Hyppää pääsisältöön

Hyvin sanottu

Viisaus asuu ihmisten välillä – ja murtautuu esiin dialogissa

Vuodelta 2021
Mikko Kurenlahti ja Hilkka Nevala
Kuvateksti Hilkka Nevala ja Mikko Kurenlahti.

Hilkka Nevala: Ei ole lainkaan yhdentekevää, millaisia tarinoita me toisillemme kerromme. Kerran viikossa lähetettävää Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelmaa varten me Mikon kanssa aina uudelleen mietimme, minkälaiset ajankohtaiset tai ikiaikaiset kysymykset olisi olennaista nostaa esille juuri nyt. Millaisia heikkoja signaaleja olemme kuulleet ja mitä lukeneet, nähneet tai kokeneet? Mitä tulisi pohtia juuri nyt tai mikä asia olisi olennaista jopa oppia? Minkälainen keskustelu ehkä jopa parantaisi maailmaa?

Mikko Kurenlahti: Jokaisessa keskustelussa yritämme ymmärtää asioiden taustalla vaikuttavia juurisyitä ja syvämerkityksiä: Miksi ihmiset toimivat kuten toimivat ja miksi maailma vaikuttaa olevan sellainen kuin se on. Mutta samalla olemme kokeneet jopa tehtäväksemme osallistua keskusteluun siitä, mihin ja miten tästä tilanteesta halutaan edetä. Valtakunnallisena ohjelmana meillä on mahdollisuus tarjota näkyvä ja kuuluva alusta sen pohtimiselle mikä voisi juuri nyt olla hyvää ja tavoittelemisen arvoista. Huominen voi kuitenkin olla jotain hyvinkin erilaista kuin eilisen jatkumoa!

Hilkka: Totta! Menneisyydestä voi oppia paljonkin, mutta suoraan se ei määritä sitä tulevaisuutta, jonka me huomenna kohtaamme. Eikä pelkkä ongelmien edessä märehtiminen ja voivottelu vie ketään kohti parempaa. Käsiä ei kannata nostaa ilmaan, vaan pikemminkin lähteä rohkeasti luomaan jotain uutta. Minun henkilökohtainen toiveeni on se, että joku haastateltavista tai keskustelijoista sanoo että: “Hei, enpä ole ennen ajatellut asiaa noin!”, tai että - tämä on huippuesimerkki! - on syntynyt jopa kokemus, että entuudestaan tuntemattomat ihmiset ovat harkinneet kirjoittavansa kirjan aiheesta, mistä ovat juuri päässeet ohjelmassamme yhdessä keskustelemaan.

Mikko: Dialogiin pyrkivän keskusteluohjelman toimittajana on siinä mielessä etuoikeutetussa asemassa, että pääsee jatkuvasti todistamaan miten ihmiset vaikuttuvat toisistaan ja vaikuttavat toisiinsa. Yuval Noah Hararikin pohtii menestysteoksessaan Sapiens: Ihmisen lyhyt historia, että ihmislajin kannalta keskeisimpiä nykymaailmaa määritteleviä tekijöitä on juuri kykymme kertoa toinen toisillemme tarinoita ja kertomuksia sekä myös elää näitä todeksi. Kohdatessaan toisiaan, ihmiset päätyvät jakamaan keskenään merkityksiä, uskomuksia, myyttejä ja unelmia, joiden avulla yhdessä hahmotellaan käsityksiä maailmasta, elämästä ja ihmisyydestä. Voi ajatella, että ihmisten välinen dialogi muuttaa maailmaa valovuosia nopeammalla tahdilla kuin esimerkiksi biologinen evoluutio.

Hilkka: Ja mahdollisuus osallistua tähän maailman muuttamiseen on radiossa aivan huikea! Meillä on tilaisuus nostaa esille mielestämme tärkeitä teemoja ja tuoda sitten näiden kysymysten äärelle joskus hyvinkin erilaisia ihmisiä – ja yhtäkkiä, sen yhteisen dialogin myötä voikin syntyä jotain ihmeellistä. Juuri se hetki ja ne ihmiset mahdollistavat uuden oivalluksen ja ehkä jopa ajattelun suunnanmuutoksen. Yhdessä opitaan jotain uutta ja yhdessä voidaan alkaa elämään sitä uutta ymmärrystä todeksi. Se uusi oivallus ja idea voi syntyä myös kuulijassa, radion taikapiirin tärkeimmässä ulottuvuudessa.

Mikko: Joskus kysymyksen esittäminen on itse asiassa paljon tärkeämpää kuin siihen vastaaminen. Kysymys on dialogin alku: “Mitä ajatuksia tämä asia sinussa herättää?” Se on se kipinä, jolla on valta rakentaa tulevaisuutta, haastaa valtarakenteita ja suunnata ihmistä kohti jotakin toivottua – juurikin luoda jotain uutta. Jos jotain olen tätä ohjelmaa tehdessäni pohtinut, niin sitä, että todellinen viisaus ei tunnu asuvan kenessäkään meissä yksilöissä, vaan jossain meidän välillämme. Ja erityisesti tässä ajassa, jossa ihminen on se keskeisin sinisen planeetan tulevaisuuteen vaikuttava voima, täytyy meistä yhdessä löytyä myös tahtoa alkaa ottaa askelia kohti parempaa.

Hilkka Nevala & Mikko Kurenlahti