Ota varaslähtö syyskylvöillä, niin saat satoa aikaisemmin ensi kesänä

Syksyllä ennen kuin puutarha menee talvilevolle, voi tehdä kaikenlaista valmistellakseen tulevaa kasvukautta. Kun korjaamme syksyllä satoa, otamme pois juuret ja kasvikset ja näin mikroeliöstö menettää suuren osan ravinnostaan. Siksi meidän pitää antaa sille lisää ”ruokaa” yläkautta.
Strömsön keittiöpuutarhassa ruokimme maata 3–5 cm kerroksella kompostimultaa sadonkorjuun jälkeen. Näin teemme kasvimaasta ihanteellisen viljelyalustan ensi kevääksi. Maaperän työläiset, mikro-organismit, jatkavat työntekoa pitkälle loppusyksyyn ja jopa talvella uudessa mullassa.
Niinpä meidän maanpinnan yläpuolellakaan työskentelevien ole syytä lopettaa töitä vain koska kesä on ohi. Voi nimittäin ottaa varaslähdön kevääseen kylvämällä joitakin lajikkeita syksyllä. Syyskylvön ansiosta varsinkin sellaiset siemenet, joilla on pitkä kehittymisaika, pääsevät käyntiin aikaisemmin, kuin jos ne kylväisi maahan vasta maan lämmettyä keväällä.
Siemenet odottavat maassa kevättä
Yksi syyskylvöjen suurimmista eduista on, että siemenet itävät aikaisemmin keväällä. Siten satoa saa aikaisemmin ja kasvimaata on mahdollisuus käyttää tehokkaammin hyväksi. Lisäksi työt saa jaettua pidemmälle aikavälille, eikä kaikkea tarvitse kylvää keväällä. Ei ole tarkoitus, että siemenet itävät syksyllä, vaan niiden on vain tarkoitus odottaa maassa kevättä.
Syyskylvön riskinä on, että maaperä kastuu liikaa ja siemenet mätänevät sen sijaan, että ne jäätyisivät. Älä siis kylvä liian aikaisin, vaan odota, että maa on kylmä. Syyskylvön ajankohta vaihtelee riippuen siitä, missä asuu. Maan pohjoisimmissa osissa syyskylvöt tehdään aikaisemmin kuin eteläisissä osissa. Odota mielellään yli ensimmäisten yöpakkasten tai noudata siemenpussin ohjeita.
Valmistele maa haraamalla se tasaiseksi ja poistamalla mahdolliset rikkaruohot. Jos maa on jäässä, siemenet voi peittää mullalla tai hiekalla, että ne pysyvät paikoillaan talven yli.
Jos kylvää tiheämpään kuin ohjeissa sanotaan, pitää harventaa keväällä ja kesällä, ja jos kaventaa rivinväliä, se voi vaikuttaa kilpailuun ravinteista rivien välillä, joka vuorostaan saattaa vaikuttaa kasvuun ja satoon.
Monet vihannekset ja yrtit siementävät luonnostaan syksyllä, mikä tekee syyskylvöstä aika itsestään selvää, mutta kaikki kasvikset ja mausteet eivät silti sovellu kylvettäväksi syksyllä. Tietysti on mahdollisuus, että kesäkurpitsan siemenet talvehtivat kompostissa ja itävät keväällä, mutta varmuudeksi kannattaa kuitenkin valita tarkasti, mitä kylvää.
Kylvämme porkkanaa, palsternakkaa, mustajuurta ja kaurajuurta
Jatkuvasti kehitetään uusia lajikkeita, jotka antavat satoa nopeammin, joissa on kuljetusta helpottava paksumpi kuori tai jotka soveltuvat muuten ammattiviljelyyn ja massatuotantoon. Muun muassa tämä on johtanut valitettavasti siihen, että monet vanhat, luotettavat, kestävät ja vastustuskykyiset lajikkeet ovat jääneet pois. Monilla siemenfirmoilla on nykyisin siemenluokkia näille vanhoille lajikkeille, joilla on usein merkintä “perinnelajike” tai “heirloom”.
Perinnelajikkeet sopivat erinomaisesti harrastusviljelmille, ja ne kannattaa säilyttää monimuotoisuuden ja tulevaisuuden vuoksi. Kannattaa tietenkin perehtyä eri lajikkeisiin, ennen kuin päättää, mikä sopii omiin tarpeisiin parhaiten. Strömsössä päädyimme porkkanaan, palsternakkaan, mustajuureen ja kaurajuureen.
Porkkana
Kylvimme ‘St. Valery’ -lajiketta, joka on 1800-luvulta ja antaa isoja, hyviä ja varastointia kestäviä porkkanoita.
Toinen perinnelajike ‘Amsterdam’ on varhainen kesäporkkana, jonka voi mielellään kylvää syksyllä. ‘Early Nantes’ on yksi varastoitavaksi soveltuva lajike ja ‘Lontoon tori’ on kiitollinen, helppohoitoinen ja erittäin hyvä ja mehukas lajike.
Palsternakka
Palsternakka, jota kylvimme, on myös vanha lajike, jonka nimi on ‘Halblange Weiss’. Se on luotettava, kestävä ja terve.
Mustajuuri
Mustajuuri on myös vanha perinnelajike 1800-luvulta ja yksi vähemmän tunnetuista mutta silti hienoimmista juureksistamme. Siihen tulee mustat, tasaiset, vitamiinipitoiset juuret, jotka maistuvat erinomaisilta. Käytetään kuin parsaa, keitoissa ym.
Kaurajuuri
Kylvimme myös kaurajuurta 'Mammoth Sandwich Island'. Se on mielenkiintoinen ja kestävä perinnelajike 1800-luvun lopulta. Sen pitkät, vaaleankeltaiset juuret maistuvat erinomaisilta höyrytettyinä voin kanssa, pataruoissa ja kasvisgratiineissa tai uunissa paahdettuina.
Muita syyskylvöön soveltuvia kasveja:
valkosipuli
lehtipersilja ja juuripersilja
nauris
tilli
ruohosipuli
sipuli (siemenestä)
salaatti
retiisi
retikka
Talvi antaa valkosipulille kynnet
Valkosipuli istutetaan normaalisti syksyllä, koska kylvösiemen tarvitsee kylmän kauden voidakseen kehittyä ihanteellisesti. Jos haluat valkosipulin, jossa on kynsiä, tarvitaan nimittäin kylmä kausi. Jos kuitenkin haluat kylvää valkosipulin keväällä, voit panna kynnet kylmään muutamaksi viikoksi ennen kuin pistelet ne maahan.
Kylvä valkosipulinkynnet 10–15 cm välein ja vähintään 20 cm:n rivivälein. Istutussyvyys on noin 2–3 kertaa kynnen korkeus. Kynnen “tylppä” kova osa (juuri) pannaan alaspäin. Kynnen pienestä terävämmästä kärjestä alkaa kasvaa lehdet.