Opi käyttämään aroniaa – näin poimit unohdetut terveysmarjat ja säilytät niiden vitamiinit

Aronian marjoja pidetään karvaina, kitkerinä ja myrkyllisinä. Neuvomme nyt, kuinka saat sadosta runsaamman ja marjoista makeampia.
Aronia on yksi vähiten käytetyistä puutarhamarjoistamme, vaikka se on yksi terveellisimmistä marjoistamme. Aronian marjoja pidetään liian karvaina tai suorastaan myrkyllisinä, mutta oikeaan aikaan poimittuina ne maistuvat täyteläiseltä ja sopivat hyvin monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin.
Viljelijäpariskunta Gallina ja Jan-Ole Sandås ovat laajamittaisen aronianviljelyn pioneereja Suomessa. He jakavat meille nyt aroniatietouttaan.
Älä stressaa sadonkorjuusta
Loppusyksy on paras aika korjata aroniasato. Marjat saavuttavat täyden makeutensa vasta syyskuun lopussa tai lokakuun alussa.
– Aronian marjat vaativat runsaita syyssateita turvotakseen ja makeutuakseen kunnolla, Gallina sanoo.
Marjat muuttuvat vielä makeammiksi, jos pakkanen puraisee niitä tai jos ne pakastaa ennen käyttöä.
– Kun linnut alkavat syödä pihlajanmarjoja, on aronian marjojen poimimisen aika. Se on hyvä muistisääntö. Kun linnut ovat syöneet pihlajanmarjat, seuravana vuorossa ovat yleensä aronian marjat, Jan-Ole sanoo.
Purista mehuksi tai syö tuoreena
Jos haluaa säilyttää mahdollisimman suuren osan marjojen vitamiineista ja antioksidanteista, marjat on hyvä syödä sellaisenaan. Kuori maistuu kuitenkin hieman kitkerältä, joten jos mausta haluaa makeamman, marjoista kannattaa puristaa mehua.
– Aronian marjat maistuvat ehdottomasti parhaalta mehuksi puristettuina. Mausta ei tule lainkaan yhtä täyteläinen, jos niistä esimerkiksi keittää mehua, Jan-Ole sanoo.
Mehuksi puristamalla saa myös talteen enemmän vitamiineja ja antioksidantteja.
– Aronian marjat sisältävät runsaasti vitamiineja ja antioksidantteja, emmekä halua tuhota niitä, Gallina sanoo.
Aroniamehu muistuttaa punaviiniä
Mehua voi käyttää hyvin ruokajuomana, ja täyteläisen makunsa ansiosta se sopii yhteen monenlaisten ruokien kanssa.
– Aronian marjat sisältävät runsaasti tanniineja, ja mehu muistuttaa melkein hieman punaviiniä. Aronian voi myös hyvin yhdistää muihin makuihin, sillä se ei ole hallitseva, Gallina sanoo.
Jan-Ole ja Gallina Sandås jakavat Strömsön-vierailullaan muutaman suosikkireseptinsä, kuten aroniamarinoitu broileri aroniahyytelöllä ja kauraiset aroniapallot.
Kuivata kuori jauheeksi
Ruoanlaitossa he käyttävät usein myös aroniajauhetta. Sitä he valmistavat mehustamisesta jäljelle jääneistä hedelmälihasta ja kuoresta.
– Kuoressa on valtavasti kivennäisaineita, eikä niitä kannata heittää pois, Jan-Ole sanoo.
– Kivennäisaineiden vuoksi jauheesta tulee hieman suolaista, joten ripotan sitä monesti paistetun kananmunan päälle, se on niin kauniin väristä. Olen sirotellut sitä myös popcorneihin, Gallina vinkkaa.
Helppo kasvattaa omassa puutarhassa
Aronianviljely sopii mainiosti pohjoiseen ilmastoomme. Aroniapensaat selviytyvät ongelmitta pitkistä kuivista kesistä, marjoista puolestaan tulee maukkaampia ja antioksidanttipitoisempia pitkien valoisten kesäpäivien ansiosta.
– Tauteja esiintyy harvoin, ja vettä sataa aina riittävästi, jotta marjat kypsyvät kunnolla. Lisäksi yksi pensas antaa runsaan sadon usean vuoden ajan, joten se on hyvä sijoitus monella tapaa, Gallina sanoo.
– Varmista vain, että hankit marja-aroniaa. On olemassa myös pihlajan runkoon vartettua koristearoniaa, jonka marjat maistuvat huomattavasti karvaammilta, Jan-Ole sanoo.