Hyppää pääsisältöön

YleX

Kommentti: Haluan nähdä hallituksen ja musiikkialan vakavina ankeassa auditoriossa, en kilistelemässä juhlajuomaa ja yhteislaulamassa Instagramissa

Päivitetty 14.10.2021 12:43.
Sanna Marinin instagram kuva Kesärannan asunnon edessä kollaasissa.
Kuvateksti Pääministeri Sanna Marinin musiikkialalle järjestämä tilaisuus synnytti keskustelua, kun OKM linjasi kulttuurialan valtionrahoituksen leikkaamisesta.

Emme pääse sosiaaliselta medialta pakoon, mutta sen ei tarvitse vaikuttaa kaikkeen politiikkaan, sanoo YleX:n musiikkitoimittaja Pinja Porvari.

“Naisvoimaa” luki pääministeri Sanna Marinin sunnuntaina julkaisemassa videossa, jossa Alma, Diandra, Sanni ja Ilta lauloivat kappaletta Paha poika. Kesärannassa pidetty tilaisuus näytti skumppalaseineen ja riemullisine pianoesityksineen pääministerin omalta Vain elämää -erikoisjaksolta.

Tästä vain on hankala repiä koko perheen viihdettä.

Marin oli kutsunut pääministerin asuntoon joukon kotimaisia poptähtiä ja musiikkialan toimijoita. Tarkoitus oli keskustella musiikkialan tulevaisuudesta. Paikalla olivat myös tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sekä eduskunnan musiikkiverkoston puheenjohtaja Ilmari Nurminen.

Ongelma ei ollut musiikkialan kyläilyssä vaan siinä, millaiseksi tilaisuus paljastui. Virallisen, strukturoidun keskusteluosuuden sijaan oli hetken vapaata verkostoitumista, jonka keskeytti musiikkiesitysten ja yhteislaulun kimara. Illallispöydässä merkittävää dialogia pystyivät käymään vain he, jotka sattuivat istumaan ministerien tai heidän erityisavustajiensa vieressä.

Paikalla olleen Manage Me -manageriyhtiön operatiivisen johtajan Tina Jukaraisen mukaan kulttuuriministeri Kurvinen painotti lyhyessä puheessaan digitalisoitumista ja uusia innovaatioita. Jukarainen peräänkuulutti Instagram-julkaisussaan sen sijaan biisintekijöiden ja -esittäjien työnteon tukemista. Ilman kappaleita kun ei ole sisältöä, jota uusilla jakelualustoilla julkaista.

Kritiikissä toistuneita sanoja olivat hyväksikäyttö ja pettymys.

Paikalle kutsutuista poptähdistä suurin osa oli Warner Music Finlandin tai sen yhteistyökumppaneiden isoja artisteja. Yksipuolisuus toistui artistien edustamissa genreissä, kun esimerkiksi metalli- ja taidemusiikin edustajia ei tilaisuudessa näkynyt. Moni kysyi lisäksi Instagramissa, miksi paikalla eivät olleet alan ahdingon suurimmat sanansaattajat, kuten Vesala, Antti Tuisku tai Mikko Kosonen. Kritiikissä toistuneita sanoja olivat hyväksikäyttö ja pettymys.

Merkittävä osa kulttuurialan työntekijöistä ei ole kyennyt tekemään työtään viimeisen reilun 18 kuukauden aikana. Kun kyseessä on alan laajamittainen amputaatio, ei Instagram-tarinoihin taltioitu pr-kestitseminen kuohuvineen ja "naisvoimineen" ole millään lailla riittävää. 

Sanna Marin kuvakollaasin keskellä, jossa on artisteja kuten Sanni, Vesala, Antti Tuisku, Abreu ja Tuure Boelius.
Kuvateksti Sanna Marin kutsui musiikkialan vaikuttajia Kesärantaan.

Lisää vaikeaa keskustelua

Tiistaina opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti, että kulttuurialalta leikataan 18,4 miljoonaa euroa. Somekestit saivat inhottavan jälkimaun.

Opetusministeri Li Andersson ilmoitti heti Twitterissä, että vasemmistoliitto on esittänyt kulttuuriin kohdistuvien leikkausten perumista lisätalousarvion kautta. Torstaiaamuna Marin twiittasi, että myös Sdp haluaa perua kulttuurileikkaukset.

Sony Music Finlandin markkinointijohtaja Jannika Nyqvist kirjoitti Instagram-tarinoissaan, että hän oli kysellyt uuden istunnon perään. Keskiviikkona Marinin avustaja vastasi, että virallisen, tiiviimmän kokoonpanon keskustelun ja mahdollisen laajemman istunnon valmistelu on aloitettu. Siitä, oliko valmistelu vain reaktio kohuun tai toteutuvatko kyseiset suunnitelmat, on vielä vaikea sanoa mitään.

Emme tarvitse hallitukselta yhteiskuvia, tarvitsemme asiantuntemusta ja aitoja mahdollisuuksia.

Jos ja kun jatkokeskustelutilaisuuksia tulee, haluan nähdä ministerit ja musiikkialan toimijat mieluummin ankeassa auditoriossa keskustelemassa aiheesta perusteellisesti ja suorasti. Ilman hallituksen somettamista ja hyvän olon fiiliksiä. Haluan vaikeaa keskustelua, josta kukaan ei nauti, mutta joka tekisi jokaiselle hyvää.

Paikalla tulisi olla monipuolisesti aiheeseen perehtyneitä toimijoita, jotka ovat pitäneet musiikkialan tilannetta aktiivisesti esillä. Kutsunsa ansaitsevat myös ihmiset, joita leikkaukset erityisesti kurittavat: teknikot, roudarit, taustamuusikot, apurahoista riippuvaiset marginaaliartistit, biisintekijät ja niin edelleen.

Emme pääse sosiaaliselta medialta nykypäivänä pakoon, mutta sen ei tarvitse vaikuttaa kaikkeen politiikkaan. Emme tarvitse hallitukselta yhteiskuvia, tarvitsemme asiantuntemusta ja aitoja mahdollisuuksia.

Eikä todellakaan ole tärkeää, onko tilaisuudessa kivaa. Ratkaisevaa on se, otetaanko musiikkiala vakavasti vai ei.