Hyppää pääsisältöön

Kulttuuricocktail

Jakke Holvas: Kerää itsestäsi dataa, se on fantastista!

Jakke Holvas ja lemmikkikoira
Kuvateksti Lähiöfilosofi Jakke Holvas ja koiransa Max.

Filosofi Jakke Holvas läpivalaisee digitaalisen ajan oletukset ja uskonkappaleet. Numerot ovat ihania, koska ne paljastavat totuuden, Holvas kirjoittaa.

Antiikissa Delfoin oraakkeli sanoi Gnothi Seauton, tunne itsesi. Nykyään kuvio on selkeä: Hanki digirannekkeita ja sykemittareita. Lyö sykkeet excel-taulukkoon. Se on siinä. Tunnet itsesi.

Aikoinaan ihminen oli kytketty koneisiin, mittauslaitteisiin ja seurantalaitteisiin ainoastaan sairaalassa, teho-osastolla tai leikkauspöydällä. Laitteet mittasivat ja näytöt kertoivat aivokäyrän, sydämenlyönnit ja hapenoton.

Nykyään ihmiset kytkevät itse itsensä laitteisiin. Kuluttajille on tarjolla syke- ja askelmittarit, terveysappsit ynnä muut. Ihminen asentaa itseensä antureita voidakseen tallentaa ja monitoroida itseään. Trackereillä sankarimme tarkkailee ja valvoo päivittäisen elämänsä osa-alueita.

Seurantalaitteilla voi monitoroida vedenkulutusta, laskea päivittäisiä askeleita, kalorikulutusta, voi selvittää paljonko informaatiota lataa ja tallentaa pilveen. Uusi fitness-kello kertoo kaiken kunnostasi, unestasi, voinnistasi, aktiivisuuden ja palautumisen, treenihistorian ja unisyklin. 

Inhimillisen olemassaolon jokainen askel voidaan alistaa mitattavaksi, analysoitavaksi ja jaettavaksi. Jopa nukkuva ihminen monitoroi itseä, seuraa unen laatua, omaa käyttäytymistään unessa.

Nörteillämme on vankkumaton usko siihen, että useimmat ongelmat johtuvat siitä, että meiltä puuttuvat laitteet itsemme ymmärtämiseen. Tarvitsemme enemmän välineitä varastoidaksemme minää. 

Kaiken tämän jälkeen laitefriikkimme onnellisena uskottelee itselleen, että nyt hän tietää kuinka koko monimutkainen järjestelmä toimii. “Tilanne haltuun.” Samoilla sanoilla mainostetaan Tena-merkkisiä vaippoja iäkkäiden ihmisten virtsankarkailuun.

Lisää: Infrapuna-kamera, liikkeentunnistin, ilmanlaadun, äänen ja lämpötilan sensorit. Voit kerätä dataa siitä, mitä ympärilläsi tapahtuu, voit kartoittaa sitä – graafeiksi, tilastoiksi – kosketusnäytölle, joka on yöpöydälläsi. Fantastista!

Luvut mittaavat menestyksen. Muu on retoriikkaa.

Numerot, tilastot ja diagrammit. Luvut ja määrät. Kavereiden määrä Facebookissa, seuraajien määrä Twitterissä. Luvut mittaavat menestyksen. Muu on retoriikkaa.

Kun numeroi asiat, voi tehdä testejä, vertailuja, kokeita. Numerot vähentävät ongelmien tunteellista puolta ja tekevät niistä helposti seurattavia. Itseseurannan numerot, esimerkiksi päivittäiset askeleesi, paljastavat sisäisen totuuden, kuka olet, mitä tarvitset ja millainen sinun tulisi olla. 

Vaihtoehto esimerkiksi fysioterapeutille on minän kaksoisklikkaus: päätteellesi ilmaantuu täydellinen digitaalinen visualisaatio todellisesta itsestä, kuntoutusohjelma pomppaa näkyviin ilman työlästä pohdintaa.

Kolme tähteä. Välike.

Itseseurantalaitteiden lumoon liittyy ihana numeromytologia. Laitteiden käyttäjät keräävät lukujen kätkemää salaisuutta, jota ei ole varaa sivuuttaa. Maailma paljastaa itsensä tarkkailijalle metrijärjestelmässä. Ympäröi itsesi numeroilla.

Jos et ole erityinen, se johtuu vain siitä, ettet ole vielä mitannut itseäsi tarpeeksi erilaisilla laitteilla. Lisää lukuja, niin kyllä helpottaa. Tilanne haltuun. 

Jos sanat eivät vakuuta meitä siitä, keitä me olemme, niin numerot vakuuttavat meidät. Yksilöllä ei välttämättä ole aina sanottavaa, mutta yksilöstä irtoaa aina numeroita joita raportoida.

Maailma paljastaa itsensä tarkkailijalle metrijärjestelmässä.

Ennen ajateltiin, että objektiivisuus vaatii työtä. Nyt riittää, kun valutetaan kaikki ahdistava datamössö excel-taulukkoon, algoritmiin ja tietokantaan.

Ennen ajateltiin, että kansalaisvelvollisuuden raskas taakka kannetaan itserefleksiivisyydellä ja moraalisella mielikuvituksella. Nyt riittää, kun moraalisen suunnistamisen sijasta ollaan uskollisia mitattaville suoritteille, kuten päivittäisen kalorikulutuksen seuraamiselle.

Helpotus, kun inhimillisestä kokemuksesta poistettiin sosiaalisten suhteiden epämääräisyys. Helpotus, kun tilalle tuli sykemittareiden ja trackerien numerot, hiljainen virta turruttavia bittejä, digitaalinen kommentaari itsestä. Helpotus.

Paranneltu minä on päästetty ääneen. Sen kuulemiseen tarvittiin vain oikeanlainen laitteisto.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Keskustelu