Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Mainioita kyniä, joita voi käyttää melkein mihin tahansa!

Vuodelta 2021
Mainioita kyniä, joita voi käyttää melkein mihin tahansa! - Toista Yle Areenassa

Jos olet halunnut piirtää muulle kuin lattealle paperille, voit kokeilla kyniä, jotka tarttuvat useimmille pinnoille, olivatpa ne sitten keramiikkaa, nahkaa tai kiveä. Siihen tarvitaan kyniä, joissa on vesiliukoista pigmenttimustetta.

Piirsin seinille, kun olin pieni. Se oli paljon hauskempaa kuin pelkkään paperiin tyytyminen. Ehkä siitä ei aina kiitelty, mutta luovaa se silti oli.

Sen, joka haluaa piirtää muullekin kuin lattealle paperille, kannattaa minusta kokeilla kyniä, jotka tarttuvat useimmille pinnoille, olipa pintana sitten keramiikka, nahka tai kivi tai vaikkapa musta ukulele.

Inspiroidu Havaijista

Tässä hiukan inspiraatiota havaijipaidan muodossa:

Värikäs klassikko, havaijipaita perustuu kasveihin, kukkiin, lintuihin jonkinlaisena järjestelmällisesti toistuvana kuviona. 

Kun jotain toistaa monta kertaa, oppii vähitellen ja oikeista muodoista tulee kerta kerralta hienompia. Toisin sanoen täydellistä kolmiulotteisen pinnan peittämiseen.

Ukulelestä piirrustus.
Kuvateksti Voit kokeilla ensin paperille, ennen kuin käyt ukulelen kimppuun.
Kuva: Strömsö I Juha Leskelä

Kyniä pitää ravistaa kunnolla ja kärkeä on painettava testipaperiin, ennen kuin aloittaa piirtämisen. Kärkiä on erikokoisia, ja eri värisävyjä on suuri valikoima.

Valitse muutama lehti ja kukka mukaan kuvioosi ja aloita piirtämällä eri ryhmien ääriviivat. Voit kokeilla paperille, ennen kuin aloitat valitsemasi esineen koristelemisen.

Lähikuva kädestä joka piirtää värikynällä ukulelen päällä.
Kuva: Strömsö I Juha Leskelä

Ukulelen aika

Aloita piirtämällä aiheesi viivapiirroksena, ryhmittele kukat kaksittain tai erikseen ja täytä mukaan lehtiä.

Täytä sitten pinnat valitsemillasi väreillä. Jos tausta on tumma, voit jättää muutaman viirun maalaamatta, niin aihe sulautuu paremmin osaksi pohjaväriä/materiaalia. Saadaksesi lehtiin volyymiä, anna kynänjäljen kuivua välillä kunnolla, ennen kuin täydennät toisella värillä saadaksesi kuvaan syvyyttä.

Täytä koko pinta reunoihin asti. Käytä mielellään pientä, usein toistuvaa aihetta, joka sitoo koko kuvion yhteen.

Ukulele värikkäällä kuviolla on ripustettu seinälle.
Kuva: Strömsö I Juha Leskelä