Hyppää pääsisältöön

YleX

YleX Nosteessa -voittaja Keys räppäsi lapsena Lil Waynen kappaleita swahiliksi – Nyt hän kehottaa viemään suomenkielistä musiikkia maailmalle

Vuodelta 2021
YleX Nosteessa -voittaja Keys
Kuvateksti Rap-artisti Keys tekee musiikkinsa ystäväporukassa ja viihtyy itse johtavassa roolissa.
Kuva: Thomas Taisto

Muun muassa englantia, suomea ja ranskaa yhdistelevä rap-artisti näyttää esimerkillään, ettei luovan taiteilijan ja toimitusjohtajan roolin väliltä tarvitse valita.

Keys-nimellä musiikkia tekevällä Moussa Keys Tanganyikalla titteleitä riittää. Räppäri, laulaja, johtava tuottaja, sanoittaja ja stylisti näin alkuun. Taiteilijanimestään hän on luonut brändin Keys got the keys.

21-vuotiaalla Tanganyikalla on aina ollut monta rautaa tulessa. Hän sanoo viihtyvänsä johtavassa roolissa. Tyyppinä, joka yhdistää tekijät ja kertoo, miten asiat voisi tehdä.

– Musiikki on key, muoti on key, tuottajana oleminen on key, suunnittelu on key. Minulla on kaikki nuo avaimet (keys), mutta hämmentyisit, jos tarjoaisin kaikki ne kerralla. Minun ei tarvitse todistaa kaikkea samaan aikaan.

Istumme fiinin helsinkiläishotellin ruokasalissa, jossa on juuri kuvattu YleX Nosteessa -sarjan finaalijakso. Räppäri on silminnähden innostunut, vaikka ulkona on satanut koko harmaan aamupäivän.

Tanganyika on juuri kruunattu toisen tuotantokauden voittajaksi. Katri Norrlinin juontamassa sarjassa kuusi aloittelevaa artistia kilpailivat musiikkirealityohjelman voitosta. Tanganyika saa voittajana esiintymisslotin ensi vuoden YleXPopista, kappaleensa radiosoittoon ja biisinkirjoitussession Jurekin kanssa.

Sarjan toiseksi viimeisessä jaksossa Tanganyika näytti Norrlinille taulua, jolle hän oli ystäviensä kanssa kirjoittanut suunnitelman ennen ohjelman kuvausten alkua. Taululla luki viisi kategoriaa: miten esiintyä lavalla, miltä näyttää, näkyvyys, ammattimaisuus ja suhteet. Alle räppäri oli kirjoittanut muistutuksen: ole oma itsesi.

Kun Tanganyika puhuu musiikistaan, hän kuulostaa samaa aikaan tuoreen start up -yrityksen toimitusjohtajalta ja intohimoiselta taiteilijalta. Hän puhuu markkinoista ja kohderyhmistä sekä siitä, kuinka kappaleet tuntuvat sydämessä.

– Kohdistan kappaleeni aina jollekin ihmisryhmälle. Keskityn lähinnä nuoriin, koska heidän kanssaan vanhenen. He ovat niitä, jotka tulevat todennäköisimmin keikoilleni ja tukevat minua.

– On lisäksi vaikeaa kertoa kappaleella elämästä jotakin minua vanhemmalle. Mitä muka voit kertoa? Like man, sit down.

Mitä Jay-Z sanoisi?

Tanganyika on räppärin sukunimen lisäksi suuri järvi Burundin, Kongon, Sambian ja Tansanian alueella. Sen varrella Keys varttui ja opetteli freestyleräpin alkeita. Kahdeksanvuotiaana hän teki covereita yhdysvaltalaisten räppäreiden, kuten Lil Waynen ja Rick Rossin tuotannosta. Tanganyika käänsi sanoitukset swahiliksi ja esitti niitä ystävilleen. 

Kotona hän ei sanonut asiasta mitään, sillä Tanganyikan äiti ei pitänyt siitä, että poika oli kiinnostunut musiikista. Äiti pelkäsi, että musiikki toisi mukanaan huumeet, alkoholin ja muut paheet.

Tanganyika ei käytä lainkaan päihteitä. Hän toivoo, että Nosteessa-voiton myötä myös äiti huomaa, että menestyä voi artistina ilmankin.

YleX Nosteessa -voittaja Keys poseeraa pinkillä taustalla
Kuvateksti Keys on YleX Nosteessa -sarjan toisen tuotantokauden voittaja.
Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Tanganyika puhuu haastattelussa paljon “kansainvälisestä elämäntavasta”. Hän ottaa vaikutteita niin vietnamilaisesta, yhdysvaltalaisesta kuin thaimaalaisestakin musiikista. Viikko sitten julkaistulla God Damn -singlellä kuullaan englantia, suomea, saksaa ja sample intialaisesta kappaleesta Main Dhoondne Ko Zamaane Mein.

Tanganyika on tosiaan opetellut kieliä: ranskaa, englantia, kirundia, swahilia, suomea, turkkia, kreikkaa, arabiaa, espanjaa ja kongoa. Saksan kielen hän aloitti ammattikorkeakoulussa, jossa hän opiskelee parhaillaan kansainvälistä bisnestä ja markkinointia.

Lauluissaan Tanganyika sekoittaa kieliä fiiliksen ja tyylilajin mukaan. Latinomusiikilta lainaavaan soundimaailmaan sopii espanjan kieli, hiphopiin englanti. Varsinkin äidinkielestään ranskasta hän on tarkka. Kielenvaihto täytyy sijoittaa biisissä vain tarpeellisiin kohtiin. Temppua ei saa kuluttaa puhki.

– Suuri osa ihmisistä ei ymmärrä mitä espanjalaisten artistien kappaleissa lauletaan, mutta biisit osuvat silti sydämeen, rakastamme niitä silti. Mekin voimme tehdä suomenkielisiä kappaleita, jotka leviävät maailmalle.

Kun Tanganyika tekee musiikkia, hän ajattelee maailmanlaajuisesti.

– Mietin, jos kappaleen soittaisi Jay-Z:lle, mitä hän sanoisi. Mitä joku Intiasta tai Kiinasta sanoisi minun esiintymisestäni?

“Kolme biisiä aamupalalla”

Kolme vuotta sitten Tanganyikalla pyöri päässään selkeä biisin nimi: Kela Boy. Tanganyika teki ystävänsä kanssa biitin, palasi kotiin ja kertoi silloiselle tyttöystävälleen, mitä halusi kappaleessa sanoa. Tyttöystävä muotoili kappaleen suomenkieliset kohdat.

Kelasta kertova kappale herätti YleX Nosteessa -sarjan tuomariston huomion. Täytän TT2 ain on time, toimeentulotuki on ain on time, asumistuki on ain on time, kuka pistää paremmaksi this time, kappaleessa räpätään.

Yleensä Tanganyika tosin kirjoittaa laulunsa yksin. Hän kirjoittaa vain silloin kun huvittaa, ilman pakottamista. Joskus tapa on yllättävänkin tehokas.

“Keyshän on joku räppijumala, joka keksii kolme biisiä aamupalalla”, hopealle sijoittunut Kah Pao sanoi toiseksi viimeisessä jaksossa.

Kela Boy on tehty pilke silmäkulmassa.

– En pidä surullisuudesta tai siitä, että ympärilläni ollaan surullisia. Haluan nähdä tuntemani ihmiset aina onnellisina. Olen hauska kaveri.

YleX Nosteessa -voittaja Keys esiintyy showcase-keikalla
Kuvateksti Keys esiintymässä Kuudennella linjalla YleX Nosteessa -sarjassa.
Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Justin Bieberin jalanjäljissä

Tanganyika haluaa tehdä historiaa.

– Minun täytyy tuoda musiikkini maailmalle, näyttää nuorille, ettei heitä ole suljettu Suomen sisälle. Justin Bieber ja muut kansainväliset artistit ovat aivan kuten me. Voimme tehdä samoja asioita kuin he.

YleX Nosteessa -sarjan 20. jaksossa nähtiin showcase-keikka, jonka yleisö koostui kotimaisten levy-yhtiöiden edustajista. Tanganyikan esiintymiseltä odotettiin erityisesti lavan täyttävää energiaa.

Sitä saatiin. “En ole ensimmäinen, en ole viimeinen, olen vain paras”, Tanganyika selosti kameralle keikan jälkeen.

Tanganyika kertoo, että on seurannut “tätä peliä” vuodesta 2016, jolloin hän muutti Suomeen. Siten hän sanoo tietävänsä kuka esiintyy miten, kuka on häntä parempi, kuka huonompi.

– Ajattelen mitä markkinoille voi tuoda. Mikä on artististatuksesi: energinen tyyppi, tunteellinen tyyppi vai tunnelmaa vaihteleva tyyppi?

Vastaus lienee Tanganyikan kohdalla selvä.

– Jos tulet keikalleni, tiedät, että tulet juhliin.

YleX Nosteessa on YleX:n ja Splay Onen yhteistuotanto.

Lisää aiheesta Yle Areenassa