Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Restauroitu In the Mood for Love, tanssiva David Byrne, noitia, noidantappajia ja unohtumattomia elokuvarepliikkejä – Teeman elokuvafestivaali viettää 10-vuotisjuhlaa

Vuodelta 2021
Nainen istuu valokuvauskopissa ja katsoo punaisen verhon raosta ulkopuolella istuvaa vauvaa. Kuvan päällä teksti Teeman elokuvafestivaali 2021.
Kuvateksti Teeman elokuvafestivaalin juhlavideo kuvattiin Film Automat -kopissa. Värit lainattiin Wong Kar-wailta ja tunnelma elokuvafaneilta.
Kuva: Jussi Nahkuri / Yle

Teeman elokuvafestivaali järjestetään 10. kerran 16.–21.11. Luvassa rakkautta, kaipausta, kauhua, tanssia, musiikkia, paljaita jalkoja, kulkukoiria, kulttiklassikkoja ja kovia uutuuksia.

Teeman elokuvafestivaali täyttää 10 vuotta marraskuussa 2021 ja viettää merkkipäiviä työn merkeissä. Se työ on yhtä juhlaa!

Tarjolla on käsinpoimittu valikoima uutta ja vanhaa, tuttua ja tuntematonta elokuvaa, koettavaksi yhdessä ja yhtä aikaa Teemalla tai oman aikataulun mukaan Areenassa. Ohjelmistossa on 14 pitkää elokuvaa, neljä lyhytelokuvaa ja juhlavideoita.

Festivaalin koko ohjelmisto on katsottavissa Areenassa tämän linkin takana.

10-vuotisfestivaalin avainelokuvat ovat 2000-luvun kauneimmaksi elokuvaksi ylistetty, nyt restauroitu In the Mood for Love ja 2020-luvun parhaisiin musiikkielokuviin kuuluva David Byrne’s American Utopia.

Luvassa on tanssia ja kulkukoiria, noitia ja noidantappajia, intiimejä keskusteluja ja julkisia mielenosoituksia, feminismin seurauksia 1900-luvun alusta, tasavuosia juhlivia merkkiteoksia sekä parhaita uusia elokuvia Meksikosta Etelä-Koreaan. Elokuvien ajallinen kaari on peräti 115 vuotta, vuodesta 1906 vuoteen 2021.

In the Mood for Love -elokuvan juliste.
Kuvateksti Wong Kar-wain mestariteos esitetään uutena restaurointina.
Kuva: Block 2 Pictures

Festivaali vie paitsi aikamatkalle myös maailmalle. Noitamainen Tilda Swinton liikuttaa Berliinissä nuoria naisia (Suspiria), Teheranin yössä etsitään onnea (Teheran, rakkauden kaupunki), Istanbulissa kuljeskelevat kodittomana koirat ja ihmiset (dokumenttielokuva Stray eli Istanbulin koirat), Mexico Cityssä nuoriso kapinoi punkin tahdissa (Tämä ei ole Berliini), ja Soulissa palavat sydämet ja talot (Burning).

Jean-Paul Belmondo tanssii Anna Karinan kanssa Pariisin kaduilla (60 vuotta sitten valmistunut Nainen on aina nainen), Clint Eastwood eksyy Amerikan sydänmailla väärään seuraan (50 vuotta sitten valmistunut Beguiled eli Korpraali McB), ja Manhattanilla keskustellaan elämästä ja taiteesta (40 vuotta sitten valmistunut Ilta Andrén kanssa). Englannissa metsästetään noitia (Noidantappajat) ja Memphisissä etsitään Elviksen haamua (Mystery Train). 

Wong Kar-wain mestariteos, aistillinen ja surumielinen In the Mood for Love hehkuu Hongkongissa taltioitua ylimaallista valoa. Myös In the Mood for Loven vapaa jatko-osa, tulevaisuuteen kurkottava 2046 on katsottavaksi Areenassa. 

David Byrne ja orkesteri lavalla, harmaissa puvuissa paljain jaloin, kuva konserttielokuvasta David Byrne's American Utopia.
Kuvateksti David Byrne ja yhtye lavalla.
Kuva: NBC Universal

Festivaalin musiikkiosuudesta vastaavat Spike Leen ohjaama ylistetty konserttielokuva David Byrne’s American Utopia sekä tänä vuonna valmistunut surrealistinen muusikkoelämäkerta Moby Doc. David Byrne on Spike Leen elokuvan tähti, ja Mobyn tarinassa vierailee Teeman elokuvafestivaalin kaksi muuta suosikki-Davidia: David Lynch ja David Bowie.

Pitkien elokuvien lisäksi luvassa on elokuvan unohdetun pioneerin Alice Guy-Blachén hurmaavia lyhytelokuvia 1900-luvun alusta – ensi kertaa Suomen televisiossa!

Festivaalin omassa juhlavideossa elokuvien ystävät lausuvat ikimuistoisimpia elokuvarepliikkejä kautta aikojen tunnelmallisessa Film Automat -kuvauskopissa. "You talkin' to me?" Lisää replikointia ja muuta elokuvaintoilua on luvassa festivaalin nettisivuilla.

Festivaalielokuvien paketti Areenassa 16.11. alkaen, esitykset Teemalla tiistaista sunnuntaihin 16.–21.11.

Nainen vanhanaikaisissa vaatteissa juo lasista puolilähikuvassa. Kuvakaappaus 1900-luvun alun elokuvasta Rouvan mielihalut.
Kuvateksti Alice Guy-Blaché: Rouvan mielihalut, 1906.
Kuva: Gaumont

Festivaalin ohjelmisto

Suspiria

Luca Guadagninon uustulkinta Dario Argenton kauhuklassikosta on herättänyt ansaittua hämmennystä. Berliinissä päämajaansa pitävän maailmankuulun tanssiryhmän ytimessä elää noitakonklaavi, jonka valtataistelu johtaa kammottaviin murhiin. Pääosissa Dakota Johnson, Tilda Swinton, Chloë Grace Moretz, Angela Winkler, Renée Soutendijk, Sylvie Testud ja Jessica Harper. Musiikki Thom Yorke. Ensiesitys Ylessä. (Suspiria, USA/Italia 2018) K16
Teemalla tiistaina 16.11. noin klo 22, Areenassa 16.11. alkaen.

Naisten tanssiryhmä poseeraa mustaa taustaa vasten. Kuva elokuvasta Suspiria.
Kuvateksti Suspiria.
Kuva: Alessio Bolzoni / Amazon Studios

Nainen on aina nainen

"En tiedä, onko tämä komedia vai tragedia, mutta mestariteos se on joka tapauksessa.”
Leikittelevän kevyt pariisilaiskomedia kertoo stripparista, joka haluaisi lapsen, poikaystävästä, joka ei ole kiinnostunut, ja kolmannesta pyörästä, joka vedetään mukaan peliin. Värikylläisen musikaalin ohjasi Jean-Luc Godard kepeimmillään. Pääosissa Anna Karina, Jean-Paul Belmondo ja Jean-Claude Brialy. Musiikin sävelsi Michel Legrand. 60-vuotiaan uuden aallon klassikon esitys omistetaan Jean-Paul Belmondon (1933–2021) muistolle. (Une femme est une femme, Ranska 1961)
Teemalla keskiviikkona 17.11. noin klo 20, Areenassa 17.11. alkaen

Anna Karina hymyilee kameralle punainen sateenvarjo kädessä. Kuva elokuvasta Nainen on aina nainen.
Kuvateksti Nainen on aina nainen: Anna Karina.

Burning

Kolme nuorta aikuista muodostaa oudon triangelin, jossa mikään ei ole sitä miltä näyttää. Kun Ben paljastaa epätavallisen harrastuksensa ja Haemi yllättäen katoaa, Jongsun sisällä kytevä mustasukkaisuus roihahtaa liekkeihin. Kolmiodraamasta mystiseksi jännitystarinaksi muuttuva elokuva perustuu Haruki Murakamin novelliin. "Elokuvataiteena Burning on pienellä liekillä grillausta. Se on kuin esimerkki siitä, miltä tuntuisi 2010-luvun versio Hitchcockista", Lähikuva-lehti kirjoitti. Ohjaus Lee Chang-dong. Pääosissa Ah-in Yoo, Steven Yeun ja Jong-seo Jun. Ensiesitys Ylessä. (Boening, Etelä-Korea 2018) K16
Teemalla keskiviikkona 17.11. noin klo 22, Areenassa 16.11. alkaen.

Korealaisen Burning-elokuvan pääosanesittäjät lähikuvassa.
Kuvateksti Burning.
Kuva: Future Film

Ilta Andrén kanssa 

Näyttelijä Wallace Shawn ja teatteriohjaaja André Gregory – tai heidän fiktiiviset kaimansa – kohtaavat newyorkilaisessa ravintolassa ja puhuvat illallisen ajan elämästä, taiteesta ja ystävyydestä. Kumman kiehtovan keskusteluelokuvan maine on 40 vuodessa vain kasvanut. Pelkkää puhetta, ei toimintaa, eikä kliseitä. Ohjaus Louis Malle. (My Dinner with André, USA 1981)
Teemalla torstaina 18.11. noin klo 20, Areenassa 16.11. alkaen.

Wallace Shawn seisoo maanalaisen asemalla, juna ohittaa hänet. Kuva elokuvasta Ilta Andrén kanssa.
Kuvateksti Wallace Shawn elokuvassa Ilta Andrén kanssa.
Kuva: Gaumont Distribution

Tämä ei ole Berliini 

Nuori Carlos etsii itseään ja omaa tietään vuoden 1986 Mexico Cityssä. Henkinen koti löytyy lopulta taiteen, musiikin, postpunkin, undergroundin, seksin ja huumeiden täyttämästä yöelämästä. Osin omaelämäkerrallisen, energisen elokuvan nuoruudesta, kapinasta ja maailman muutoksesta ohjasi Hari Sama. Pääosissa Xabiani Ponce De León, Jose Antonio Toledano ja Ximena Romo. Ääniraidalla soivat muun muassa Joy Division ja Einstürtzende Neubauten. Ensiesitys Ylessä. (Esto no es Berlín, Meksiko 2019) K16
Teemalla torstaina 18.11. noin klo 22, Areenassa 16.11. alkaen.

Alaston nuori mies keskellä katua mielenosoitusmarssilla, vartalo täynnä Gay-tekstiä. Kuva elokuvasta Tämä ei ole Berliini.
Kuvateksti Tämä ei ole Berliini. Tämä on Mexico City.
Kuva: Catatonia Films

Istanbulin koirat 

Maailma nähtynä kolmen kulkukoiran silmin, ympäristönä Istanbulin kadut, kohtalotovereina kaupungin kodittomat. Tämä koirien kaupunkisinfonia saa kuolan valumaan koirien ystäviltä ja opettaa paljon meistä ihmisistäkin. Pääpalkinto Kanadan Hot Docs -festivaalilla 2020. Ohjaus Elizabeth Lo. Ensiesitys Ylessä. (Stray, USA/Turkki 2020)
Teemalla perjantaina 19.11. noin klo 20, Areenassa 16.11. alkaen.

Lähikuva kulkukoirasta. Kuva dokumenttielokuvasta Istanbulin koirat.
Kuvateksti Istanbulin koirat.
Kuva: Lucky Dogs

Korpraali McB 

Clint Eastwood teki 50 vuotta sitten yhden erikoisimmista rooleistaan oppi-isänsä Don Siegelin ohjauksessa, juuri ennen kuin he samana vuonna räjäyttivät pankin Likaisella Harrylla. Tässä barokkisessa jännityselokuvassa pahasti haavoittunut pohjoisvaltioiden sotilas etsii tyttökoulusta turvapaikkaa ja löytää painajaisen. Naispääosassa Geraldine Page. Musiikki Lalo Schifrin. (The Beguiled, USA 1971) K16
Teemalla torstaina 19.11. noin klo 21.30 ja perjantaina 20.11. noin klo 23.30, Areenassa 16.11. alkaen.

Kauhistunut Clint Eastwood lähikuvassa. Kuva elokuvasta Korpraali McB.
Kuvateksti Korpraali McB: Clint Eastwood.
Kuva: NBC Universal

Noidantappajat 

Suurta kulttimainetta elokuvaharrastajien ja metalliyhtyeiden parissa nauttiva hyytävä kauhuklassikko kertoo pahamaineisesta noidanmetsästäjästä, joka 1600-luvulla Englannin sisällissodan laittomina vuosina alkaa terrorisoida nuoren sotilaan morsianta. Pääosissa Vincent Price, Ian Ogilvy ja Hilary Dwyer. Ohjaus Michael Reeves. Ensiesitys Ylessä. (Witchfinder General, Britannia 1968) K16
Teemalla torstaina 19.11. noin klo 23.30, Areenassa 16.11. alkaen.

Vincent Price 1600-luvun tyylisessä asussa seisoo keskellä aukiota. Kuva elokuvasta Noidantappajat.
Kuvateksti Noidantappajat: Vincent Price.
Kuva: Tigon British Film Productions

Moby Doc

Surrealistinen ja rehellinen muusikkoelämäkerta Moby Doc kertoo Mobyn tiestä alakulttuurihahmosta elektronisen musiikin edelläkävijäksi ja supertähdeksi, tuhon partaalla roikkumisesta, musiikin taianomaisesti vaikutuksesta ja aktivismista. Mobyn itsensä lisäksi tärkeitä henkilöitä hänen tarinassaan ovat David Lynch ja David Bowie. Ohjaus Rob Gordon Bralver. Ensiesitys Ylessä. (USA 2021)
Teemalla lauantaina 20.11. noin klo 12, Areenassa 16.11. alkaen.

Muusikko Moby katsoo kameraa. Kuva dokumenttielokuvasta Moby Doc.
Kuvateksti Moby Doc.
Kuva: Universal Music

In the Mood for Love

Kätkettyjen tunteiden ja täyttymättömän rakkauden latautunut draama Hongkongista on kaikkien aikojen kauneimpia elokuvia. Wong Kar-wain mestariteos kertoo 1960-luvun alusta ja kahdesta nuoresta parista, jotka muuttavat samaan taloon. Pian syntyy luvaton suhde, ja petetyt osapuolet alkavat varovasti lähestyä toisiaan. Pääosissa Maggie Cheung ja Tony Leung. Uusi restauroitu versio. (Fa yeung nin wa/In the Mood for Love, Hongkong 2000)
Teemalla lauantaina 20.11. noin klo 20, Areenassa 16.11. alkaen.

Maggie Cheung ja Tony Leung elokuvassa In the Mood for Love.
Kuvateksti In the Mood for Love: Maggie Cheung ja Tony Leung.
Kuva: Block 2 Pictures

2046

In the Mood for Love -elokuvan tarinaa vapaasti jatkava tieteiskuvitelma vie katsojat muistojen ja unohduksen junaan, istuttaa ikkunan ääreen ja pistää aistit liikkeelle. Surumielisen kaunis rakkaustarina etenee kuin uni, tai pakahduttavan nostalginen iskelmä. Pääosissa Tony Leung, Zhang Ziyi, Gong Li ja Faye Wong. Ohjaus Wong Kar-wai. Ensiesitys Ylessä. (Hongkong 2004)
Areenassa 16.11. alkaen, Teemalla keskiviikkona 24.11. klo 21.45.

Mies ja nainen suutelevat Oriental Hotel -kyltin vieressä rakennuksen katolla. Kuva elokuvasta 2046.
Kuvateksti 2046: yhä in the mood for love.
Kuva: Jet Tone Production

David Byrne’s American Utopia 

Tyylikäs, liikkumaan ja toimimaan kutsuva konserttielokuva David Byrnen Broadway-showsta, jossa koko bändi tanssii lavalla niin Talking Headsin hittien kuin Byrnen uusien biisien tahdissa. Mukana toivoa, paljaita jalkoja ja hieno koreografia. Ohjaus Spike Lee. Ensiesitys Ylessä. (USA 2020)
Teemalla lauantaina 20.11. noin klo 22 ja sunnuntaina 21.11. noin klo 15.30, Areenassa 16.11. alkaen.

David Byrne ja orkesteri lavalla, harmaissa puvuissa, kuva konserttielokuvasta David Byrne's American Utopia.
Kuvateksti David Byrne johtaa joukkoja.
Kuva: NBC Universal International Limited

Mystery Train 

Jim Jarmuschin herkullisessa tragikomediassa muutama ihminen eri puolilta maailmaa kokoontuu samaan hotellinrähjään Memphisissä, josta Elvis ei ole koskaan lähtenytkään. Rooleissa muun muassa Joe Strummer, Steve Buscemi, Nicoletta Braschi, Elizabeth Bracco ja Screamin’ Jay Hawkins. (USA 1989)
Teemalla sunnuntaina 21.11. noin klo 12, Areenassa 16.11. alkaen.

Kaksi miestä katsoo toisiaan hotellin vastaanottotiskin takana. Lyhyemmällä hissipojan asu. Kuva elokuvasta Mystery Train.
Kuvateksti Mystery Train: Screamin' Jay Hawkins (oik) ja Cinqué Lee.
Kuva: JVC Entertainment Networks

Teheran, rakkauden kaupunki 

Laulun mukaan Teheranissa sulhaset ovat hääkarkkeja ja morsiamet hunajaa. Veltostunut kehonrakentaja, kauneusklinikan ylipainoinen sihteeri ja lannistunut häälaulaja hieman epäilevät, mutta yhtä kaikki he jatkavat rakkauden etsintää katkeransuloisessa komediassa, jota on verrattu Jim Jarmuschin, Roy Andersonin ja Aki Kaurismäen elokuviin. Ohjaus Ali Jaberansari. Ensiesitys Ylessä. (Tehran shahr-e eshgh, Iran 2018)
Teemalla sunnuntaina 21.11. noin klo 14, Areenassa 16.11. alkaen.

Kolme ihmistä istuu pysäkillä. Kolme erillistä kuvaa koottu yhdeksi. Kuva elokuvasta Teheran, rakkauden kaupunki
Kuvateksti Teheran, rakkauden kaupunki.
Kuva: Reel Suspects

Neljä Alice Guy-Blachén elokuvaa

Festivaalin väliaikanumerot vievät meidät elokuvan kiehtoviin, tuntemattomiin alkuvaiheisiin. Esitämme Alice Guy-Blachén neljä ohjaustyötä vuosilta 1906–1912, ensi kertaa Suomen televisiossa.

Areenassa on myös katsottavissa dokumenttielokuva Ensimmäinen nainen: Alice Guy-Blaché, joka kertoo tämän elokuvataiteen todellisen edelläkävijän jännittävän, innostavan ja osin hyvin surullisen elämäntarinan. On todellakin korkea aika esitellä Alice Guyn hurmaavaa tuotantoa ja pelastaa hänet historian unohdukselta!

Rouvan mielihalut 

Viimeisillään raskaana oleva rouva saa outoja mielihaluja. (Madame a des envies, Ranska 1907)

Feminismin seuraukset 

Ilakoiva satiiri kääntää sukupuoliroolit päälaelleen maalatessaan kuvaa feminismin yhdestä mahdollisesta lopputuloksesta. (Les résultats du féminisme, Ranska 1906)

Takertuva nainen 

Palvelijatar joutuu nuolemaan postimerkkejä mitä yllättävin seurauksin. (La femme collante, Ranska 1906)

Putoavia lehtiä 

Pikkutyttö uskoo parantavansa tuberkuloosia sairastavan isosiskonsa, jos hän estää syksyn lehtien putoamisen. (Falling Leaves, USA 1912)

Pieni lapsi vaaleassa yöpaidassa puutarhassa, hänen takanaan mies puvussa. Kuva värjätty siniseksi. Mykkäelokuvasta Putoavia lehtiä.
Kuvateksti Alice Guy-Blaché: Putoavia lehtiä, 1912.
Kuva: Solax Film Company

"You talkin' to me?" – unohtumattomat elokuvarepliikit

Festivaalin oma juhlavideo. Elokuvien rakastajat lausuvat suosikkielokuvarepliikkejään tunnelmallisessa Film Automat -kuvauskopissa. Mikä on sinun lempirepliikkisi? Tunnistatko kaikki siteeratut elokuvat? Well, nobody's perfect!

"Television ainutlaatuisuus, se että se on jokaisen kotona yhtä aikaa, tekee siitä täydellisen välineen elokuvafestivaalille.”

Mark Cousins, Teeman elokuvafestivaalin avaussanat 2014