Hyppää pääsisältöön

Draama

”Miehet voi olla minkälaisia vaan, ja se on ok” – Uusi sarja Velikullat pureutuu miesmuotin ahtauteen komedian keinoin

Vuodelta 2021
Velikullat komediasarjan päähenkilöt Santtu ja Miksu katsovat Helsingin karttaa
Kuvateksti Velikullat -sarjan päähenkilöt Santtu (Juho Uusitalo) ja Miksu (Otto Henrikson) muuttavat Parkanosta Helsinkiin.
Kuva: Veikko Timonen

@areena.stories Instagram-tilillä esitettävän Velikullat komediasarjan ohjaajat Johan-Sebastian Rintala ja Sebastian Granskog toivovat sarjan muistuttavan, että miehet voivat olla hölmöjä, herkkiä, epävarmoja ja tunteellisia.

Miltä tapahtuu, kun kaksi parkanolaista ystävystä muuttaa pikkupaikkakunnalta pääkaupungin vilskeeseen? Sarjan päähenkilöitä Miksua (Otto Henrikson) ja Santtua (Juho Uusitalo) odottavat monet uudet haasteet mm. vegaaniruoan, metropysäkkien ja viherkasvien maailmassa. Muutosten keskellä molemmilla on kuitenkin aiempaa enemmän tilaa tutkia omaa identiteettiään.

Velikullat -sarjan näyttelijät Otto Henrikson ja Juho Uusitalo, sekä ohjaajat Johan-Sebastian Rintala ja Sebastian Granskog.
Kuvateksti Velikullat -sarjan näyttelijät Otto Henrikson (takana vasemmalla) ja Juho Uusitalo, sekä ohjaajat Sebastian Granskog (edessä vasemmalla) ja Johan-Sebastian Rintala.
Kuva: Veikko Timonen

Yhdeksänosainen komediasarja Velikullat pohjautuu vahvasti tekijöiden omiin kokemuksiin. Rintala on kotoisin Parkanosta ja muuttanut Helsinkiin nelisen vuotta sitten. Hän on iloinen, että on päässyt hyödyntämään kirjoittamisessa omia muistojaan Helsinkiin muuttamisesta.

- Väittäisin, että pikkukaupungeissa miehen malli ja jonkinlainen ’miehet ei puhu, itke tai pussaa’ -ajatus käsitteenä on edelleen olemassa tai ainakin paljon vahvempi, kuin mitä se on isommissa kaupungeissa, Rintala pohtii.

Helsinki tarjoaa parkanolaisille Miksulle ja Santulle mahdollisuuden löytää itsensä uudelleen. Uudessa paikassa he voivat olla mitä vain, sillä kukaan ei tunne heitä entuudestaan.

Samaistumista ja itselle nauramista

Velikullat käsittelee komedian keinoin miesten oletettuja rooleja sekä nykyistä miesmuotin ahtautta. Sarjan ydinsanoma on se, että miehuutta on yhtä monenlaista kuin on miehiäkin.

- Miehet voivat olla hölmöjä ja herkkiä, seksuaalisesti mitä vaan. Epävarmoja, rakastavia ja tunteellisia. Itse asiassa miehet voivat olla mitä vaan, ja se on täysin ok, Granskog toteaa.

Velikullat sarjan kuvaukset käynnissä. Ohjaaja katsoo monitorista miltä kohtaus näyttää.
Kuvateksti Käsikirjoitettu teksti muuttuu ja kehittyy kuvauksissa näyttelijöiden tulkinnan kautta uuteen suuntaan.
Kuva: Veikko Timonen
Velikullat sarjan kuvaukset käynnissä. Näyttelijät Miksu (Otto Henrikson) ja Santtu (Juho Uusitalo) Metroasemalla.
Kuvateksti Miksu (Otto Henrikson) ja Santtu (Juho Uusitalo) Velikullat -sarjan kuvauksissa.
Kuva: Veikko Timonen

Velikullat tarjoaa paitsi nuorille miehille tilaisuuden nauraa yhdessä hahmojen kanssa, myös näkökulmia ulkopaikkakuntalaisuuteen. Parhaimmillaan katsoja voi jäädä kiinni myös omista stereotyyppisistä ajatusmalleistaan. Epävarmuudet ja herkkyys kuultavat roolihahmoista, mutta komedian kepeys säilyy läpi jaksojen.

- Meidän pitää kaikkien osata nauraa itsellemme, Granskog muistuttaa.

ELO Film School tekemisen mahdollistajana

Rintala ja Granskog tutustuivat toisiinsa Aalto Yliopiston ELO Film School:issa, jossa he aloittivat opinnot samana vuonna.

- Pian huomattiin, että meillä on ällöttävän paljon yhteistä. Meillä on jopa sama nimi, Granskog nauraa.

Kummalakaan ohjaajista ei ennen opintoja ollut juurikaan kokemusta elokuvien tekemisestä, vaikka palo tarinankerrontaan ja kirjoittamiseen oli kulkenut mukana läpi elämän. Granskog ehti tehdä kymmenen vuotta töitä media-alalla, ennen kuin kolmenkympinkriisi sai hänet hakeutumaan elokuvien tekemisen pariin.

- En uskonut koskaan pääseväni sisään. Mutta näköjään mikä vain on mahdollista!

Velikullat sarjan ohjaajat Johan-Sebastian Rintala ja Sebastian Granskog
Kuvateksti Granskog (oik.) opiskelee ELO:ssa käsikirjoittamista, Rintala tuottamista.
Kuva: Veikko Timonen
Velikullat komediasarjan kuvausryhmä kuvauksissa
Kuvateksti Velikullat -sarjan tuotantoryhmä koostui pitkälti Rintalan ja Granskogin koulukavereista.
Kuva: Veikko Timonen

Granskog opiskelee käsikirjoittamista, Rintala tuottamista. Myös Rintalasta tuntuu uskomattoman hienolta, että vain kahden vuoden opiskelun jälkeen on mahdollista jo tehdä sellaisia projekteja, joita ihmiset oikeasti pääsevät katsomaan.

- Uskon, että ilman ELO:a tästä Velikullat-projektista ei olisi koskaan tullut mitään, Rintala toteaa. Elokuvatuotannon oppien lisäksi ELO:ta saadut elokuva-alan kontaktit ovat tärkeä osa koulutusta. Koko Velikullat-sarjan tuotantoryhmä koostuikin pitkälti Rintalan ja Granskogin koulukavereista.

Elokuvanteko on ryhmätyötä

Granskog kertoo, että yleensä kirjoittamisvaiheessa mielessä pyörii vahva kuva siitä, millaiset hahmot, kuvat ja repliikit sarjan maailman täyttävät. Hienointa ja samalla pelottavinta olikin ensimmäinen kuvauspäivä, kun kaikki alkoi muuttua ja kehittyä työryhmän ja näyttelijöiden tulkinnan kautta uusiin suuntiin.

- Loppujen lopuksi elokuvanteko on aina ryhmätyötä, hän muistuttaa.

Ensimmäiseksi yhteiseksi projektiksi Velikullat sujui molempien ohjaajien mielestä mainiosti.

- Meillä oli hemmetin hauska ja osaava työporukka ja uskon, että se näkyy myös lopputuloksessa, Rintala arvioi.

Velikullat Instagramissa @areena.stories -tilin IG-tv:ssä!

@areena.stories

@areena.stories julkaisee Instagramiin tuotettuja draamasarjoja ja pilotteja sekä nostaa esiin Yle Areenan sisältöjä.

@areena.stories -sisällöissä keskitytään erityisesti uusien ja nuorten draamantekijöiden teoksiin. Aiemmin tilillä on nähty muun muassa chattidraamoja, kantaaottavia sarjakuvia sekä Instagramin omia ominaisuuksia hyödyntäviä komediasarjoja.

Lisätietoja Hyppe Salmi, vastaava tuottaja Yle Draama, hyppe.salmi@yle.fi

Seuraa @areena.stories -tiliä Instagramissa!