Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Hammaslääkäri-ilta

Päivitetty 20.10.2021 10:04.
Olli Haapakangas hammaslääkärissä.

Jaa kanssamme rakkain (tai raastavin) muistosi, joka liittyy hammaslääkäriin!

Mikä on pieni ja huomaamaton, mutta kellistää karuimmankin jörön? Kipeä hammashan se on. Karies eli hammasmätä on maanviljelyksen mukanaan tuomia vitsauksia, mutta hammashuolia inehmoilla on ollut ennenkin sitä - kulumisia, lohkeamisia, infernaalista kipua.

Suomalaisen hammashoidon tarina on menestys-sellainen. Enää ei tekohampaita anneta rippilahjaksi, vaan hampaat pysyvät vormussa lempeän, mutta päättäväisen valistuksen sekä jatkuvan hoitamisen avulla. Kukapa voisi unohtaa kouluhammashoitajan ohjeet, lorut, tarrat ja kiiltokuvat, bakteeri- ja peikkotarinat? Niiden jälkeen ei tarvinnut arvailla, kenen joukoissa halusi seistä, hyvä- vai huonohampaisten.

Hammaslääkärikäyntejä on jännitetty ja pelätty, folkloristiikka on pullollaan kauhukertomuksia. Kieltämättä hammasporan käyntiääni on sieltä ärsyttävimmästä päästä. Mutta varmasti sijaa on myös positiivisille hammaslääkäritarinoille - onhan juurihoitojen tai oikomisten jälkeen olo kuin maratonin juosseella. Ei uusiksi ainakaan ennen ensi vuotta!

Kerro muistosi Hammaslääkäri-iltaan, sen tarinat poraavat suoraan hermoosi tiistaina 19.10. klo 18! Ohjelman toimittaa hammaskivitehtaan mainospoika Olli Haapakangas.

Kuuntele: Hammaslääkäri-ilta, osa 1
Kuuntele: Hammaslääkäri-ilta, osa 2

Muokattu 20.10.2021: Lomake poistettu ja kuuntelulinkit lisätty.