Hyppää pääsisältöön

Luonto

”Olen varautunut olemaan täällä koko 2020-luvun” – Fridays For Future -aktivisti Olavi Fellman, 65, on osoittanut mieltään Eduskuntatalon portailla lähes 150 kertaa

Vuodelta 2021
Kuvataiteilija Olavi Fellman seisoo Eduskuntatalon portailla ja pitää kiinni punaisesta banderolista.
Kuvateksti Kuvataiteilija Olavi Fellman ilmastomielenosoituksessa lokakuussa 2021.
Kuva: Kukka Ström / Yle

Olavi Fellman on osoittanut mieltään Eduskuntatalon portailla kolmen vuoden ajan lähes joka perjantai – räntäsateessa, pakkasessa ja auringonpaisteessa. Vastoin mielikuvia moni perjantaisiin ilmastolakkoihin osallistuva aktivisti on Fellmanin ikätoveri.

On lokakuinen perjantai. Kello on kymmenen aamulla, ja Olavi Fellman, 65, seisoo Eduskuntatalon portailla rullalle kääritty banderolli kädessään. Paikalle on saapunut kymmenkunta muutakin mielenosoittajaa, jotka levittäytyvät portaille kyltteineen ja banderolleineen. Useimmat heistä on jo iäkkäitä, nuoria ei näy.

Fellman avaa banderollin ja antaa sen toisen pään ystävälleen Jarmolle. Tuuli nappaa kiinni banderollin kankaaseen ja pullistaa sen kuin purjeen. Eduskunnan vahtimestari on ohjeistanut, ettei kylttejä ja banderolleja saa kiinnittää portaiden kaiteisiin, joten ystävän tuki on tarpeen.

– Aikaisemmin raahasin tänne isoja tauluja, mutta se oli aika hankalaa. Banderollin saa kätevämmin kulkemaan bussissa, Fellman selittää.

Punaisessa, pari metriä pitkässä banderollissa lukee suurin valkoisin kirjaimin: STOP FOSSIL BURNING. Fridays For Future -liikkeen ilmastomielenosoitus voi alkaa.

Kuvataiteilija Olavi Fellman kiinnostui yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta jo 1970-luvulla. Hän opiskeli sosionomiksi Tampereen yliopistossa ja liikkui vasemmistoaktivistipiireissä. Vaikka Fellman on aina ollut köyhien puolella, vasemmistoaktivismi tuntui lopulta kuitenkin liian kapealaiselta ja osoittelevalta ja hän erkaantui porukasta.

 Sinä yönä tajusin, että maailman tuhoaminen on käynnissä kaikkialla. Se oli ajatteluni käännekohta.

― Olavi Fellman

Fellmanin ajattelu mullistui yhtenä yönä, kun hän oli liftausreissulla Euroopassa. Erään matkapäivän päätteeksi hän pystytti pienen telttansa saksalaisen moottoritien varteen. 1980-luvulla käytiin vilkasta keskustelua lyijybensiinistä, ilmansaasteista ja rikkipäästöistä, ja siinä moottoritien kyljessä, taukoamatonta huminaa kuunnellessaan Fellman havahtui luonnon kurjan tilaan.

– Sinä yönä tajusin, että maailman tuhoaminen on käynnissä kaikkialla. Se oli ajatteluni käännekohta, Fellman kuvaa.

Palattuaan Suomeen Fellman lähti vähitellen mukaan vihreän liikkeen toimintaan. Liike oli vielä alkukantimissaan ja Fellman oli mukana sitä perustamassa.

– Olimme sitä mieltä, ettei vihreästä liikkeestä saa tulla puoluetta, vaan sen pitää pysyä aktivistiliikkeenä, joka pystyy painostamaan poliittisia toimijoita. Mutta kehitystä ei voinut estää, Fellman naurahtaa.

Ilmastoaktivisti Olavi Fellman seisoo Eduskuntatalon portailla yksin.
Kuvateksti Olavi Fellman on usein ensimmäisten aktivistien joukossa perjantaisissa mielenosoituksissa. Kuva on toukokuulta 2020.
Kuva: Kukka Ström / Yle

Ympäristöaktivismin siemen oli kuitenkin kylvetty. Fellman jatkoi opiskelujaan taidekoulussa ja opiskeli myöhemmin Helsingin yliopistossa myös estetiikkaa ja taidefilosofiaa ja teki taidetta. Ekologiset aiheet alkoivat tulla hänen taiteeseensa varovaisin kokeiluin, mutta nykyään ilmastoaihe on vahvasti läsnä Fellmanin kuvataiteessa. Poliittinen taide ja ilmastokriisiä käsittelevät grafiikat ovat olleet hänen päätyönsä viimeiset yhdeksän vuotta.

– Koen, että meillä taiteilijoina ja sivistyneistön jäseninä on oikeus ja velvollisuuskin ottaa kantaa. Siihen olen pyrkinyt. Taiteen pitää elää siinä maailmassa, missä sitä tehdään, Fellman sanoo.

Taiteen avulla Fellman on myös pystynyt purkamaan huoltaan ympäristön tilasta ja ihmisten kestämättömästä toiminnasta. Ilmastoaktivismi taiteen keinoin tuntui kuitenkin yksinäiseltä ja Fellman kaipasi ympärilleen muita aktivisteja. Hän oli jo osallistunut mielenosoituksiin, mutta vasta vuonna 2018 ilmastoaktivismi sai kunnolla tuulta alleen ja yhä useampi kiinnostui ilmastokriisin pysäyttämisestä ruotsalaisaktivisti Greta Thunbergin innoittamana.

– Halusin olla osa jotain isompaa porukkaa, etten olisi yksin. Sitten kuulin Fridays for Futuresta ja perjantailakoista, Fellman kertoo.

Olavi Fellman osoittaa mieltään ilmaston puolesta Eduskutatalon portailla lokakuussa 2021.
Kuvateksti Olavi Fellman osallistui Fridays For Future -liikkeen perjantaisiin mielenosoituksiin ensimmäistä kertaa joulukuussa 2018.
Kuva: Kukka Ström / Yle
Mielenosoittajia Eduskuntatalon portailla
Kuvateksti Usein Eduskuntatalon perjantailakkoihin osallistuu vain vanhempaa väkeä. Olavi Fellmanin mukaan erityisesti koronapandemia on vähentänyt nuorten ja koululaisten osallistumisintoa.
Kuva: Kukka Ström / Yle

Portaille on kerääntynyt jo parikymmentä mielenosoittajaa. Osa heistä kuuluu Fridays for Future -liikkeeseen, osa Ilmastoisovanhempiin. Vähän kauempana Pikkuparlamentin puistossa näkyy Elokapinan leiri telttoineen. 

Fellman on edelleen joukon nuorimmasta päästä, mutta on paikalla muutama alle keski-ikäinenkin. Espanjaa puhuva nainen ojentaa Fellmanille muovirasiaa, jossa on mantelista tehtyjä herkkuja. Nuori romanialainen nainen kiertelee portailla ja yrittää kaupitella mielenosoittajille Iso Numero -lehteä. 

Luminita! Luminita!, Fellman huutaa ja viittelöi naiselle.

Nainen hymyilee iloisesti.

Voisitko pitää banderollia, niin käyn ostamassa lehden?, Fellman kysyy minulta. 

 Kaikki näyttävät tuntevan toisensa ja tunnelma on iloinen.

– Kyllä tämä näkymä on tullut aika tutuksi, Olavi sanoo ja osoittaa Mannerheimintien suuntaan.

– Ensimmäisen kerran tulin tänne joulukuussa 2018. Tässä on seurattu, kun keskustakirjasto Oodi valmistuu. On paistanut aurinko, satanut räntää ja ollut pakkasta. Ja sitten oli se yksi talvi, jolloin ei tullut lunta ollenkaan, Fellman muistelee.

Lasken, että Fellman on osoittanut mieltään Eduskuntatalon portailla jo lähes 150 kertaa. Muutamia perjantaita on jäänyt väliin, lähinnä lomien vuoksi. Fridays for Future on tuntunut Fellmanista oikealta paikalta tehdä aktivismia yhteisen paremman tulevaisuuden puolesta.

– Harkitsin myös Elokapinaa ja arvostan heitä, mutta säännöllisyys sopii elämäntapoihini paremmin. Enkä jaksa mennä kadulle poliisin raahattavaksi, minulla on liian jäykät polvet semmoiseen, Fellman perustelee hymyillen. 

Olavi Fellman sukset jalassa lumettomalla kivetyksellä Eduskuntatalon edessä.
Kuvateksti "Eduskunta, eduskunta, annan meille lunta", huutaa Olavi Fellman lumettomana talvena Eduskuntatalon edessä helmikuussa 2020.
Kuva: Kukka Ström

Fellmanin mukaan mielenosoituksiin on suhtauduttu hyvin. Häiriköintiä ei ole lähes lainkaan muutamia huutelijoita lukuun ottamatta, ja heillekin vastataan iskulausein ”ihan hyvässä hengessä”. Poliisit ovat asiallisia ja kansanedustajatkin käyvät portailla juttelemassa.

– Vähän se kyllä vetää hymyyn, kun poliitikko käy tässä nopeasti keräämässä pisteet ja valokuvaa itsensä meidän seurassamme. Sitten he palaavat nopeasti eduskuntaan. Teosta toimijat punnitaan, Fellman sanoo.

Ilmastokriisin ratkaisemisen eteen on Fellmanin mukaan tehty liian vähän. Hän toivoisi, että ilmaston lämpeneminen pysyisi 1,5 asteessa. Se ei tosin vaikuta enää mahdolliselta, mutta Fellman ei siitä huolimatta ole menettänyt toivoaan. On vielä paljon asioita, mitä voidaan tehdä, mutta painostusta tarvitaan. Siksi joka perjantainen mielenosoitus Eduskuntatalon portailla on Fellmanin mukaan välttämätön. Hän on varautunut siihen, että seisoo portailla banderolleineen perjantaisin koko 2020-luvun.

– Toivon, että tuleville sukupolville jäisi maailmaa elettäväksi ja luontoa nautittavaksi. Toivoisin poliitikoille rohkeutta, rehellisyyttä ja voimia tehdä töitä sen eteen, Fellman toteaa. 

On vielä paljon asioita, mitä voidaan tehdä.

― Olavi Fellman

Vaikka vuosiin 2018 ja 2019 verrattuna väkeä mielenosoituksissa on vähän, Fellmanin mielestä niillä on suuri merkitys. Muutos lähtee korvien välistä, ja Fellman uskoo ihmisten vielä huomaavan, että ekologinen tapa elää on yllättävän helppoa. Poliitikkojen painostus ja säännöllinen muistuttaminen asiasta on Fellmanin mukaan tehokasta. Ja vaikka väkeä on joskus vain kourallinen, Fellman on tyytyväinen, että he ovat onnistuneet pitämään Fridays For Future -liikettä yllä. 

– Me tiedämme, että me olemme osa kansainvälistä liikettä. Aina samaan aikaan muuallakin maailmassa osoitetaan mieltä, joten emme ole yksin, Fellman huomauttaa.

Fellman kokee, että hän on onnekas saadessaan elää tätä aikaa ja olla osa muutosta. Hän uskoo, että viimeistään tämän vuosisadan aikana ihmiset tulevat muuttamaan elintapojaan, pienentämään ekologista jalanjälkeään ja tulemaan sitä kautta myös onnellisemmaksi. Vielä siihen on kuitenkin matkaa ja siksi siitä on muistuteltava. 

– Otetaanko huudot?, Fellman huikkaa muille mielenosoittajille.

Kohta Eduskunnan portailla kaikuu Fellmanin huuto, johon muut vastaavat kuorossa. ”Mitä me vaaditaan? Ilmastotekoja! Milloin? Nyt! Milloin, milloin, milloin? Nyt! Nyt! Nyt!” 

Yle on aloittanut ilmastonmuutoksen päivittyvän seurannan, josta pääset lukemaan tärkeimmät ilmastonmuutokseen ja sen hillintään liittyvät uutiset. Seuranta-artikkeliin pääset tästä. Artikkelin chat-välilehdellä voit myös esittää kysymyksiä ilmastonmuutokseen liittyen.

Lisää aiheesta Yle Areenassa