksti-TV

Yle Teksti-TV 40 vuotta

Käy juhlasivustolla. Sieltä löytyvät kaikki Teksti-TV:n 40-vuotisjuhlaan liittyvät jutut.

Teksti-tv

Pikselitaitelijoiden onnittelukortteja Ylen Teksti-TV:lle

Ylen Teksti-TV:n 40-vuotisjuhla on huomioitu myös alan yhteisöissä eri maissa. Toimitukseen on lähetetty ainakin parikymmentä pikselitaiteilijoiden korttia. (TTV s. 845 - 847)

Teksti-TV

Vanhoja Teksti-TV:n ruutuja

Onneksemme Ylen Teksti-TV:n historiasta on jäänyt myös arkistoon herkkupaloja vuosien varrelta.

Polkupyöräfilosofi Rämö

Tarkkuutta ja omaperäistä luovuutta vaativan teksti-tv-työnsä vastapainoksi Matti Rämö on tehnyt polkupyörällä matkoja Euroopassa, Afrikassa ja Aasiassa ja on julkaissut matkoistaan yhdeksän kirjaa vuosina 2009–2019. Kirjoista on tehty Ylelle useita äänikirjoja:

Matti Rämö

Matin on pakko polkea

Tutustu Matti Rämön hurjiin pyöräilymatkoihin maailman eri laidoilla.