Kokeile Raj Bharatin uppopaistettua intialaista tuorejuustoa – monikäyttöinen kumppani intialaisessa keittiössä

Miltä kuulostaisi herkullinen intialainen tuorejuusto, jonka voi maustaa omien mieltymysten mukaan? Juusto uppopaistetaan, minkä jälkeen sen voi pakastaa ja käyttää sellaisenaan monenlaisissa ruoissa.
Raj Bharat opiskeli sähköinsinööriksi mutta vaihtoi alaa, ja hänestä tuli itseoppinut kokki. Nyt hän on työskennellyt kokkina 30 vuotta, ja hän viihtyy työssään yhä. Raj pyörittää yhtä Pietarsaaren vanhimmista ravintoloista.
Paneer (intialainen tuorejuusto)
Ainekset:
3 l täysmaitoa
2 ½ dl vettä
1 ¼ dl sitruunamehua, valkoviinietikkaa tai sitruunahappoa
suolaa maun mukaan
Tee näin:
1. Kiehauta täysmaito kattilassa ja ota kattila liedeltä. Anna jäähtyä hieman.
2. Yhdistä vesi ja sitruunamehu ja kaada seos maidon joukkoon samalla hitaasti sekoitellen, kunnes maito juoksettuu.
3. Anna seoksen jäähtyä 30 minuuttia.
4. Vuoraa siivilä ohuella kankaalla, esimerkiksi harsokankaalla, ja kaada juustoseos siivilään.
5. Huuhtele seosta kylmällä vedellä, jotta hapan maku poistuu. Kun kaikki vesi on valunut pois, kierrä kangas nyytiksi niin, että juustosta tulee pyöreä.
6. Nosta kankaaseen kääritty juusto lävikköön. Aseta kankaan päälle painoksi sopiva esine, esimerkiksi vedellä täytetty kattila. Anna seistä 2–3 tuntia, kunnes kaikki neste on puristunut ulos. Tämän jälkeen voit myös laittaa juuston muutamaksi tunniksi jääkaappiin, jotta se kiinteytyy.
7. Ota juusto kankaasta ulos ja leikkaa se haluamasi kokoisiksi paloiksi, esimerkiksi isohkoiksi kuutioiksi.
Juusto säilyy muutaman vuorokauden jääkaapissa. Runsaassa öljyssä paistettuna tai uppopaistettuna juuston voi myös pakastaa, jolloin sitä voi ottaa sulamaan tarpeen mukaan. Juusto sopii esimerkiksi broileri- ja kasvisruokiin, kuten palak paneeriin (intialaiseen pinaatti-juustokastikkeeseen) ja shahi matar paneeriin (intialaiseen kermaiseen herne-juustopataan). Juusto lisätään ruokiin juuri ennen tarjoilua.