Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Asiantuntija listaa kahdeksan yleistä mokaa liikenteessä – testaa, osaatko sinä välttää ne

Vuodelta 2021
Päivitetty 19.11.2021 09:27.
Risteyksessä auto ajaa oikealle ja pyöräilijä näyttää kädellä kääntymismerkin vasemmalle.
Kuva: Nina Mönkkönen / Liikenneturva

Moni tienkäyttäjä on epävarma aivan tavallisissakin liikennetilanteissa. Tietämättömyys voi johtaa turhiin mokiin. Testaa omat tietosi kahdeksalla kysymyksellä.

Visan liikennetilanteet on koonnut Liikenneturvan suunnittelija Tomi Niemi. Ne perustuvat Liikenneturvan gallupeihin, jotka mittaavat suomalaisten liikennesääntötuntemusta. 

Mistä tienkäyttäjien yleisimmät virheet liikenteessä johtuvat?

Tomi Niemi: Moni moka johtuu yksinkertaisesti tietämättömyydestä. Esimerkiksi tien ylittäminen on toistuvasti gallupeissamme esiin nouseva aihe ja se aiheuttaa monelle päänvaivaa. 

Myös väärät olettamukset aiheuttavat virheitä. Auton kuljettaja saattaa esimerkiksi luulla, että hän näkee tiheän kuusiaidan läpi. 

Osalla liikkujista ajatukset harhailevat, vaikka liikenteessä tulisi keskittyä vain olennaiseen. 

Liikkuminen on myös monipuolistunut hurjasti. Työ- tai koulumatkaa taitetaan monella välineellä, esimerkiksi pyörällä, junalla ja jalan. Tämä voi aiheuttaa hämmennystä: Mitä sääntöjä pitäisi milloinkin noudattaa?

Miten liikennemokat voi välttää?

Tomi Niemi: On tärkeää osata liikennesäännöt. Liikenneturvan nettisivuilla voi helposti kerrata niitä. 

Suomessa liikenteestä puhutaan usein kahvipöydässä – ja se on hyvä asia. Muiden kanssa keskusteleminen on opettavaista. Hämmennystä aiheuttaneet liikennetilanteet kannattaa nostaa esiin ja selvittää yhdessä, miten olisi pitänyt toimia.

Tiedätkö sinä, miten seuraavissa tilanteissa pitäisi toimia?

Liikenneturvan grafiikkakuvat: Jussi Kaakinen.