Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Aronia antaa ruoalle väriä ja täyteläistä makua – kokeile aronialla maustettua pekonibroileria

Vuodelta 2021
Annos valmista aroniamarinoitua kanaa
Kuva: Carina Ahlskog/YLE

Yllätä ruokailijat todellisella väripommilla. Aronian täyteläisyys korostaa ruoan makuja. Marjanviljelijät Gallina ja Jan-Ole Sandås valmistavat terveellisellä syysmarjalla maustettua mehevää broileria.

Monet pitävät aronian marjoja hieman karvaina ja kitkerinä. Jos ne saavat kuitenkin kypsyä ensimmäisiin pakkasiin asti, niistä tulee makeampia. Aroniasta saatava mehu on täyteläisen ja voimakkaan makuista, ja sen tanniinit tuovat mieleen punaviinin.

Marjanviljelijät Gallina ja Jan-Ole Sandås on aronianviljelyn pioneereja Suomessa. Viljelmien lisäksi heillä on myös mehustamo, jossa he puristavat marjoistaan mehua. Nyt he valmistavat tulisen hedelmäistä broileria, jossa aronia pääsee pääosaan, sekä helppotekoista aroniahyytelöä.

Aroniamarinoitua kanaa tarjoiluastiassa
Kuva: Carina Ahlskog/YLE

Aroniamarinoitu broileri Uffe’s kitchen -blogia mukaillen

Ainekset:

1 rkl aroniajauhetta

1 rkl luumusosetta

1 rkl sambal oelek -chilitahnaa

1 tl currya

400 g broilerin rintafileitä

150 g pekoniviipaleita

voita voiteluun

3 pientä purjosipulia

2–3 valkosipulinkynttä

oliiveja

1 dl kermaa

Marinadi:

1 ½ dl aroniatäysmehua

½ dl soijakastiketta

Tee näin:

  1. Yhdistä aroniajauhe, luumusose, sambal oelek ja curry tasaiseksi maustetahnaksi.

  2. Tee broilerin rintafileisiin viiltoja ja täytä viillot maustetahnalla.

  3. Yhdistä aroniatäysmehu ja soijakastike marinadiksi.

  4. Kääri pekoniviipaleet maustettujen rintafileiden ympärille, laita fileet marinadiin ja anna maustua hetki.

  5. Paista rintafileitä paistinpannulla, kunnes niiden pinta on hieman rapeutunut, ja aseta ne voideltuun uunivuokaan.

  6. Leikkaa purjosipulit ja valkosipulinkynnet reiluiksi paloiksi. Lisää ne ja oliivit uunivuokaan ja kaada joukkoon marinadi ja kerma.

  7. Paista rintafileitä 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja vihersalaatin kera.

Aroniahyytelöä lasisessa tarjoiluastiassa
Kuva: Carina Ahlskog/YLE

Aroniahyytelö

Ainekset:

1 l aroniatäysmehua

½ l omenamehua

1,5 kg hillosokeria

Tee näin:

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja keitä 10 minuuttia. Kaada kuuma hyytelö puhtaisiin ja lämpimiin purkkeihin. Anna jäähtyä ja hyytyä vuorokauden ajan. Hyytelö sopii mainiosti monenlaisten ruokien lisukkeeksi sekä juustotarjottimelle. Tarjoa tällöin aroniatäysmehua alkoholittomana vaihtoehtona viinille.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä