Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Ylen Lahjoita puhetta -hanke palkittiin Prix Europassa

Vuodelta 2021
Päivitetty 17.10.2021 00:06.
Lavalla mies seisoo palkinnon kanssa ja nainen haastattelee häntä. Molemmat hymyilevät.
Kuvateksti Lahjoita puhetta -hankkeen tuottajana Ylellä toimiva Jyri Loikkanen vastaanotti palkinnon Prix Europassa.
Kuva: Inari Köngäs / Yle

Ylen, Valtion kehitysyhtiö Vaken (nykyinen Ilmastorahasto), Solitan, Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Lahjoita puhetta -hanke on voittanut vuoden parhaan digitaalisen audioprojektin palkinnon Prix Europa -festivaalilla. Voittaja valittiin 30 ehdokkaan joukosta.

Hankkeessa kerätään vapaasti tuotettua suomenkielistä puhetta tekoälyn ja puheentunnistuksen kehittämisen käyttöön. Eri-ikäisten ja eri murteita puhuvien suomalaisten puhetta on onnistuttu keräämään jo yli 4000 tuntia.

Lahjoita puhetta -hankkeessa on kyse tämän päivän yleisradioyhtiön julkisen palvelun roolista: yhteistyöstä julkisen ja yksityisen sektorin sekä yleisöjen kanssa. Tuloksena on enemmän kuin ohjelmia ja sisältöjä – yhdessä luodaan parempaa ja toimivampaa yhteiskuntaa”, iloitsee kampanjan tuottajana Ylellä toimiva Jyri Loikkanen.

Palkinnon perusteluissa kiitettiin hankkeen yhdistäneen ihmisiä erilaisista taustoista. Myös hankkeen materiaaleissa hyödynnetty huumori sai kiitosta raadilta.

Aiemmin Lahjoita puhetta on voittanut parhaan mobiilipalvelun palkinnon digitaalisen median Grand One -gaalassa. Lisäksi se sai samassa gaalassa kunniamaininnan parhaan datan käytön kategoriassa, jossa finaalissa oli seitsemän dataa selkeästi ja luovasti käyttävää digitaalista työtä.

Lahjoita puhetta -hankkeen työryhmään Ylellä kuuluvat Ville Alijoki, Jyri Loikkanen, Aleksi Rossi, Katja Solla, Henna-Leena Kallio, Tiia Lappalainen, Minna Lusa, Laura Joutsi, Marjo Kosonen ja Jenni Stammeier.

Prix Europa (The European Broadcasting Festival) on Euroopan suurin tv-, radio- ja online-tuotantojen kilpailu. Tänä vuonna kilpailuun loppukilpailuun osallistui yhteensä 209 ohjelmaa 26 eri maasta. Kilpailun voittajat julkistettiin Saksan Potsdamissa 15.10.2021.

Päivitetty 16.10.2021: lisätty työryhmän jäsenet. Päivitetty 17.10.2021 työryhmän jäseniä.