Hyppää pääsisältöön

Ylen vastaukset

Yle vastaa: Uutisjuttujen leikkauskohdissa käytetään välikuvia

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä kirjoitus on lähetetty Savon Sanomiin 8.10.21.

Antti Vuorela ihmetteli mielipidekirjoituksessaan (Savon Sanomat 6.10.), miksi Ylen tv-uutislähetyksessä 1. lokakuuta on hetken ajan kuvattu haastateltavan käsiä eikä kasvoja. 

Pisteet katsojalle tarkasta lähetyksen seuraamisesta! Kyse on tilanteesta, jossa haastateltavan puhetta on leikattu keskeltä ja tuo leikkauskohta on kuvitettu välikuvalla. Tämä on tavallinen käytäntö, koska uutislähetyksissä nähtävät jutut eivät ole suoria vaan ennalta leikattuja. Haastateltavaa saatetaan kuvauksissa haastatella vaikka viisi minuuttia, mutta juttuun mahtuvat vain olennaisimmat lauseet, muutamat tai kymmenet sekunnit. Tyypillistä tv-kerronnalle on myös se, että lausuntojen alkua tai loppua kuvitetaan hetki päälle. 

Tässä tapauksessa välikuvaksi oli valittu noin sekunnin mittainen kuva haastateltavan sormista. Eli kuvattiin samaa puhujaa, jotta irrallinen kuva ei veisi katsojan mieltä muualle itse jutun vakavasta aiheesta.

Petri Kejonen
Ylen tv- ja radiouutisten vastaava tuottaja