Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Vala rännikaivo ja pidä talon perustukset kuivana, kun sataa kaatamalla

Vuodelta 2021
Vala rännikaivo ja pidä talon perustukset kuivana, kun sataa kaatamalla - Toista Yle Areenassa

On tärkeää johtaa hulevesi pois talosta ja perustuksista, ja tilanne on paras, kun sen on tehnyt lisäksi siististi.

Talon perustukset voivat parhaiten, kun ne ovat mahdollisimman kuivat. Kun sataa oikein paljon, vettä voi tulla 4 mm tunnissa, mikä vastaa neljää litraa neliömetrille. Jos kattopintaa on 200 neliötä, vettä tulee 800 litraa tunnissa. Se on siis melkein kuutio vettä, jonka pitää tulla alas rännien kautta, ja silloin on tärkeää olla hyvä sadevesijärjestelmä, joka vie sadeveden pois talosta ja perustuksista.

Hulevesijärjestelmistä on olemassa sääntöjä ja sertifikaatteja. On testattuja ja hyväksi havaittuja tuotteita. Teknisesti vesien johtaminen pitää tehdä tietyllä tavalla kunnan tai kaupungin kanssa yhteisymmärryksessä riippuen siitä, miten hulevesijärjestelmä on rakennettu juuri siellä, missä asut.

Hulevesikaivo.
Kuvateksti Kun valetaan, täytyy ensin rakentaa muotti. Muotti on rakennettu vesivanerista.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Vala kaivo, joka sopii ympäristöön

Itsevalettuja kaivoja koskevat samat säännöt kuin tehdasvalmisteisiakin sadevesijärjestelmiä. Niitä täytyy pitää silmällä, puhdistaa pois lehdet ja ruohot, tarkistaa putket ja liitokset sekä se, että vesi valuu pois niin kuin pitääkin, siis ihan normaalia ”pidä huolta talostasi” -mentaliteettia.

Hulevesikaivo.
Kuvateksti Itse valettu kaivo sopii usein ympäristöön paremmin kuin muovinen.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Nurmikko, sora ja luonnontilainen maa voi sitoa ja luovuttaa suuria vesimääriä, mutta alue, josta suuri osa on laatoitettu tai asvaltoitu, kuten kaupungeissa, rasittaa hulevesijärjestelmää kovasti sateella. Kun 200 neliön katto kokoaa 800 litraa vettä tunnissa, voi ymmärtää, että taajama-alueilla on huolehdittava valtavista vesimääristä sateella.

Kaiken on toimittava maan alla

Infrastruktuuri on mielenkiintoinen, niin monen asian on toimittava. Pidämme itsestään selvänä asiana monen sellaisen asian toimintaa, jota emme ehkä näe tai jonka olemassaolosta emme ole tietoisia. Hulevesijärjestelmä on yksi sellainen.

Nostan hattua niille, jotka taitavasti suunnittelevat ja pitävät kunnossa infrastruktuuriamme, varsinkin kaupungeissa, joissa se on pääosin maan alla, missä korkeuserot ovat suuret ja missä on syviä maanalaisia pysäköintihalleja ja erilaisia kellareita, jotka täyttyisivät muuten rankkasateella kokonaan.

On tärkeää pitää vesi poissa talosta ja perustuksista, joko pienellä tai suurella hulevesijärjestelmällä, ja paras on tilanne, jos sen saa lisäksi tehtyä siististi.

Hulevesikaivo.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä