Hyppää pääsisältöön

Elämäni Biisi

Tennislegenda Jarkko Nieminen saapuu Elämäni Biisin ratkomaan selvittämätöntä rikosta

Vuodelta 2021
Jarkko Nieminen
Kuvateksti Jarkko Nieminen haluaa selvittää rikoksen
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Mikä on Katri Kulmunin voimabiisi? Millainen on tennislegenda Jarkko Niemisen ensimmäinen musiikimuisto? Elämäni Biisissä tutut tähtivieraat kertovat tarinan elämänsä tärkeimmän kappaleen taustalla.

Elämäni Biisi tarjoilee jälleen reilun tunnin verran täyttä musiikillista ilotulitusta Diandran, Arja Saijonmaan, Pepe Willbergin ja Jarkko Aholan johdolla.

Seitsemännen jakson vieraiksi saapuvat ohjaaja, tanssinopettaja ja koreografi Marco Bjurström, sisäministeri Maria Ohisalo, tennislegenda Jarkko Nieminen, maastohiihtäjä Sami Jauhojärvi sekä kansanedustaja Katri Kulmuni.

Elämäni Biisi lähetyksen vieraat.
Kuvateksti Illan vieraat ja Katja
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Suoran lähetyksen Tampereelta juontaa tuttuun tapaan pitkän linjan toimittaja ja musiikkialan konkari Katja Ståhl. Iltaa säestää Elämäni Biisin oma bändi Kalle Torniaisen johdolla.

Varastetut kasetit ja rohkeuden esitaistelija

Jarkko Nieminen on tuonut lähetykseen mukanaan kappaleen, joka on hänen ensimmäinen konkreettinen musiikkimuistonsa.

Maria Ohisalo ja Jarkko Nieminen
Kuvateksti Kyynärpäät kohtaavat
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Kai Hyttisen tuotantoa kuunneltiin ahkerasti kaseteilta Niemisen perheen Saabissa 80- ja 90-lukujen taitteessa. Jaksossa kuultava kappale on Vexi Salmen sanoittama Kurki, jonka esittää Pepe Willberg.

Pepe Willberg - Kurki - Toista Yle Areenassa

Biisin tarinaan liittyy myös selvittämätön rikos, sillä edellä mainitut Kai Hyttisen kasetit varastettiin perheen autosta Niemisen ollessa pieni. Juuri tätä rikosta Nieminen onkin omien sanojensa mukaan tullut suoraan lähetykseen selvittämään.

- Isän reaktio oli sellainen, että hän olisi mieluummin luopunut Saabista kuin niistä kaseteista, Nieminen kertoo.

Tarinansa lopuksi Jarkko Nieminen vetoaa kasettivarkaaseen ja pyytää palauttamaan ryöstösaaliin Helsingissä sijaitsevaan Talin tenniskeskukseen.

Arja Saijonmaa - Höstvisa - Toista Yle Areenassa

Elämäni Biisin oma tähtiartisti Arja Saijonmaa tulkitsee jaksossa Marco Bjurströmin Elämän Biisin, eli Tove Janssonin sanoittaman ja Erna Tauron säveltämän kappaleen Höstvisa. Bjurström kertoo valinneensa kyseisen kappaleen useammastakin eri syystä.

Ensimmäinen syy on Tove Jansson. Bjurström kertoo Tove Janssonin edustavan hänelle rohkeuden esikuvaa ja esitaistelijaa.

Marco Bjuström Elämäni Biisisssä.
Kuvateksti Elä nyt! Ei kannata odottaa, koska et tiedä tuleeko sitä seuraavaa päivää tai hetkeä, Bjurström kiteyttää
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

- Tove on yksi maailman rohkeimpia ihmisiä, Bjurström toteaa liikuttuneena.

Bjurström kuvailee Elämänsä Biisin olevan samaan aikaan hirvittävä ja ihana. Bjurströmille Höstvisa kertoo ennen kaikkea elämästä, sillä siinä ovat samaan aikaan läsnä molemmat ääripäät: sekä elämä että kuolema.

Höstvisa on kappale, jonka Bjurström valitsi veljensä kanssa äitinsä hautajaiskappaleeksi. Äidin lisäksi Bjurström käsittelee koskettavassa tarinassaan myös nyt jo edesmennyttä Janek-veljeään.

Bjurström kuvailee kappaleen ajatuksen olevan hetkessä elämisessä, ja juuri siihen hän tarinansa kuulijoita kehottaakin.

- Elä nyt! Ei kannata odottaa, koska et tiedä tuleeko sitä seuraavaa päivää tai hetkeä, Bjurström kiteyttää. - Uskalla olla tässä ja ole se mikä olet.

Diandra - Mombasa - Toista Yle Areenassa

Myös illan muilla vierailla on kiinnostavia tarinoita kerrottavanaan. Peli-illan aikana paljastuu muun muassa Maria Ohisalon karaokessa käyttämä salanimi sekä Katri Kulmunin voimabiisi. Koko jakso sekä yksittäiset esitykset ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Loppupotpurissa kotimaan hittikatsaus

Elämäni Biisin suora lähetys päättyy tälläkin viikolla perinteiseen tapaan kotikatsojien omiin Elämän Biiseihin. Seitsemännen jakson lopuksi kuullaan Paula Koivuniemen Sata kesää tuhat yötä ja Tapani Kansan Äidin pikkupoika.

#Elämänibiisi-toivepotpuri - Toista Yle Areenassa

Katsojien Elämän Biisejä kerätään tämän syksyn osalta vielä kahden viikon ajan, joten jaa sinulle tärkeä biisi Instagramissa tai Facebookissa käyttäen tunnistetta #elämänibiisi, ja juuri sinun kappaleesi voi päätyä osaksi Elämäni Biisi -jaksojen loppupotpuria.

Pelaa mukana Elämäni Biisissä!

Elämäni Biisiä voi pelata mukana myös kotikatsomoissa, yle-sovelluksesta löytyvän kotipelin kautta.

Kotipelin voittajalle on tällä kaudella tarjolla pääpalkinto, joka sisältää yöpymisen ja illallisen kahdelle Tampereella.

Pelaajien kesken arvotaan myös tuotepalkintoja sekä pääsylippuja suoriin lähetyksiin Tampereelle. Myös oman tulosrivinsä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #elämänibiisi jakaneet osallistuvat viikoittain yleisölippujen arvontaan.

Peli löytyy maksuttomasta Yle-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo Yle-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Kärpäsiä, rikoksia ja salanimiä - Toista Yle Areenassa

Elämäni Biisi lauantaisin kello 21:10, uusintana sunnuntaisin sekä milloin vain Yle Areenassa.