Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Artisti Ellinooralle esiintyminen on aina ollut kaksijakoista – “Ihanaa ja toisaalta haluaisi mennä nurkkaan”

Vuodelta 2022
Päivitetty 20.02.2022 17:58.
Muusikko Ellinoora nikkaa silmää ja pitelee käsissään Emma-patsasta. Vieressä auton takapenkillä suu ja silmät ammollaan voitonmerkkiä näyttää tuottajapuoliso Samuli Sirviö.
Kuva: Ellinooran kotialbumi

Ellinoora on sielultaan herkkä punkkari, joka ei halua pyydellä anteeksi. Hän rakentaa musiikkinsa avulla ihmisille rinnakkaistodellisuuksia, jonne voi karata.

Kuusi kuvaa artisti Ellinooran elämästä

Kuuntele ohjelma Areenasta

– Kun muut lähtee maapallon toiselle puolelle lämpöön, mä lähden Lontooseen. Vaikka siellä satais tai olis harmaata. Siellä saan mielenrauhan, kertoo syntyjään oululainen Ellinoora.

Suurkaupungissa hän saa olla juuri se kuka on.

Lontoossa Ellinoora kävi ensimmäistä kertaa ysiluokalla. Värikkäästi pukeutuneet punkkarit ja muutenkin todella tyylikkäät ihmiset täyttivät katukuvan. Punk hurmasi Ellinooran avoimuudellaan ja ideologiallaan oman tien kulkemisesta. 

– Mussa on punk-rockia edelleen. Sitä anteeksipyytelemättömyyttä, mutta myös herkkyyttä ja ylianalyyttisyyttä. Kun ne lyö kättä päälle, niin siitä syntyy mun nykypäivän artisti-identiteetti. 

Pieni tyttö omassa rauhassaan

Ellinoora oli 5-vuotiaana morsiusneitona kummitätinsä häissä ja päätti laulaa. Jo tuolloin olemassa ollut esiintymisen kaksijakoisuus on hänelle läsnä edelleen. 

Antakaa minun olla rauhassani!

Ellinoora

– On ihanaa, että ihmiset kuuntelee, mitä sulla on sanottavaa ja toisaalta käsi on otsalla, että okei, mä en voikaan ihan päättää, mitä ihmiset ajattelee siitä, mitä esitän ja sanon. Sulla on se halu esiintyä, laulaa, tulkita ja tehdä, ja toisaalta pieni ääni, joka kuiskaa, että ei sun tarvitse. Että mene vaan tuonne nurkkaan.

Pienenä Ellinoora totesi usein: “Antakaa minun olla rauhassani”. Hänellä on aina ollut tarve olla itsekseen omassa maailmassaan. 

– Rakastan leffoja ja musiikkia niiden eskapismin takia. Voit mennä niiden avulla karkuun todellisuutta. Nyt mä oon se ihminen, joka rakentaa rinnakkaistodellisuuksia oman taiteen kautta ihmisille. 

Ellinoora kasvoi suomirockin keskellä äidin ja isän kanssa. Vanhemmat kunnioittivat musiikkia ja kokivat, että populaarimusiikki on yksi taiteen muoto siinä missä muutkin musiikkilajit. 

17-vuotiaana Ellinoora näki tv-mainoksen laulukilpailusta, johon päätti hakea. 

– Otin yhteyttä mun musiikinopettajaan ja kävin hänen studiollaan laulamassa coverdemon. Musiikinopettaja oli sitä mieltä, että demo pitäisi lähettää suoraan levy-yhtiöihin. 

Näin tehtiin, ja syyskuisena iltana 2011 Ellinoora sai levytyssopimuksen Warner Music Finlandille.

Puhtain onnenhetki

Helmikuu 2020, Emma-gaala ja yksi puhtaimmista onnenhetkistä: Ellinoora sai Vuoden naissolistin Emma-palkinnon. Tuolloin kulminoitui kymmenen vuoden työ, jota Ellinoora ja hänen tuottajansa ja puolisonsa Samuli Sirviö olivat tehneet.

– Samulissa epänormaalia verrattuna meidän alan moniin ihmisiin on se, että hän ei tee töitä ego edellä. Hän kohtaa ihmisen aina ihmisenä.

Tällä hetkellä Ellinoora kaipaa elämäänsä rauhaa. 

– Toivon, että mussa olisi sellainen rauha, että mitä tahansa tapahtuu, niin se on tarkoitettu. Selviän kaikesta ja elämä kohtelee mua hyvin. En jahtaa, vaan vedän puoleeni.

Kuusi kuvaa laulaja-lauluntekijä Ellinooran elämästä

43:33